Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monolit, bloczki zalewowe czy pustaki betonowe - muszę podjąć decyzję.

IvanS

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na tym forum, znaczy nie piszę zbyt często, raczej czytam.

Jestem w trakcie podejmowania ostatecznej decyzji odnośnie wyboru sposobu wykonania fundamentów. Od kilku miesięcy zastanawiam się jaką decyzję podjąć żeby była optymalna. Z jednej strony wiem że na pewnych rzeczach nie ma co oszczędzać ale z drugiej strony różnica w cenie jest spora więc jeśli mogę zaoszczędzić nie tracąc na jakości to dlaczego nie.

Od początku, dom na południowym stoku, lekkie ale występuje nachylenie terenu. Dom w całości podpiwniczony, wysokość piwnic około 2,5 m więc dość wysokie.

Biorę pod uwagę monolityczne, bloczki betonowe i bloczki zalewowe.

Oczywiście najchętniej zrobił bym monolityczne ale nie w szalunkach deskowych tylko gotowych typu PERI. Zawibrowany beton, brak konieczności tynkowania w środku – przynajmniej na początku. Ale wychodzą około 20 000 zł drożej niż za bloczki zalewowe lub betonowe. Dla pełnej przejrzystości dodam że koszt materiału to około 35 – 38 tyś. – materiał we wszystkich trzech wariantach w bardzo podobnych przedziałach.

Jak już wspomniałem różnica w robocizna to około 20 000 zł więc sporo – przynajmniej jak dla mnie.

Moje przemyślenia – monolity – mistrzostwo świata

Zalewowe: w środku jest jednak monolit – ale ponoć lubi się beton nie dolać. Od zewnętrznej strony łączenia pustaków klei się jakimś tanim klejem dla dodatkowej szczelności.

Bloczki betonowe – hmmmm sam nie wiem

Więc tak, jeśli za sztywność głównie odpowiada ława, za szczelność izolacja, czy warto tyle dopłacać?

….ale zawsze to fundamenty więc stąd moje pytanie.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Dodam jeszcze że grunt jest łupkowy, raczej nie narażony na działanie dużych cieków wodnych.

S.I.

Jak masz piwice do tego na pochyłym terenie to najcześciej same bloczki nie stykną, często potrzbne sa conjamniej rdzenie pionwe , czyli deskowanie i stal. Skąd cena ścian w szalunku o tyle wyższa? Ceny wykonania ścian ław w szalunku (robocizna +szalunek) za m3 zima wiosna 2011 czyli rok temu wynosiły w regionie ( Mielca) 80-100zł/m3. Szalunki nie peri ale drobnowymiarowe Acrow i podobne.

Ja też mam działkę na stoku południowym na całości 11 m różnicy. Projektant zdecydował, że będzie trzywarstwowa ściana piwnic. Od środka silikaty 24cm, potem XPS, na to sciana dociskowa z betonu lanego. Tak jest pod 1/2 domu. Reszta fundamentów/ schodkowe/ z betonu lanego. Grunt mam gliniasto-skalisty. Niczego nie zmieniam, bo jest to projekt w oparciu o badania geologiczne i oczywiście decyzje konstruktora. Do tego drenaż opaskowy ze studzienkami w czterech rogach domu.

Za cały dom SSO płacę 50 tys. Łącznie z tym drenażem. Mam jeszcze belki stropowe do strugania w tym i nadbitkę na gotowo. Acha! I rysie mi bedą robić i obłożenie 2 kominów łupkiem. Jeszcze jedna rzecz proszek poliuretanowy do obsypania fundamentów. Chyba, że wysypię go pod chudziak. Mistrzunio Adam podpowie to tak będzie.

Pozdrawiam

Jeszcze coś, projektant się bardzo skrzywił na bloczki zalewowe. On ich na takich terenach nie toleruje. A budowlańcy powiedzieli, że na skarpy i pochyłe działki to szajs.

co projektant to opinia. Znam takich co sie krzywią na fundamenty schodkowe na takich terenach zwłaszcza jeśli są piwnice....

• 1 month później...

Witam ponownie wszystkich. Przeliczyłem wszystko, przemyślałem na 10 stronę i wybrałem monolit zalewany w stalformach. Jak policzyłem dokładnie wszystko to okazało się że różnica wcale nie jest tak duża, albo ja to tak liczyłem żeby nie było.

W każdym razie wykop zrobiony i chyba dzisiaj wylewamy ławy. Całość z betonu W8.

Jeszcze izolacja, odwodnienie, instalacje, ślepa wylewka i pierwszy etap za mną :)

W każdym razie, przysłowiowy "Pan Mietek, Staszek" czy też inny fachowiec bez sprzętu nie poradził by sobie z tym. Nie znam efektu końcowego, ale myślę że będzie taki jak być powinien.

pozdrawiam