Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budować z nietypowego H+H 500x420x250mm ?

Recommended Posts

Witam!

Tak jak w temacie stoję przed dylematem wyboru materiału na ścianę zewnętrzną domku jednorodzinnego z poddaszem (133 m2 powierzchni użytkowej).

Kupiłem po okazyjnej cenie prawie 300 szt betonu komórkowego H+H p2-0.40, 500(długość)x420(szerokość)x250mm(wysokość) o współczynniku przenikania 0,11. Materiał przeznaczony na ścianę jednowarstwową, ale z opinii wiem że lepiej będzie i tak ocieplić 5-10 styropianu więc będę miał na pewno dwuwarstwową ścianę i chyba ciepłą bo interesują mnie jak najmniejsze straty ciepła - oczywiście mamy ograniczony budżet więc też musimy się liczyć z kosztami a taki pustak teraz kosztuje ok. 15zł za szt. tylko że może potem będzie mniej szło pieniędzy na ogrzewanie ? Co myślicie o tym pustaku i rozwiązaniu ?

Zastanawiam się jeszcze nad opcją ściany trójwarstwowej z pustaka 24, w środek styropian np 6 cm (czekam na sugestie), szczelina (strzelam szerokość) 4cm i połówka pustaka 12 cm tylko że przeważnie w opisach prawidłowo wykonanej ściany 3-warstwowej jest wykonanie z klinkieru, na który nas nie stać. Czy ściana z połówki pustaka będzie taką samą osłonówką jak klinkier ?

Którą wersję budowy ściany byście wybrali i dlaczego ?

Ewentualnie proszę o informację na temat innych możliwości wybudowania "ciepłej" i w miarę taniej ściany, bo z artykułów w prasie już się pogubiłem :D

Nalepka z pustaków:

http://images39.fotosik.pl/1317/84ea98d3cdacf48bm.jpg

Edytowane przez Nft

największy problem że będziesz musiał całą jedną ścianę 42cm z tego wybudować

/chodzi o grubość:p, może zostać, może braknąć/ nadto wystąpią problemy np z przewiązaniem

z bloczkami "standardowymi o wysokości. 24 cm chyba ?

jeżeli planujesz ścianę dwuwarstwową to ja bym je murował "na sztorc"

czyli na szerokość 25cm...będzie więcej ściany, a nawet jak gdzieś trochę braknie

to dobudujesz z standardowych 24cm, ten 1cm można grubiej potynkować, z 18 cm byłby problem... oczywiście problem z przewiązywaniem będzie większy, ale pewnie

murarz sobie poradzi\

PS. to nie są pustaki, tylko bloczki

Edytowane przez beton44

Dzięki za odpowiedź też przez te parę dni doszedłem do wniosku że będzie dwu lub trzy warstwowa ściana bo rozmowy z ludźmi, którzy mają doświadczenie w budowie lub wybudowali już swój domek wypowiadali się sceptycznie o jednowarstwowej ścianie, przy budowie, której należy starannie wykonać prace, aby spełniała swoje zdeklarowane przenikanie ciepła a co za tym idzie odpowiednio droższa ekipa, a i to nie daje gwarancji że po jednej zimie nie trzeba będzie ocieplać styropiankiem :)

Chyba że ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły ? ;)