Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pompa u mnie ma sens?

ekomurator

Recommended Posts

Witam.

Gmina refunduje u mnie prawie całkowicie układ solarny(3 panele + zbiornik 300l - koszt 500zł).Dodatkowo w domu ma być rekuperacja z jakimś GWC.Ogrzewanie podłogowe w całym domu (ok200m2).Chciałem wykorzystać solary do grzania tej podłogówki.Ale czy to wystarczy?Warto pchać się w pompe?CWU miałbym z bojlera elektrycznego 120l.

ewentualnie to do tych solarków na CO http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/48/08/08/2148080809

Bez%2520tytu%25C5%2582u1.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez ekomurator

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Wiem że to troche szalone:wtf: ale miałem taki zamiar żeby grzać dom tylko solarami.Oczywiscie wiem ze one nie dają rady zawsze więc potrzebuje czegoś extra!!:)Te solarki działają sobie już u mojego szwagra i są bardzo wydajne!Wczoraj np.lekkie słońce -10c na dworze a do 15 zbiornik naładowany do ponad 40c.Nie znam konkretnych info jakie to solarki.Z tą pompą to wczoraj właśnie do tego doszedłem-że to raczej pompa głownie pod CWU!

Biore pod uwage duże GWC glikolowe!:D Prosze o jakieś sugestie:D

PS.Pompa niby grzeje do 60c więc do podłogówki lux chyba?

Pozdrawiam

Kurde.Nawet z GWC glikolowym odpada?Może tak chociaż wspomóc solary do tych ujemnych temperatur a póżniej grzałka?Jeśli nie to co tu zastosować?Tak myśle że przy używaniu samej pompy w bezchurny dzień ,to nawet nie grzałbym tej wody do 60c tylko powiedzmy do 45c.

A jeszcze jedno chodzi mi głowie.

Załóżmy pompe ciepła glikol woda.Można by było podłączyć ją bezpośrednio pod solary(jako dolne żródło)?Tzn. gdy mamy chmury(ok 10c w systemie solarnym) pompa zamiast dolnego żródła GWC pracuje z solarami i dogrzewa ten zbiornik(chyba trzeba odłączyć jakoś panele)?A gdy solary pracują ze słońcem pompa ma wolne:D Jeśli trzeba to zabijcie ten pomysł w zarodku:popcorn:

http://allegro.pl/nowosc-pompa-ciepla-exotherm-evi-n-do-25c-i2124235361.html coś takiego np?Tylko że to też ładna sumka już :D...?Nie wiem czy nie lepsze dla mnie będzie połączenie tych solarów w system solary+bufor+grzałka+tania taryfa i tyle?Czy zmiana grzałki na pompe ciepła pozwoli zaoszczędzić mi wiecej gotówki??Za pare lat technologia pomp ciepła pójdzie pewnie bardziej naprzód więc i cena może zejdzie do akceptowalnego poziomu? Edytowane przez ekomurator

http://allegro.pl/nowosc-pompa-ciepla-exotherm-evi-n-do-25c-i2124235361.html coś takiego np?Tylko że to też ładna sumka już :D...?Nie wiem czy nie lepsze dla mnie będzie połączenie tych solarów w system solary+bufor+grzałka+tania taryfa i tyle?Czy zmiana grzałki na pompe ciepła pozwoli zaoszczędzić mi wiecej gotówki??Za pare lat technologia pomp ciepła pójdzie pewnie bardziej naprzód więc i cena może zejdzie do akceptowalnego poziomu?

Daj spokoj z ta pompą :) Poszukaj sobie w necie o tych pompach

@ekomurator

Jesli nawet solar dogrzeje Ci wode w zbiorniku do 40*C zima to przeciez do ogrzania domu musisz miec przez dluzszy czas taka temp. a nie tylko raz dziennie.

Zbiornik szybko sie wychlodzi i co dalej? Potrzebuje caly dzien zima zeby zagrzac wode do wspomnianych 40*C-45*C i to przy slonecznej pogodzie a co w dni pochmurne, ktorych jest wiekszosc w okresie tzw. sezonu grzewczego?

Te same solary mialy by grzac cwu i co - caly dach musisz nimi zabudowac zeby daly rade a do takiej inwestycji pewnie gmina juz nie doplaci.

Lepiej zebys mial inne zrodlo podstawowe do celow co a solary zima to jako uzupelnienie cwu moga byc bo i 100% zapotrzebowania na ciepla wode moga nie pokryc.

Pzdr.

Popieram kolegę. Jak masz dotację na poziomie 75% albo większym z gminy - bierz te solary, 3 panele i 300 litrów ma wiele domów w naszej gminie - około setki (też były dotowane, ale ja temat przegapiłem). Ludzie mega zadowoleni, bo nawet w zimę jako tako to działa, oczywiście jeżeli choć trochę słońca jest. W lato ponad 70 stopni na zbiornikach. Niemniej na pewno nie wystarczy to do pokrycia całorocznego zapotrzebowania na CWU. Pompa typu jak pokazałeś nic Ci nie da w tej sytuacji. Niech solary sobie pracują swoją drogą, a do CO i do wspomagania CWU w zimę i pochmurne dni powinieneś mieć coś konkretnego, czyli porządną pompę ciepła (niestety droższą) albo tradycyjny kocioł na paliwo stałe czy gaz.

@piwopijca

pisałem że CWU w okresie zimowym miałbym z bojlera elektrycznego:).Naprawde nie da się zrobić ekonomicznego i wydajnego systemu CO opartego o solary z czymś tanszym niż pompa za 20tys?Do tego CO oczywiście odpowiedni bufor!Kocioł na stałe niestety odpada...Niemniej dzięki za zainteresowanie!:)

Jest dużo tych tematów o PC ale też każdy system trzeba rozpatrywać osobno.Nie wiem już.Myśle nad takim systemem CO -

Bufor(nie wiem jak duży) + solary praca dzień + grzałka praca tania taryfa.Nie wiem jak duże oszczędności by były przez zastąpienie grzałki pompą powietrze-woda.

Jeszcze raz - solary w zimę nie zawsze pokrywają nawet w części CWU - o CO zapomnij.

Solary - CWU w okresie wiosna - jesień.

Okres zimowy (późna jesień do wczesna wiosna) - dedykowany system ogrzewania oparty na (do wyboru): Kocioł na węgiel/ekogroszek, Gaz, LPG, Olej, Grzałki elektryczne, Pompa ciepła G/W lub P/W.

Inaczej się po prostu nie da. A bufor nie służy zwiększeniu efektywności CO a przechwytuje tylko nadwyżki wyprodukowanej energii lub jej produkcję w tańszych taryfach i późniejsze wykorzystanie w dzień.

Myśle nad takim systemem CO - Bufor(nie wiem jak duży) + solary praca dzień + grzałka praca tania taryfa.

Żeby grzać dom solarami zimą, to musiałbyś je mieć zainstalowane w Afryce, ale będziesz miał trochę za długą linię przesyłową. Solary w naszych warunkach kompletnie się nie nadają do ogrzewania budynku i daj sobie z tym spokój. Solary zagrzeją cwu od wiosny do jesieni z drobnymi przerwami, ale to tyle. Nawet jeśli zagrzały Twojemu koledze bufor 300l do 40 stopni, to zgromadziły w nim użyteczne dla co około 5-7kWh, czyli tyle ile by dało spalenie 0.5-0.7 m3 gazu. Znasz kogoś, kto ma dom z takim zapotrzebowaniem na energię w ciągu doby ? Zwiększenie samego bufora nic nie da, musiałbyś przynajmniej 10 razy zwiększyć ilość paneli, czyli zainstalować ich ponad 30 dla bardzo energooszczędnego domu.

Jeśli gmina płaci, to instaluj, ale nie licz na ogrzewanie.