Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekroczona wysokość do kalenicy.

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale nie mogłem znaleźć nic na dręczący mnie temat.

Po wybudowaniu domu okazało się iż wysokość domu do kalenicy została przekroczona o jakieś 30cm, dopuszczalne było 8,5m a wysło 8,8m co za to grozi? Czy jest jakaś dopuszczalna tolerancja że może ta wysokość być przekroczona?

Doszedłem do tego dlaczego tak wyszło ale już nie będę się na ten temat rozpisywał, proszę o jakąś radę, opinię, czy coś z tym można zrobić czy to jakoś przejdzie w nadzorze budowlanym?

Pozdrawiam

Darek

nie sadzę aby geodeta w trakcie inwentaryzacji powykonawczej mierzył wysokość do kalenicy , zresztą są jakieś przepisy mówiące że jakieś tam odchyłki są dopuszczalne , ja bym to olał i nic nie gadał geodecie , u mnie skład opału jest dluższy o 1,3 metra , z tym że na całej długości jest zrobiony kojec dla psa , geodeta bał sie wchodzić i tego nie mierzył nawet , przeszło , poszło , minęło , zostało zatwierdzone i sie uprawomocniło:wiggle:

Odpowiadając do bluenet po krótce mówiąc po fakcie wyszło (jestem laikiem w budowaniu) majster sam się przyznał że coś mu się nie tak krokwie od dachu przycięły i po prostu wyostrzył dach no i przez to dom zrobił się wyższy wkurzyło mnie to strasznie.

jar.os dzięki bardzo za słowa otuchy w sumie to o sam odbiór się nie martwię tylko dowiedziałem się że po jakimś czasie chodzą i mierzą sam czasami nie wiem już co mam robić, odechciewa mi sie całej budowy, wszystko jest prawie gotowe, zostało tylko wykończenie wnętrza.

U mnie tez przekroczono, mniej co prawda, ale tak wyszło, jakos głęboko sie tym nie martwię, 10 cm ziemi nawiozę, a reszta jakoś obleci ;)

No przecież nie nakażą mi obniżać dachu, nie? :lol:

no to jakby tak u mnie mierzyli to nie byłoby źle hm.... chociaż lepiej żeby wogóle nie mierzyli :-) to jest jednak prawda że pierwszy dom powinno budować się dla wroga drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie no ale cóż jak się ma pracę taką jak się ma i trzeba żyć z kredytem to jest raczej w moim przypadku nie realne :-)

Ostatnio kumpel miał odbiór. W trakcie budowy mówił mi, ze coś się nie zgadza w budynku ( długości i wysokości). W czasie odbioru przyjechał kierownik budowy, pogadał z ekipą, poklepali się po plecach i do odebrany. Potem kierownik mu zdradził, ze jak jest dziennik wzorowo prowadzony to nie ma hu... we wsi :)