Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny zapach - potrzebny remont? Alternatywa?

manonmoon

Recommended Posts

Mam następujący problem - pod koniec września 2011 na skutek źle dokręconego grzejnika doszło do wycieku wody w jednym z moich pokoi w bloku. Pokój jest przeze mnie nieużywany - na podłodze jest panel podłogowy. W pewnym momencie zorientowałem się, co się dzieje. Woda kapała z z grzejnika i potem spływała wzdłuż ściany i na środek pokoju. Na panelach doszło do miejscowych wybrzuszeń. Woda mogła się dostać pod panele. Kapała sobie może z 2 dni. Nie chciałem zdejmować paneli, bo nie mam pieniędzy na remont. Pod koniec stycznia 2012 w pokoju (przy zamkniętych drzwiach) pojawił się w tym pokoju dziwny zapach. Dosłownie rano go nie czułem, a poczułem popołudniu. Taka trochę stęchlizna, ciężkie powietrze, jakby przy dymie. Pytanie - czy przez kilka miesięcy ta woda spod paneli mogła sie gnieździć, a teraz zaczęło cos się tam dziać. Zapach przy otwartych dni do pokoju jest praktycznie niewyczuwalny. Jednak, gdy zamknę pokój na kilka godzin, to przy wejściu od razu go czuć. Czy jesteście w stanie powiedzieć co się dzieje? Czy istnieje jakaś szansa zwalczenia tego bez konieczności zrywania i montażu nowych paneli?

Panele pewnie na płycie MDF. Nasączony wodą MDF nie wróci do poprzedniego stanu po wyschnięciu (jest prasowany pod wysokim ciśnieniem)- więc wybrzuszenia pozostaną. Niestety taka okładzina ma osłabione parametry, do tego wybrzuszenia będą miejscowo poddawane ścieraniu. Dużo gorzej jest z tym zapaszkiem- dobrze byłoby to wysuszyć, żeby nie kisło pod warstwami paneli i podkładu (folia/pianka/...). Panele typu "click"- z zamkiem można układać ponownie. Jedyny minus w tym przypadku, to ich nasączenie wodą, które powoduje całkowitą nieopłacalność takiego rozwiązania. Może gdyby do wymiany było tylko kilka sztuk i w jakiś sposób można by dobrać takie same...

a cóż tu kombinować

łom w łapkę i wywalić panele i to co pod nimi jest /jakieś podkłady wyrównujące/

potem parę miesięcy posuszyć /jest okazja, jeszcze działa centralne ogrzewanie ładnie będzie schnąć

zdrowie ważniejsze niż paręnaście metrów kw. paneli:bye::bye: