Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowanie piętra na domu z lat 50-tych - strop

gosia2300

Recommended Posts

Witam serdecznie na forumJestem tu pierwszy raz

Chciałabym zapytać i prosić o poradę w kwestii dobudowania piętra na domu z lat 50-tych. Dobudowanie jest realne, bo i ściany i fundamenty wg wstępnej ekspertyzy wytrzymają, martwi mnie inna kwestia. W domu na parterze mieszkają ludzi (rodzina) a fachowiec powiedział, że trzeba byłoby się wyprowadzić na około 3 miesiące - sprawa nierealna - osoby starsze. Na domu jest strop drewniany ocieplony wełną - deski zmieniane jakieś 15 lat temu. Wiadomo, że nie da się na tym budować, ale miałam nadzieje, że ten strop pozostanie nienaruszony a ponad tym budynek zostanie podniesiony i zbudowany odrębny strop np. drewniany. Dodam, iż do mojej części miała prowadzić odrębna klatka, podwórko i chciałbym jak najmniej ingerować w życie obecnych mieszkańców. Słyszałam, że są teraz juz takie metody, które nie wymagają zdejmowania starego stropu a jeśli nawet to prace trwają 2 tygodnie a nie 3 miesiące.

Czy może ktoś borykał się z tym problemem?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Witaj!

W jakiej technologii jest zbudowany ten dom (materiał z jakiego są wykonane ściany)? W jakiej technologii będzie ewentualna nadbudowa?

Dom jest murowany. Ja tak się znam. ale fachowiec powiedział że spoko i wszytsko jest w dobrm stanie. Wg planu jaki posiadam - fundamenty to - cegła betonowa, mury poniżej części niepodpiwniczonej też, a ściany pustaki żużlobetonowych <<25<<. Działowe z cegły.Strop DMS o rozstawie belek 50 i 6 cm. Wiadomo jednak że w latach 50 tych plan planem a budowa budową.

Pewnie ściany nie są zakończone wieńcem, stąd też myśl fachowca, żeby rozebrać strop. Chodzi o to, żeby ściany pod dodatkowym obciążeniem tych nadbudowanych nie "rozeszły się". Być może trzeba wykonać ten wieniec, a strop na to nie pozwala. Jakby nie patrzeć robota dla konstruktora.

Co do technologii nadbudowy- może warte zastanowienia byłoby wykonanie ścian szkieletowych. Dużo mniejsze obciążenie ścian poniżej, może udałoby się ominąć temat rozbiórki stropu?

Trudno tak sobie gdybać, ale może tzw. ankrowanie ścian mogłoby zastąpić standardowy wieniec. Spinanie ścian przy pomocy kotew i stali konstrukcyjnej stosuje się co prawda przy pęknięciach ścian nośnych, ale może przemyśl ten temat.