Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowe oczyszczalnie

Recommended Posts

Danuto,

będę w przyszłości kupowała oczyszczalnię ze złożem biologicznym

nie rozpoznawałam jeszcze dobrze tematu, zwłaszcza cen, ale wiem, że takie oczyszczalnie robią m.in.

http://www.biovac.pl

http://www.sotralentz.com.pl

http://www.nevexpol.com.pl

Pozdrawiam.Sama jestem ciekawa efektu twoich poszukiwań.

Aga

Piotrekg - co zadecydowało o wyborze JPR a nie np nevexpol ?

Danuta- z tego co rozumiem to szukasz oczyszczelni całkiem bez drenażu? Gdzieś czytałem o oczyszczalniach z których ciecz wychodząca ma 2 klasę czystości , ale czy one właśnie nie wymagają rur rozsączających? :oops:

Daj znać jak znajdziesz cos takiego!

Z tego co widzialam to JPR wychodzi taniej od nevexpolu 0 zwlaszcza -po negocjacji cen :). A ciecz z oczyszczalni nawet juz dwukomorowej mozna rzeczywiscie odprowadzic do rzeczki/rowu melioracyjnego i to jest faktycznie legalne .... Pozdrawiam

poprzedniemu właścicielowi służyła przez jakiś czas za szambo

witaj,

jeśli naprawdę nie ma dna i DOBRZE służyła,to masz przyzwoitą studnię chłonną.Ba! wypróbowaną.

do studni chłonnych jak najbardziej można odprowadzać ścieki z takich oczyszczalni jak złoża biologiczne

natomiast nie można studnią chłonną zastąpić drenażu rozsączającego w oczyszczalniach z drenażem(pon rozsączanie jest elementem oczyszczania)

Pozdr.Aga

Panie Zbigniewie, a co za tymi rurami?

I tak pozostaje dylemat: drenaż albo złoże biologiczne i odprowadzenie do cieku powierzchniowego, w najgorszym przypadku strudnia chłonna lub filtr piaskowy.

Teść mój ma odstojnik o opisanej przez Pana konstrukcji i podstawowy problem z nim to rozszczelnienie. A ponieważ nie należy do osób cieszących się z tego, że mniej muszą wywozić kosztem zanieczyszczenia własnej działki, przeklina dzień, w którym wykonał ten odstojnik.

Mnie natomiast interesuje kwestia zapachów z odpowietrzenia, konserwacji i wymiany drenażu oraz kruszywa filtrującego w przyszłości (max 20 lat). Wydaje się to dość kosztowne i pracochłonne, stąd skłaniam się raczej ku złożu biologicznemu z odprowadzeniem oczyszczonej cieczy do rowu. Jestem w tej szcześliwej sytuacji, że rów jest zaraz za płotem, na dodatek mam wysoki poziom wód gruntowych uniemożliwiający raczej zastosowanie drenażu.

Z pozdrowieniami

Komory żelbetowe o których pisałem mają wymiary 2,5x4m , h=1,2m, wykonywane są z dobrej klasy wibrowanego betonu i ewentualne nieszczelności mogą powstać raczej tylko na połączeniu pokryw, lub połączeniu rurowym.

Zatem ewentualnie może się wlewać woda opadowa z zewnątrz do środka, a nie odwrotnie.

Po długim użytkowaniu coś może się przesączać, ale nie wiele.

Mam takie 2 komory jako zwykłe szambo.

Większą szczelność wykazują komory niskie (rzędu 120-140cm).

uff .... z tego co sie naczytalam do tej pory, przez pare dni, wychodzi że najtaniej i najszybciej wychodzi jednak kupić gotowy zbiornik dwu lub trzykomorowy ze złożem biologicznym. Róznie tylko bywa z wypełnieniem. Niektórzy producenci chca żeby inwestor sam kupił kruszywo. Warto obejrzec strone http://www.izo-term.com.pl chyba najbardziej rzeczowa z obejrzanych przeze mnie przez te pare dni.