Yorey 18.02.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Mędrcy Wielce Szanowni, jest sobie taki plan - dom w konstrukcji szkieletu drewnianego (160mm wełny w szkielecie + 150mm wełny pod elewację), szczelne okna w większości nieotwieralne (Urzędowski, 3 szybowe), generalnie szczelny, jak tylko się da; ogrzewanie za pomocą nadmuchu ciepłego powietrza, grzanego nagrzewnicą gazową tudzież kominkiem (rekreacyjnie - głównie nagrzewnica), kanały powietrzne umieszczone pod podłogą, kratki nawiewne w podłodze - do kanału centralnego wychodzącego z nagrzewnicy chcę wpiąć nawilżacz, zaś do głównego kanału czerpnego, tuż przed nagrzewnicą chcę wpiąć rurę nawiewną rekuperatora - powietrze z reku będzie (niezależnie od pory roku) wydobywało się kratkami od ogrzewania, ewentualnie wspomagane wentylatorami nagrzewnicy (nagrzewnica nie musi grzać, by jej wentylatory pracowały), czyli instalacja wentylacyjna ograniczona do kanałów czerpnych - anemostaty w kuchni, 3 łazienkach i ew. we wiatrołapie oraz jednej rury nawiewnej wpiętej do instalacji grzewczej. Dom dla 4 osób, parterowy z wieeeeelkim, nieużytkowym poddaszem (tam ma mieszkać rekuperator, nagrzewnica mieszkać będzie w piwnicy), kubatura użytkowa jakieś 450m3. Jakie znajdujecie słabe punkty tego planu?Jaki rekuperator dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Ogólnie wiele takich rozwiązań w ofercie ma carrier, lenox, miller.Przy ogrzewaniu nadmuchowym wpiąć reku można aczkoliwke z tego co pamiętam to wszystkie te urządzenia mają króciec świeżego powietrza.Takie rozwiązanie jest standardem w kanadzie i stanach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 18.02.2012 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Właśnie u Millera planuję zakupić system i w króciec świeżego powietrza ma wchodzić rura od reku - taki w każdym razie jest plan, uzgodniony z Millerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 No Miller nie jest zły.. Ale mógłbyś podłączyć wyciągi z pomieszczeń brudnych a nawiew w układa po stronie króćca świeżego powietrza. Oczywiście czerpania i wyrzutnia standardowo. Rozprowadzenie ciepłego powietrza dobrze trzeba izolować albo kanały zrobić z płyty systemowej - najlepiej z płyty. Pamiętaj też o wielkości kanałów dobrym ich doborze bo przepływy przy ogrzewaniu powietrznym są spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 18.02.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Kanały chcę zrobić we własnym zakresie z blachy i ocieplić je wełną - wg speców od Millera wystarczy 50mm, ale zapewne zwiększę to co najmniej dwukrotnie. Rozmiar kanałów mam w projekcie poczynionym przez w/w speców. Nie bardzo zrozumiałem to Twoje zdanie: "Ale mógłbyś podłączyć wyciągi z pomieszczeń brudnych a nawiew w układa po stronie króćca świeżego powietrza."Wyciągi z pomieszczeń brudnych śmigają w suficie do rekuperatora, a stamtąd w Polskę, natomiast świeże powietrze idzie z reku do nagrzewnicy, a dalej kratkami nawiewnymi w podłodze do domu. Natomiast reku muszę wpiąć przed nagrzewnicą (w kanał czerpny), bo gdybym go wpiął za nagrzewnicę (w kanał nawiewny) to istniałoby ryzyko, że spręż powietrza z nagrzewnicy pchałby powietrze z reku do góry - w sensie do reku (tą cenną informację otrzymałem zresztą na tutejszym forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.02.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 No właśnie o to mi chodziło ale użyłem skrótów myślowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 19.02.2012 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 OK, a jaki rekuperator powinienem nabyć? I jakiej średnicy rurka nawiewna wtenczas wyjdzie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.02.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ile metrów masz kwadratowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 19.02.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 liczmy 150 użytkowych, kubatura jakieś 450m3. Piwnicy i poddasza nie zamierzam podłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 19.02.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 spokojnie 300 wystarczy i tak będzie większość czasu pracować na 1 biegu. Z tego co pamiętam większość nadmuchowych instalacji ma przyjęty wydatek świeżego powietrza 120m3/h Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 20.02.2012 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 wnoszę, że miałeś na myśli rurkę fi 300mm? A jaki do tego rekuperator zaprząc....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.02.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 wnoszę, że miałeś na myśli rurkę fi 300mm? A jaki do tego rekuperator zaprząc....? Nie centralę 300m3/h:) W kanadzie i stanach wpina się w taki układ centralkę o wydajności około 100l/s maksymalnej wydajności i urządzenie pracowało na pierwszym biegu Mogę się troszku mylić bo to temat gdzieś z 2004 roku ale wydaje mi się że sklerozy aż takiej nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts