Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2014.10.23

:yes::yes: A owszem, bunkier to słowo, które bardzo często pada na placu budowy :p Nasz bunkier najniższy punkt ma na głębokości 2,6, z jednej strony działka jest wyżej, więc pewnie cała piwnica schowa się w gruncie.

PS. Dzięki za odwiedziny, już myślałam, że nikt tu nie zagląda, ostatni wpis w komentarzach był z dwa lata temu.

Dzisiaj drewnianych ścian ciąg dalszy.

DOM%2BX23%2B%283%29.JPG

DOM%2BX23%2B%284%29.JPG

2014.10.27

Od samego rana trwało zdejmowanie deskowania ze ścian.

DOM%2BX27%2B%287%29.jpg

DOM%2BX27%2B%2811%29.jpg

Widoczek ze znanego już miejsca:

DOM%2BX27%2B%2814%29.jpg

Przyjechały też pustaki szalunkowe. Ściany wewnętrzne w projekcie były z betonu, potem był pomysł na ściany murowane, ostateczną decyzją kierownika budowy będą ściany "pomieszane" :stirthepot:

DOM%2BX27%2B%283%29.jpg

2014.10.29

Połowa ścian wewnętrznych już stoi (a nawet ciut więcej ;) ) i jest zalana betonem. Została już tylko resztka desek szalunkowych do rozebrania. Zamówione kominy i hydroizolacja, w planach do zrobienia po wymurowaniu ścian.

DOM%2BX29%2B%285%29.jpg

Widać już przynajmniej jaka jest powierzchnia pomieszczeń. Takiej wielkości (jak ten najprawdopodobniej docelowo skład na opał) będzie gabinet na parterze oraz sypialnia na poddaszu.

DOM%2BX29%2B%2814%29.jpg

A to.... to będzie "małe coś" w piwnicy, pewnie jakaś mini graciarnia, na parterze podobny będzie przedsionek, nieco mniejszej powierzchni będzie pralnia na poddaszu.

DOM%2BX29%2B%2810%29.jpg

I widok z boku, póki jeszcze reszta ścian nie zasłoniła ;)

DOM%2BX29%2B%2819%29.jpg

I na koniec widoczek :cool:

DOM%2BX29%2B%2820%29.jpg

Z dzisiejszego dnia niestety nie mam zdjęć. Nie byłam na budowie, więc nawet nie wiem co tam nowego wyrosło... Nadrobię zaległości w piątek.

PS:

Zauważyłam, że dziennik ma już ponad 6000 odwiedzin :wiggle:

Miło, że ktoś tu zagląda.... szkoda, że mało kto się odzywa :(

Witam bulifreeq

"Trochę" drewna to trochę mało powiedziane :bash: po drodze jeszcze zabrakło i trzeba było dokupić 300mb kantówek

Właśnie po to, żeby było mniej zbijania desek ściany wewnątrz robimy bardziej klasycznie. Szef ekipy chciał zalewać te pustaki "na jeden raz", ale ja się nie zgodziłam, więc jak byłam wczoraj na budowie, to były zalane do połowy wysokości ścian, a dzisiaj pewnie zalali drugą połowę, ale to dopiero jutro zobaczę... Póki co nie wyglądało to źle, a przynajmniej nic nie popękało.

2014.11.03

Świeżutkie zdjęcia z dzisiaj, robione przy zachodzącym już słońcu, więc czasami nieco niewyraźne...

Szalunki stropu cd...

DOM%2BXI03%2B%2813%29.jpg

Na dole widać jak inni przyklejają papę termozgrzewalną, żeby zabezpieczyć narożnik między ławą fundamentową, a ścianą piwnicy.

DOM%2BXI03%2B%2810%29.jpg

i efekt tej pracy z bliska:

DOM%2BXI03%2B%2843%29.jpg

a to co było widać na pierwszym planie to:... :jawdrop:

takie długaśne zbrojenie :wave:

DOM%2BXI03%2B%285%29.jpg

W środku:

DOM%2BXI03%2B%2834%29.jpg

I wszystko razem :)

DOM%2BXI03%2B%282%29.jpg

Witaj Indiana_ :wiggle:

Dzisiaj dowiedziałam się, że nie uda się wszystkiego na jeden raz koparką przerobić. I tak będzie musiała przyjechać kilka razy, więc sprawy wodno-kanalizacyjne odkładam na później... Plan z dzisiaj jest taki, że w piątek przyjedzie koparka zrobić dół pod zjazd do garażu, a w następnym tygodniu wielkie zakopywanie....

....i koniec budowy piwnicy http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Niestety z dzisiaj zdjęć brak :(

2014.11.05

Najciekawsze na budowie to chyba było zbrojenie najpotężniejszej belki nad garażem.

DOM%2BXI05%2B%2B%286%29.jpg

DOM%2BXI05%2B%2B%288%29.jpg

Zaczęło się też hydroizolowanie. Tak jak w wątku z linku poniżej, tyle tylko, że producent mazidła inny.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208806-Izolacja-piwnic-Pro%C5%9Bba-o-komentarze

Dalsza część zbrojenia płyty... Widać też, jak było cieplutko :cool: mimo listopada

DOM%2BXI05%2B%2B%2817%29.jpg

Cały sufit z desek nad garażem.

DOM%2BXI05%2B%2B%282%29.jpg

2014.11.06

Bardzo późno dojechałam na budowę, było już ciemno, więc tylko jedno zdjęcie :(

DOMXI06%2B%281%29.jpg

Pojawiły się szalunki pod słupy na zewnątrz domu i podobno wszystko też jest już przygotowane pod schody... Na piątek w planach jest wieeeele rzeczy, zobaczymy ile uda się zrealizować ;)

2014.11.07

Przyjechały pierwsze gruchy z zaczęło się zalewanie stropu... Ponieważ wszystko robili na szybko, z jednej strony wylewał się już beton, a drugiej kończyli zbroić strop nad garażem, a z trzeciej jeszcze kończyli zbijać szalunki pod słupy na zewnątrz domu... :mad:

DOM%2BXI07%2B%281%29.jpg

DOM%2BXI07%2B%2828%29.jpg

DOM%2BXI07%2B%2833%29.jpg

Zalewanie słupa:

DOM%2BXI07%2B%2825%29.jpg

DOM%2BXI07%2B%2817%29.jpg