frykas 18.02.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Witam wszystkich! Na początku może zaznaczę, że jestem amatorem jeśli chodzi o murarskie sprawy aczkolwiek jakąś tam swoją praktykę małą mam + zapał do pracy i ambicje w genach No ale to nie o tym miało być. Sprawa wygląda tak: Obecnie piec CO jest niestety zainstalowany w łazience na parterze i podłączony do wąskiego komina, który sprawia dużo problemów (jest za wąski i trzeba przynajmniej co 2 tyg. go czyścić z osadzonej sadzy). Poza tym ciągły brud i sadza w łazience doprowadza mnie już do granic wytrzymałości. Trzeba codziennie sprzątać łazienkę. Wpadłem zatem na pomysł aby wreszcie pozbyć się tego pieca z łazienki. Jedyne rozwiązanie, najtańsze i najprostsze (wg mnie) to przeniesienie go do nieużytkowanej obecnie piwnicy. Piwnica znajduje się bezpośrednio pod kuchnią, tez na parterze, i właściwie ma te same wymiary co kuchnia. Jak to starałem się pokazać na szkicach, kuchnia sąsiaduje z pokojem i przedpokojem. W rogu tych trzech pomieszczeń (a właściwie bardziej w pokoju) stoi komin. Ma on przynajmniej 2x większą średnicę niż ten do którego obecnie jest podłączony piec. Do tego większego komina niegdyś był podłączony piec kaflowy z podkową, stał on w rogu w kuchni. Tego pieca już nie ma. Duży komin stoi praktycznie nieużywany. Problem polega na tym, że komin ten zaczyna się jakby od wysokości podłogi parteru (nie jestem tego pewien, tak przypuszczam z oględzin, bo jeszcze żadnego kucia w ścianach nie przeprowadzałem). I tu jest moja największa wątpliwość. Czy mógłbym się do tego komina podłączyć jakby „od dołu”? Prawdopodobnie potrzebne byłoby wykuć kanał w podstawie komina lub w jego fundamencie od strony piwnicy. Wiem, że takie podłączenie pieca do komina nie jest raczej zgodne ze sztuką ale innego rozwiązania nie widzę, przynajmniej jeszcze na takie nie wpadłem. Czy takie przedsięwzięcie ma sens i czy komin będzie działał prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.png Jeśli podłączysz to zgodnie ze sztuką , będzie tak jak być powinno (czyli zgodnie ze sztuką ). Zrób to w porozumieniu z (kumatym) kominiarzem lub (kumatym) zdunem. Zwracaj bardziej uwagę na to co w nawiasach. Wklej potem coście wydumali. Sugeruję rozkucie otworu i dobudowanie komina na dole z pełnej cegły, z wyczystką w miejscu , w którym będziesz musiał wykonać skos, by trafić do właściwego komina. Skos najlepiej jakby był pod kątem 30 stopni. Druga wyczystka powinna być na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykas 18.02.2012 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Dziękuję za sugestię! Bardzo cenna, bo nawet nie pomyślałem o tym aby od dołu dobudować ten kawałek komina. Na razie planuję. Jakieś prace rozpocznę dopiero jak będzie cieplej na tyle aby przestać palić w piecu na jakiś czas. Ale jak już zacznę, to zdam relację. Martwię się teraz tym czy jak zacznę kuć w podstawie tego komina czy to go jakoś nie osłabi. Jak szerokie powinno być to połączenie które wykuję pod skosem? Wymiary takie same jak wnętrze komina czy może być węższe gardło? Jeszcze jedno.. czy ten odcinek komina, który miałbym dobudować lepiej zrobić ze zwykłej pełnej cegły czy szamotowej? Ta piwnica jest z rodzaju tych wilgotnych. Edytowane 18 Lutego 2012 przez frykas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 18.02.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Taki komin to tylko 5 ton, nie wiem czy warto ryzykować kucie w fundamencie komina.. Nie możesz wykorzystać istniejącej dziury po piecu kaflowym i doprowadzić jakoś rure do tego miejsca z piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Tego delikwenta spytaj : Wojtek_796 On wie najlepiej jakie cegły Co do szerokości komina który masz dobudować, to nie wiem jaki jest ten istniejący. Kucia w fundamencie tez nie polecam. Ale rysunki raczej to wykluczają . Może trochę trzeba będzie go ruszyć. Dlatego niezbędne jest "ogarnięcie" tematu z kumatym pomocnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts