Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozbudowa domu a zgoda sąsiada

ewelka99

Recommended Posts

Witam,

właśnie przymierzamy się do rozbudowy naszego domku. Architekt kończy nam już projekt. W związku z tym że działka jest wąska klatka musiałaby być blisko granicy z sąsiadem. Tu akurat nie ma problemu ,ale czy jesteście w stanie mi powiedzieć jak powinno wyglądać takie pismo, które złoże z dokumentami do pozwolenia na nadbudowe?? Bo przeszukałam internet i nigdzie nie mogę nic takiego znaleźć.

A architekt twierdzi że lepiej żeby od razu była taka podkładka,bo starostwo pewnie takiej zgody będzie wymagać, więc lepiej im tą pracę ułatwic:)

Z góry dzięki za pomoc:)

Ewel

jesli sciana klatki schodowej od strony sasiada nie ma okien to mozesz sie z nia zblizyc na odleglosc 3m od granicy dzialki, jesli ma okna to 4m i zadna zgoda sasiada do tego nie jest potrzebna. Blizej mozna w wyjatkowych sytuacjach, ale jesli sa spelnione to i tak zgody sasiada nie potrzebujesz. W innym przypadku zgoda tez Ci nie jest potrzebna, bo po prostu nic nie da. Zdaje sie, ze kiedys mozna sie bylo sie budowac nawet w ostrej granicy i wtedy byla potrzebna zgoda sasiada, ale teraz nie jest to juz mozliwe (chyba, ze na sasiedniej dzialce zbudowany jest budynek w ostrej granicy-wtedy moza sie do niego dobudowac)

nie płać temu architektowi zanim nie uzyszkasz pozwolenia na budowę... Bo chyba koleś nie wie o czym mówi. Nie ma czegoś takiego jak zgoda sąsiada. 3 albo 4 m od granicy chyba że działka jest wąska a MPZP przewiduje mniejsze odległosci.

coulignon, nie bądź taki do przodu...

Zgoda potrzebna oczywiście nie jest. Natomiast jesli będziesz ścianą bliżej niż 3m od działki sąsiada (w granicy lub min. 1,5m - także jest taka możliwość na działkach o szerokości nie większej niż 16m), sąsiad zostanie stroną w postępowniu, a więc i tak zostanie poinformowany przez urząd o Waszej inwestycji. Możliwe więc, że architekt uważa, że takie działanie przyspieszy postępowanie.

Tu znajdziesz więcej informacji na temat usytuowania projektowanych budynków:

http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_1_usytuowanie_budynku

w gminie jak składałam o warunki zabudowy też mi mówili że zapewne starostwo wystapi do sąsiada o zgodę i jesli tylko jestem z nim na jakiejs ścieżce wojennej to mogę mieć problemy. Też do końca się na tym nie znam, bo dopiero zaczynam się wdrażac w te wszystkie formalności... Ale polecił mi żeby sprawa była jasna to żebym taką zgodę miała. Choć zdaje sobie sprawę że to tylko czysta formalnośc,bo problemów robić mi nie będzie:)

nie ma pisma. Może ci odręcznie napisac "Ja niżej podpisany nie zgłaszam sprzeciwu w związku z rozbudową domu jednorodzinnego na działce .... zgodnie z załączonym projektem budowlanym i planem zagospodarowania terenu...

Wiesz, dlatego się zawiadamia sasiadów po złozeniu papierów, że może sobie przyjść i je obejrzeć i ewentualnie wnieść protest. Ty uzyskasz zgodę na 1,5 metra a on potem ci zatrzyma budowę, po powie, że owszem na 1,5 metra to on się zgodził ale na ścianę wysoką na 9 m to już nie, on myslał, że będzie trzy... Tak było między sąsiadami na mojej ulicy. Nie dogadali się wcześniej i facet projekt musiał zmieniać, bo faktycznie swiatło zasłaniał...

Edytowane przez EZS