Kurdybanek 19.10.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ponad dwa lata minęły od ostatniego wpisu.... Już dwa lata!!! Ale ten czas szybko ucieka... Trzeba odświeżyć te komentarze. Zapraszam wszystkich zaglądających do komentowania. Na pytania chętnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.10.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witaj Kurdybanek tyle czasu minęło od pierwszych nadziei - teraz ważne, że już z budową ruszyliście pozdrawiam i będę kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 24.10.2014 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witam, witam i zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 01.11.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam i ja ) z zainteresowaniem zaglądam do dziennika, tez z malutkim opóźnieniem (od wydania decyzji PnB jakieś 3 lata ) zaczęłam fundamenty, co prawda ja bez piwnicy się buduje, ale w tym samym czasie rozpoczynamy i już się z Tobą utożsamiam ) powiem szczerze, że z małym przerażeniem patrzę na ilość betonu, którą lejesz najpierw w płytę, a potem w ściany piwniczne, niestety umiem sobie to mniej więcej przełożyć na koszty, a że mnie moje z mężem lekkie podejście do zrobienia kosztorysu, a w sumie jego brak, choćby i wstępnego wykonania kosztorysu kosztowało parę drgnień serca mocniej i kilka dziur w portfelu mam pytanie, ponieważ ruszyłaś później niż planowałaś jest coś, co zmieniłaś ? czy absolutnie zgadzasz się z wcześniejszym zaplanowanym rozkładem pomieszczeń itd ? Rozumiem, że ekogroszkiem będziesz ogrzewała ? Jakie planujesz dodatkowe instalacje ? tzn nadal planujesz wentylację mechaniczną ? robisz reku z GWC może ? podpytuję, bo sama się zastanawiam nad GWC, niektórzy nie robią, niektórzy robią, nie wgryzłam się jeszcze w temat dogłębnie, żeby samej podjąć decyzje, wiem tylko, że to dodatkowy koszt dachówką nadal ta sama, czy jednak przez ten czas zmienił się gust ? Części zdjęc w dzienniku nie widzę, nie wiem, jak masz rozplanowany układ na poddaszu, a jaką powierzchnię ma salon ? taras od zachodu ? więcej pytań nie pamiętam pozdrawiam ciepło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 02.11.2014 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witaj kjuta Rzeczywiście zniknęło kilka zdjęć z dziennika - niechcący kliknęłam sobie w Google+ i usunęło mi się kilka fotek ale już naprawiłam błąd. powiem szczerze, że z małym przerażeniem patrzę na ilość betonu, którą lejesz najpierw w płytę, a potem w ściany piwniczne Betonu idzie bardzo dużo, to mogłam sobie przewidzieć, bo łatwo obliczyć m3 z projektu, tak więc beton miałam uwzględniony w kosztorysie. (poza chudym betonem, którego weszło do piachu znacznie więcej niż projekt przewidywał). Gorzej ze stalą... bo to nie tak łatwo było obliczyć i z przerażeniem patrzyłam jak przyjeżdżały kolejne zamówienia 1,5 tony fi takiego, tona fi takiego i może jeszcze 2 tony fi jeszcze innego, a potem to samo od początku i końca zamówień nie widać. Przed nami jeszcze strop nad piwnicą, wieńce i belki... mam pytanie, ponieważ ruszyłaś później niż planowałaś jest coś, co zmieniłaś ? Na dzień dzisiejszy zmian jest niewiele, dodałam ścianę w piwnicy w całości oddzielającą garaż od reszty pomieszczeń. Zmieniliśmy też ściany wewnętrzne w piwnicy z monolitycznych na "murowane". czy absolutnie zgadzasz się z wcześniejszym zaplanowanym rozkładem pomieszczeń itd ? Raczej tak, pewnie nie zmienię za wiele. Póki co tylko ta mała zmiana w piwnicy i chyba nieco przesunę drzwi w pralni. Rozumiem, że ekogroszkiem będziesz ogrzewała ? Na dzień dzisiejszy nie mamy warunków przyłączenia gazu do domu, jak to załatwiałam kilka lat temu, to mi panowie w gazowni powiedzieli, że nie planują rozbudowywać sieci w naszym kierunku. W międzyczasie dwóch sąsiadów przyłączyło się do gazu, więc jeszcze zobaczymy. Zimą może znowu się tam wybiorę. Komin budujemy i taki i taki. Jakie planujesz dodatkowe instalacje ? tzn nadal planujesz wentylację mechaniczną ? Przez chwilę, żeby obniżyc koszty budowy zastanawiałam się nad rezygnacją z wentylacji mechanicznej.... ale dookoła wszyscy bardzo sobie chwalą komfort mieszkania w domku wentylowanym mechanicznie, więc chyba zostanie mechaniczna (oprócz piwnicy, która będzie wentylowana grawitacyjnie) robisz reku z GWC może ? podpytuję, bo sama się zastanawiam nad GWC, niektórzy nie robią, niektórzy robią, nie wgryzłam się jeszcze w temat dogłębnie, żeby samej podjąć decyzje, wiem tylko, że to dodatkowy koszt Tego właśnie jeszcze nie wiem, ale jeżeli tak, to pewnie glikolowy. dachówką nadal ta sama, czy jednak przez ten czas zmienił się gust ? Dalej brązowa i dalej nie znalazłam innej, której odcien bardziej by mi się podobał niż tej naszej orzechowej... ale kto wie a jaką powierzchnię ma salon ? Salon mamy połączony z takim dużym holem i jeszcze z korytarzem prowadzącym do łazienki. W projekcie jest napisane, że ma ok 34m2 taras od zachodu ? Tak, od zachodu A Ty gdzie budujesz domek? Masz dziennik budowy? Chętnie pooglądałabym jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 02.11.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 hej, dzięki za odpowiedzi ) buduję na Śląsku, jeszcze nie założyłam dziennika budowy, nie jestem osoba systematyczną, więc nie wiem, czy uda mi się w sposób rzetelny przedstawić obraz budowy czekam na impuls, na razie z doskoku wczytuję się w różne tematy, aby zdążyć z przekazaniem decyzji Wykonawcy i nie żałować niektórych z nich przeglądam mój indywidualny projekt i w sumie ąz tak wielu rzeczy do zmian nie znajduję, bo jednak jestem i tak mocno ograniczoną wąską działką, ale już kombinuję zmianę zadaszenia nad wejsciem, bo to na co się zgodziłam to w ogóle jest jakaś porażka i do tej pory nie wiem dlaczego w ogóle to zaakceptowałam, zaraz poszukam zdjęcia to Ci zobrazuję o co mi dokładnie chodzi w międzyczasie już sobie omawiam wnętrza i widzę jaki słabo funkcjonalny mam salon, aby zrobić wszystko to co się chce i żeby to było i praktyczne w użytkowaniu i cieszyło oko pytałam o GWC bo na razie nie zgłębiłam tematu do końca, ale widzę że niektórzy do reku robia GWC a niektórzy nie,powtórzę się: jeszcze nie wiem jaka jest róznica nie licząc oczywiście tej finansowej, tak sobie myślę, że zmieniło mi się podejście do budowania, szczerze, to był pomysł męża, nie mój i w ogóle wcześniej nieco po łebkach potraktowałam tematy okołobudowlane, teraz widzę moje większe zaangażowanie i chęć dokształcenia się, oby z tego wyszły same dobre rzeczy pozdrawiam i miłej niedzieli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 03.11.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 (edytowane) znalazłam jakies stare zdjęcie, które już na imageshack wygasło, trochę czasu zajęło mi opanowanie nawigacji na nowym imageshack i oto moje zdjęcie i już rozumiesz że koniecznie muszę zmienić zadaszenie, na razie szukam inspiracji, podglądam muzea, zamki i pałace, klasycyzm, ale tam na ogól wejscia z kolumnami były, a kolumny to nie mój klimat miłego poniedziałku Edytowane 3 Listopada 2014 przez kjuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 03.11.2014 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 buduję na Śląsku, jeszcze nie założyłam dziennika budowy, nie jestem osoba systematyczną, więc nie wiem, czy uda mi się w sposób rzetelny przedstawić obraz budowy czekam na impuls, Na Śląsku...czyli po sąsiedzku To może to jest dobry impuls byłoby miejsce żeby przedyskutować w jednym miejscu Twoje wątpliwości. Odnośnie Twojego domku... piękna willa, chętnie zobaczyłabym rzuty itp itd i wtedy coś więcej mogłabym powiedzieć o funkcjonalności np. salonu. Zadaszenie??? Szczerze to nie znam się na takich domkach ale może cofnięcie wejścia i zrobienie podcienia rozwiązałoby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 03.11.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 hej, ah żadna willa, moze robi wrażenie na wizualizacji, na razie jak patrzę w rozbebeszone (czytaj zaszalowane fundamenty) to w ogóle nie mam żadnej wizji, a jak jeszcze patrzę ile pieniędzy to kosztuję, to nie wiem czy na całość starczy, pewnie to normalny stan na tym etapie budowy dom, jego wygląd to konensus z moim mężem no i trudna bezkompromisowa walka z warunkami zagospodarowanie przestrzennego, w ogóle wzorowałam się na tym projekcie, w którym jestem zakochana dozgonnie ale jaki widać moj dom, to brzydsza wersja wzoru, dostosowana do ograniczeń wynikających także z wielkości działki i wodociągu przebiegajacego przez działkę z tym zadaszeniem tez myślałam o cofnięciu wejścia, ale w tak dużej bryle może nie wyglądać to dobrze o dzienniku pomyślę, moze nawet zaraz go założę pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 07.11.2014 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 I jak tam kjuta z twoim dziennikiem ??? Założyłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 09.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 hej, powiem Ci że nawwet zaczęłam zakładac, ale jakoś nie umiałam zredagować i zaakceptowac pierwszego posta w wątku, że go anulowałam i odwaga mnie opuściła, po za tym wciągnęła mnie książka , ha wiem marne wymówki dzisiaj mam więcej czasu, to spróbuję jeszcze raz, wczoraj byłam oglądać wkłady kominkowe i juz mam faworyta, byłam tez w max flizz'ie i zakochałam się w płytkach ragno, cena za to do znienawidzenia, ciagle o nich myślę będziesz miała podłogówkę i płytki czy planujesz drewno lub panele na podłodze ? miłej niedzieli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 11.11.2014 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Jak tylko założysz dziennik, to daj znać. Chętnie pooglądam rzuty domku Na parterze planowaliśmy wszędzie ogrzewanie podłogowe, a na nich płytki. Na poddaszu pierwotnie w planach były grzejniki w pokojach (wtedy wykładzina dywanowa), ale zaczynam się coraz więcej zastanawiać, czy jednak nie ogrzewanie podłogowe (wtedy pewnie jakieś panele, które można układać na podłogówce). Odnośnie GWC: decyzja zapadła - nie będziemy robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 12.11.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 hej, w końcu założyłam, specjalnie dla Ciebie ) zapraszam tutaj na razie kilka słów i jeszcze mniej zdjęć może się rozkręcę ) z jakich względów zrezygnowaliście z GWC ? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 12.11.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 aaa i pisać spokojnie można w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 16.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Witam Widzę, że piwnica skończona. Zazdroszczę Wam bo ja nie mam piwnicy a bardzo by się przydała . Coś jeszcze planujesz zrobić w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 17.11.2014 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Ja kilka razy podczas budowy żałowałam, że ją budujemy, głównie ze względu na koszty. Ale teraz planuję przerwę na rehabilitację po tym finansowym urazie, więc pewnie mi przejdzie, zwłaszcza jak już będziemy mieszkać. W tym roku, za około 3 tygodnie planujemy jeszcze rozszalować strop, poukładać deski, jakieś jeszcze inne porządkowe prace. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 18.11.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Kurdybanek to szybkiego powrotu do równowagi, płynności finansowej i zdrowia ja nawet psychicznie nie mogę się jeszcze otrząsnąć z wysokości haraczu za stan 0, no ale cóż nam pozostaje: spiąć pośladki i iść dalej ze śpiewem na ustach ) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 16.04.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 heloł ) co tam na budowie się dzieje ? pewnie nie masz czasu pisać, posyłam moc dobrych myśli, żeby dobrze się budowało pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 21.04.2015 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Witaj kjuta, strasznie mi miło, ze o nas pamiętasz i tu zajrzałaś W ostatnim czasie nie zaglądałam na forum, bo mieliśmy trochę zwariowany okres, ale myślę, że dzisiaj choć trochę nadrobiłam zaległości. Budowa już ruszyła, więc zapraszam do kibicowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 16.09.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 heloł co tam u Ciebie ? mieszkasz już ? buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts