Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia ścian zewnętrznych

Recommended Posts

Witam gorącą wszystkich Forumowiczów.

Mam mały problem, posiadam projekt Celesta 2:

http://www.archeton.pl/projekt-domu-celesta2_bk_1255_opisogolny

Czy może mi ktoś powiedzieć skąd można wziąć powierzchnie ścian zewnętrznych?

Przejrzałem cały projekt i nic tam nie mogę znaleźć. Czy trzeba to jakoś wyliczyć?

Chce kupić styropian by ocieplić dom i totalnie nie wiem ile mam go kupić.

A nie chcę kupować w ciemno by później kombinować i sprzedawać nadwyżkę.

Proszę Was o pomoc.

Możesz powierzchnię ścian zewnętrznych wyliczyć korzystając z rysunków w projekcie rzutu kondygnacji oraz przekroju poprzecznego budynku - zakładam, że takowe posiadasz? Licząc powierzchnię ścian parteru bierzemy rzut parteru, odczytujemy i sumujemy długości ścian po obwodzie, a następnie wysokość tych ścian na przekroju. Przemnażając te dwie wartości otrzymujemy powierzchnie w (m2) . Dalej znając zużycie styropianu (szt./m2) przemnażając powierzchnie przez zużycie otrzymamy ilość styropianu potrzebną do budowy. Kiedy dochodzimy do poddasza powierzchnię ścian szczytowych obliczamy ze wzoru na pole trójkąta 1/2 x długość podstawy (szerokość ściany bocznej ) x wysokość (różnica poziomu od kalenicy do stropu ostatniej kondygnacji lub poziomu wieńca).

Mam jeszcze jedno pytanie - może jest tandetne ale muszę spytać.

Mam 3 bramy garażowe, każda o wymiarach 2,4m x 2,2m = 5,28m2 x 3 = 15,84m2.

Czy taki wynik mam odjąć od powierzchni całkowitej ścian zewnętrznych?

Czy powierzchnię wylicza się razem ze wszystkimi otworami w ścianach zewnętrznych?

M_K: wykonawcy obliczają metraż "jak leci" bo muszą zabezpieczyć, obrobić i tak dalej, ale ty zawsze kupujesz materiały budowlane [tynki, styropiany, kleje, siatki etc] na metry "żywego" muru, bez okien, drzwi i takich innych. Obliczenia nie są trudne. Zwykle jak klient podaje mi metraż całego domu, to minimum jakie odchodzi na te "okna, drzwi i in..." to c.a. 10-15% a bywa że więcej...

pozdr

bluenet: pytanie tylko "jaki". Jeżeli umówisz się z nim na m2 - to będzie próbował zarobić więcej - czyli kupić ciut taniej, minimalnie mniej i "dosztukować", ciut gorszy - bo każda złotówka urwana na materiale jest jego. Są różni. Znam takie grupy ktore biorą bardzo dobry materiał i cena jest odpowiednia, a znam i takich - którzy machają łapką na jakość cena się liczy. Pytanie na kogo trafi...