rafcio 26.05.2002 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2002 Słuchajcie, własnie kłade instalacię elektryczna i chcę za jednym zamachem położyć kabel rtv i telefoniczny. Jak to się kładzie, czy telefoniczne gniazdka można łączyć równolegle, czy trzeba je doprowadzic do jednego miejsca i tam będzie jakis wzmacniacz, boź coś . To samo dotyczy rtv jak to kłaść jeśli gniazdka mają być w paru pokojach, czy musi być centrala i wzmacniacz.Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekch 26.05.2002 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2002 jezeli chodzio inst. rtvnajlepiej z centrala umieszczona na poddaszu lub strychukabel dobrej jakosciod centrali po jednym kablu do poszczegolnych pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 26.05.2002 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2002 Witam!, takim centralnym miejscem gdzie kable mogą się zbiegać jest komin na poddaszu.ja bym dał po 2 kable antenowe (tak mam) do każdego pokoju (antena zwykła i satelita)- w zależności od funkcji pokoju i odpowiedniego gniazdka rtv (końcowe, "przelotowe").Kup sobie kabel 8 * 0,5 i połóż do każdego pomieszczenia np. na funkcje komunikacyjne (interkom). Nie wspominając o alarmie - nie zapomnij o czujkach sufitowych w kotłowni i kuchni - wykrywanie dymu, przy podłodze zalania etc.O kablu z kotłowni do sterowania piecem (parter i piętro osobno) oraz do pogodówki (na zewnętrznej ścianie północnej). Kable do sterowania klimą nie wspomnę. mniej więcej tyle o kablach w domu (bez alarmu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts