Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewód yakxs 4x50mm do domu i garazu ,długość ok.100metrów

ekomurator

Recommended Posts

Witam.

Oryginalnie w projekcie elektrycznym mam przyłącze do domu 13kw i przewód 5x10mm w miedzi.Długość ponad 60m.Projekt był robiony 2 lata temu a wtedy nie myślałem o częściowym grzaniu domu prądem:rolleyes:W niedalekiej przyszłości złoże wniosek o zwiększenie mocy.W projekcie też nie ma garażu.Pytanie moje czy przewód jak w temacie pociągnie na takiej odległości dom grzany prądem + garaż używany dość często(spawarka,kompresor mysle ze max 30kw)?2 sprawa to garaż będzie dla mnie priorytetem i tak myśle czy nie pociągnąć przewodu aluminiowego najpierw do garażu(ok100m)-w garażu rozdzielnie zrobić-i z tego dać obwód na dom?i tu też aluminium (20metrów).

projekt%2520elektryczny.jpg

Edytowane przez ekomurator

Oba rozwiązania (czerwone i zielone) są OK.

Pompa ciepła nie bierze dużo energii, o wiele więcej ogrzewanie akumulacyjne i płyta indukcyjna.

Ale wszystko do kupy daje już sporo energii.

O ile finanse pozwalają to Ja bym Cię nakłaniał do poprowadzenia dwóch niezależnych kabli zasilających (osobno dom i osobno garaż).

Możesz zostać zmuszony do założenia drugiego licznika z taryfą przemysłową do zasilania warsztatu.

właśnie o finanse się wszystko rozbija:) Ten warsztat to raczej taki bardziej rozbudowany garaż przydomowy więc chyba raczej będzie tylko 1 licznik

Jeśli nie będziesz prowadził "legalnej" działalności gospodarczej o daj sobie spokój z dwoma licznikami. Przy prądzie do działalności gospodarczej trzeba pamiętać o dużych opłatach stałych:P