Staszk 16.02.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witam, chciałbym samodzielnie wykonać fragmenty ogrodzenia z łupka kamiennego np.takiegohttp://allegro.pl/kamien-lupek-szaroglazowy-murowy-producent-i2108646689.html czym kleić taki kamień żeby zachować wąskie fugi ?Myślałem o czymś w rodzaju pianki do pustaków poryzowanych,lub zaprawy klejowej do silikatów. Nie chcę używać "amerykanckich wynalazków " za kilkaset PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 16.02.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Ja tylko znam Sopro 1. Bardzo dobry do kładzenia łupka na kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 16.02.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jeden płaski kamień na drugim, że widać tylko krawędzie? Czy na płasko, że widać całe placki na płocie? Za każdym razem jest inna technologia układania. U mnie na stronie jest parę fotek takich właśnie płotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszk 22.02.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jeden płaski kamień na drugim, że widać tylko krawędzie? Właśnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 23.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Bierzesz 2 płyty OSB lub coś innego, ale płaskiego. Skręcasz to prętami gwintowanymi na odległość np. 40 cm. Kamienie kładziesz płasko jeden na drugim jakby bez niczego zaraz przy płytach. Do środka lejesz beton, który to trzyma. Efekt. Nie widać klejenia. Wszystko wygląda jakby samo się trzymało:)Nie zapomij o zbrojeniu i o porządnym fundamencie też zbrojonym i lanym na głębokość przemarzania. Np. 1 m plus beton z gruchy B20. Kamień też lepiej kupić lepszy, bo zwykły łupek może być zbyt nieforemny i utrudniać kładzenie. Ale to już rzecz gustu:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 07.05.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 i wszystko w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 16.12.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Blechert podał bardzo ciekawy sposób na tego typu ogrodzenie, a ostatnio czytam wszystko, co mi wpadnie pod rękę o budowie ogrodzenia z łupka, bo mam zamiar wykonać je samodzielnie u siebie.Ciągle zastanawiam się jednak, czy używać szalunków z płyty, jak kolega Blechert wyżej podał, ułożyć większą ilość kamieni i dopiero zalewać, czy układać na przykład po dwie warstwy kamieni sukcesywnie i zalewać bez szalunku (wytyczając pion i płaszczyznę za pomocą skrupulatnie co dwie warstwy przesuwanego coraz to wyżej sznurka).Ten drugi sposób wydaje się o tyle lepszy, że minimalizujemy ryzyko wypływania zaprawy z międzykamieni (o czym tak na prawdę dowiemy się dopiero po ściągnięciu ew. szalunku).Zastanawia mnie też sam skład betonu, czy nie należałoby dodać jakiegoś plastyfikatora robiąc de facto zaprawę murarską. Wtedy zaprawa ma szansę dobrze związać kamienie - z betonem może być różnie... Zbyt szybko wiąże przy kamieniach i mogą się one nie trzymać zbyt stabilnie... Czy mam rację? Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 12.01.2019 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Może jednak ktoś doświadczony się wypowie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts