Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym kleić kamień naturalny łupek szarogłazowy na ogrodzenia?

Recommended Posts

Witam, chciałbym samodzielnie wykonać fragmenty ogrodzenia z łupka kamiennego np.takiegohttp://allegro.pl/kamien-lupek-szaroglazowy-murowy-producent-i2108646689.html czym kleić taki kamień żeby zachować wąskie fugi ?Myślałem o czymś w rodzaju pianki do pustaków poryzowanych,lub zaprawy klejowej do silikatów. Nie chcę używać "amerykanckich wynalazków " za kilkaset PLN.

Bierzesz 2 płyty OSB lub coś innego, ale płaskiego. Skręcasz to prętami gwintowanymi na odległość np. 40 cm. Kamienie kładziesz płasko jeden na drugim jakby bez niczego zaraz przy płytach. Do środka lejesz beton, który to trzyma. Efekt. Nie widać klejenia. Wszystko wygląda jakby samo się trzymało:)

Nie zapomij o zbrojeniu i o porządnym fundamencie też zbrojonym i lanym na głębokość przemarzania. Np. 1 m plus beton z gruchy B20. Kamień też lepiej kupić lepszy, bo zwykły łupek może być zbyt nieforemny i utrudniać kładzenie. Ale to już rzecz gustu:)

• Like 1

• 2 months później...
  • 6 years później...

Blechert podał bardzo ciekawy sposób na tego typu ogrodzenie, a ostatnio czytam wszystko, co mi wpadnie pod rękę o budowie ogrodzenia z łupka, bo mam zamiar wykonać je samodzielnie u siebie.

Ciągle zastanawiam się jednak, czy używać szalunków z płyty, jak kolega Blechert wyżej podał, ułożyć większą ilość kamieni i dopiero zalewać, czy układać na przykład po dwie warstwy kamieni sukcesywnie i zalewać bez szalunku (wytyczając pion i płaszczyznę za pomocą skrupulatnie co dwie warstwy przesuwanego coraz to wyżej sznurka).Ten drugi sposób wydaje się o tyle lepszy, że minimalizujemy ryzyko wypływania zaprawy z międzykamieni (o czym tak na prawdę dowiemy się dopiero po ściągnięciu ew. szalunku).

Zastanawia mnie też sam skład betonu, czy nie należałoby dodać jakiegoś plastyfikatora robiąc de facto zaprawę murarską. Wtedy zaprawa ma szansę dobrze związać kamienie - z betonem może być różnie... Zbyt szybko wiąże przy kamieniach i mogą się one nie trzymać zbyt stabilnie... Czy mam rację?

Edytowane przez Pascalt

• 4 weeks później...