Michal_Kamilka 16.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witam gorącą wszystkich Forumowiczów.Mam mały problem, posiadam projekt Celesta 2: http://www.archeton.pl/projekt-domu-celesta2_bk_1255_opisogolny Czy może mi ktoś powiedzieć skąd można wziąć powierzchnie ścian zewnętrznych?Przejrzałem cały projekt i nic tam nie mogę znaleźć. Czy trzeba to jakoś wyliczyć?Chce kupić styropian by ocieplić dom i totalnie nie wiem ile mam go kupić.A nie chcę kupować w ciemno by później kombinować i sprzedawać nadwyżkę.Proszę Was o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 16.02.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Możesz powierzchnię ścian zewnętrznych wyliczyć korzystając z rysunków w projekcie rzutu kondygnacji oraz przekroju poprzecznego budynku - zakładam, że takowe posiadasz? Licząc powierzchnię ścian parteru bierzemy rzut parteru, odczytujemy i sumujemy długości ścian po obwodzie, a następnie wysokość tych ścian na przekroju. Przemnażając te dwie wartości otrzymujemy powierzchnie w (m2) . Dalej znając zużycie styropianu (szt./m2) przemnażając powierzchnie przez zużycie otrzymamy ilość styropianu potrzebną do budowy. Kiedy dochodzimy do poddasza powierzchnię ścian szczytowych obliczamy ze wzoru na pole trójkąta 1/2 x długość podstawy (szerokość ściany bocznej ) x wysokość (różnica poziomu od kalenicy do stropu ostatniej kondygnacji lub poziomu wieńca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 16.02.2012 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 uffff........ Mam nadzieję że sobie poradzę Wielkie dziękuje dla Ciebie bluenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 16.02.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 16.02.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Mam jeszcze jedno pytanie - może jest tandetne ale muszę spytać.Mam 3 bramy garażowe, każda o wymiarach 2,4m x 2,2m = 5,28m2 x 3 = 15,84m2.Czy taki wynik mam odjąć od powierzchni całkowitej ścian zewnętrznych?Czy powierzchnię wylicza się razem ze wszystkimi otworami w ścianach zewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 17.02.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Dokładnie tak. Należy odjąć wszystkie miejsca nieizolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 M_K: wykonawcy obliczają metraż "jak leci" bo muszą zabezpieczyć, obrobić i tak dalej, ale ty zawsze kupujesz materiały budowlane [tynki, styropiany, kleje, siatki etc] na metry "żywego" muru, bez okien, drzwi i takich innych. Obliczenia nie są trudne. Zwykle jak klient podaje mi metraż całego domu, to minimum jakie odchodzi na te "okna, drzwi i in..." to c.a. 10-15% a bywa że więcej...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 18.02.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Słuchaj Balto, a nie lepiej aby wykonawca poniósł odpowiedzialność za zakup materiałów i wykonanie. Na dobrą sprawę, jeżeli inwestor kupi materiał to wykonawce gila ile go zużyje bo przecież nie jego...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 bluenet: pytanie tylko "jaki". Jeżeli umówisz się z nim na m2 - to będzie próbował zarobić więcej - czyli kupić ciut taniej, minimalnie mniej i "dosztukować", ciut gorszy - bo każda złotówka urwana na materiale jest jego. Są różni. Znam takie grupy ktore biorą bardzo dobry materiał i cena jest odpowiednia, a znam i takich - którzy machają łapką na jakość cena się liczy. Pytanie na kogo trafi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 18.02.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Masz rację. W budowaniu ważne jest szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts