Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekonstrukcja stropu?

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Moja rodzina posiada starą kamienicę w małym miasteczku, którą chcielibyśmy wyremontować. To naprawdę wiekowy budynek, stoi pusty i chcielibyśmy coś z tym zrobić. Może po remoncie udałoby się to komuś wynająć;) .

Najgorzej wyglądają w niej stropy i ściany, fundamenty są chyba ok. Sypie się człowiekowi na głowę.

Czy jest jakiś sposób na sensowną rekonstrukcję stropu w tego typu budynku, musiałoby to być coś lekkiego.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Witam wszystkich!

Moja rodzina posiada starą kamienicę w małym miasteczku, którą chcielibyśmy wyremontować. To naprawdę wiekowy budynek, stoi pusty i chcielibyśmy coś z tym zrobić. Może po remoncie udałoby się to komuś wynająć;) .

Najgorzej wyglądają w niej stropy i ściany, fundamenty są chyba ok. Sypie się człowiekowi na głowę.

Czy jest jakiś sposób na sensowną rekonstrukcję stropu w tego typu budynku, musiałoby to być coś lekkiego.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Może coś w stylu Terivy tylko lżejsze:

http://www.rector.pl/kategorie/rectolight

Do rozpiętości 4m można łatwo wymienić stropy drewniane na Terivę montowaną w wykutych gniazdach. Ciężar nie przekroczy masy starego stropu drewnianego z polepą. Pytanie tylko, czy nie lepiej wyburzyć stary dom i postawić nowy. Remont kapitalny (stropy, dach, instalacje, ocieplenie) przekroczy koszt nowego domu.

Wyburzenie raczej nie wchodzi w grę, mój dziadek się tam urodził i za nic nie chce o tym słyszeć, a ja nie mam zamiaru doprowadzić go do zawału serca. Zgromadziliśmy z rodziną przyzwoitą sumę, więc przynajmniej częściowo pokryjemy remont z własnej kieszeni, no ale bez kredytu się oczywiście nie obędzie.

Nie bardzo wiem, co to jest WPS, ale o Terivie słyszałem. Myślicie, że to nie będzie zbyt duże obciążenie? W końcu też tam się leje trochę betonu.

No ej... oczywiście będziemy tworzyć projekt z jakimś biurem arch., ale za nim to się stanie, chciałbym poznać opinie ludzi, którzy może akurat mieli kiedyś podobny problem. Zresztą każdy, kto konsultował się z projektantami wie, że są przemądrzali strasznie i nic nie wytłumaczą po ludzku, a dodatkowo często opłacani przez jakiś producentów, żeby akurat to, a nie co innego proponowali zwykłym ludziom

Nie miałem zamiaru nikogo obrażać, może akurat ja na takich trafiałem. Pewnie są też rzetelni projektanci. Zresztą nie o moje zdanie nt projektantów w tym wątku chodzi. Proszę o radę, jak ugryźć rekonstrukcję stropu.

Montował ktoś kiedyś terive w wiekowym budynku?

Wstąp na jaką uczelnię i zacznij studia w odpowiednim kierunku. Po jakich kilku latach sam będziesz władał tym zestawem pojęć, który sprawia na Tobie wrażenie "przemądrzałości" i gadania językiem niezrozumiałym.

WTEDY dopiero w pełni zrozumiesz CO do Ciebie mówią takie osoby, jakie wymieniłeś...

Na razie powinieneś KUPIĆ sobie tę wiedzę u takiej osoby skoro na szybko nie możesz STAĆ SIĘ taką osobą.

Ty wybierasz i Ty płacisz!

A tak się składa - że za coś, w co powinieneś uwierzyć na słowo - że jest dobre!

:lol:

Adam M.

• 2 weeks później...

Witam!

Widzę, że nie dostałeś żadnej sensownej odpowiedzi od "oburzonych" :) W każdym zawodzie zdarzają się ci przemądrzali i ci pomocni... nie ma co generalizoswać. Moja sugestia też nie jest jakaś konkretna, ale czytałam gdzieś o rekonstrukcji stropu w jakimś pałacyku za pomocą Terivy, ale tej ze styropianem. Na pewno będzie lekka, ale podejrzewam, że cena czegoś takiego jest wysoka, więc może jednak postaw na drewno?