Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Media zaprojektowane w drodze dojazdowej do budowy - kolejność prac

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy post, choć forum śledzę od dłuższego czasu, głównie w temacie wentylacji.

Ale do rzeczy. Planuje budowę domu, aktualnie jestem na etapie oczekiwania na PnB. Projekt złożony w ubiegłym tygodniu.

Działka przypomina swoim kształtem trochę literę L gdzie pionowa kreska to dojazd szerokości 4m i 32m długości, poniżej zaczyna się działka o mniej więcej stałej szerokości ~22m pod budowę domu.

Cały problem w tym iż media jak gaz i woda zostały zaprojektowane m.in. w tych 4m gdzie planuję budowę tymczasowej drogi dojazdowej. Tak aby można było dojechać do miejsca budowy. Tymczasowej, tzn. wykorytować, wrzucić tłuczeń a po budowie dosypać i położyć kostkę.

Pytanie.

Jak zrobić aby dwa razy nie robić? - nie kopać najpierw pod tymczasową drogę a potem w tymczasowej drodze pod media?

Czy jest szansa dogadać się z gazownią/wodoćiągami że zakopie tam jakąś rurę a potem ją podłącze jak już sie wybuduje.

Co mogę w tej sprawie zrobić i od czego zacząć.

Załączam projekt ze ZUDP'u. http://www.rds.awsome.pl/img/zudp-murator.jpg

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Noo, jeśli na tym forum nie ma mądrych to znaczy, że trza dwa razy kopać.

Witam,

rozumiem że droga dojazdowa jest Twoją własnością i jest częścią działki? więć rozmawiamy o przyłączu? jeżeli tak to myślę że jest to do przeprowadzenia - przyłącze realizuje wykonawca wybrany przez Ciebie - możecie się dogadać, włożyć rurę a dopiero później podłączyć się do szafki. Rozumiem że szafka gazowa jest przed drogą - gazownię najbardziej interesuje ten odcinek - oni zagazują przyłącze do skrzynki, później wykonawca wykona resztę i po wszystkich odbiorach popłynie gaz. Warto się dowiedzieć w gazowni i wodociągach czy nie mają listy swoich wykonawców - z któymi współpracują. Myślę że na pewno się dogadacie. Problem może być jeżeli gazownia czy wodociąg będzie chciał dokonać odbioru w stanie odkrytym - a ma takie prawo! Dlatego właśnie warto poszukać zakładów współpracujących i wykonawców którzy mają dobre układy i załatwiają te sprawy z inspektorami po swojemu :)

• 4 weeks później...
Po tel. do gazowni ...

okazało się ze dla gazowni nie ma znaczenia w czym kopie, czy w zagęszczonej już drodze czy w ziemi, i tak i tak zapłacę ~4200 za te moje czterdzieści parę metrów przyłącza,

wiec pozostaje mi tylko dowiedzieć się co z wodą

Czesc,

My tez wszystkie media musielismy poprowadzic w drodze dojazdowej. Wode poprowadzilismy przed wykonaniem drogi (droga ma 4m szerokosci), przylacze prowizoryczne pradu na poczatku poprowadzilismy slupami, na docelowe przylacze/kabel, a raczej na rozpatrzenie wniosku I wykonanie przez enion trzeba bylo dluzej czekac. Po zakonczeniu SSO enion podlaczyl kabel do budynku (kopali juz w gotowej drodze, ktora tak czy tak wygladala juz nie najlepiej po przejechaniu betoniarek kilka razy...), pozniej enion naprawil droge (tam gdzie kopali), do stanu zadziwiajaco lepszego niz byl ;). Na koncu doprowadzony byl Gaz, tez kopali w drodze. Jezeli moge doradzic, zrob sobie pierwsze droge z gruzu albo czegos tanszego niz kliniec, my mielismy zdobiona wlasnie z podsypki, 'grubych kamieni' (tam gdzie dopilnowalismy wykonawce) i klinca, I po budowie nic z tego klinca nie zostalo... P.S. Przepraszam za brak polskich znakow ;)

Mam nadzieje ze spotanie z koparkowym przebieglo pomyslnie ;). Przypomnialo mi sie ze jak Panowie z energetyki I gazowni kopali pod przylacza to od razu uzgadnialismy z nimi, iz wykonaja tez przylacze od granicy do budynku (wiesz jak to jest, sprawdzone ekipy, ktore znaja wszystkich odpowiednixh ludzi w gazowni I energetyce I prace relatywnie szybciej przebiegaja ;) ). Powodzenia z pracami :)