Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek kopci do wnętrza- w salonie jest siwo az oczy szczypią!

justkaaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Komin można sprawdzić od strony wyczystki (mój patent) - włożyć na wyciągniętej ręce aparat cyfrowy do środka, nakierować obiektyw ku górze i zrobić kilka zdjęć, najlepiej w dzień - jak nie widać nieba to znaczy że jest zatkany "

Można też "przelot" sprawdzić lusterkiem , ale aparat jest bardzo dobrym pomysłem - też go praktykuję. Jeśli komin jest czysty , pozostaje rura kominek - komin

Kominek był używany intensywnie, podczas ostatnich mrozów komin był gorący a w wyczystce tylko 2-3 garsteczki popiołu?

To gdzie się podziała sadza, wypaliła się czy zalega gdzieś wyżej nad przyłączem od kominka?

Wyczystka sprawdzona. Zebraliśmy 2-3 kieliszki popiołu+jakies smieci, bo nikt tak jeszcze nei zaglądał. Wyraźnie czuć że w kominie cug jest i wiatr tam hula...........ale w każdym bądx razie na 99% to nie to jest przyczyną że dym leci do wnętrza domu,............

Laik napisał przeca.

??? oznacza ,że jedni nakazują wręcz 3/4 razy w sezonie grzewczym czyścic komin a inni by umiejętnie składować ,paliwo to i komin czysty będzie i sadzy gdzieś spierdzieli :D:D

Oj, oj NIKT

INNI, bo mnie cytowałeś piszą tak:

Prawidłowe, poprawne spalanie, jak i również posiadanie umiejętności obsługi

nie wymaga stosowania sadpalu czy innych preparatów dostępnych na

rynku.

Czyli właściwe drewno, właściwe palenie i to wszystko. Fundamentem

jest prawidłowy i okresowo konserwowany układ odprowadzenia spalin

(komin)

NIKT, możesz manipulować moimi wpisami, ale jak będziesz to robił w dni roboczę, to odniesiesz większy sukces. Wtedy umyka mi sporo wpisów z braku czasu i ochoty na ich czytanie.

Teraz gdy możliwość zrobienia i wklejenia zdjęć jest tak prosta i szybka, dziwnym wydaje mi się ta dyskusja.

Osoby chcące cokolwiek zasugerować i doradzić błądzą po omacku i snują domysły, gdyż nie ma wystarczającego info i zdjęć.

Jakie zdjęcia porobić? Co ma na nich być? Obawiam się, że newiele one wniosą bo kominek jest zabudowany więc mozliwości ograniczone. Spróbujemy zrobic fotki komina z wyczystki-jest dzień to może będzie cos widać.

Dostepu do "klapki" na kolanku przyłacza nie mam bo przyłacze jest zabudowane.

Drzwiczki otwierane na bok

Napisałem jak dla osoby, która wie co to jest kominek, jak działa i po co...

TERAZ piszę dla inwestora, którego to diabelskie urządzenie z domu wygania i w oczka szczypie !!!!

WEŹ W RĘKĘ JAKĄ ŚWIECZKĘ!!!

WSTAW DO KOMINKA!

OBEJRZYJ JAK UKŁADA SIĘ JEJ PŁOMIEŃ!!!

Sprawdź to samo w okolicach drzwiczek i wylotu.

ZOBACZYSZ czy jest ciąg kominowy.

Potem pootwieraj drzwi i okna w domu (w pomieszczeniu z kominkiem wystarczy).

I ponów obserwacje ze świeczką.

JEŻELI ciąg się pojawi - szukaj braku dopływu powietrza do wnętrz w zbyt szczelnym domu.

JEŻELI ciąg się nie pojawi - szukaj zatkanego komina!

Poczytaj o obrzędzie gromnicznym!

W 5 minut zdiagnozujesz co się stało!

Naprawisz - albo od strzału alb latem (jak się ociepli)

Adam M.

A może problem tkwi w czerpni powietrza. Czasem złe jej umiejscowienie może spowodować ciąg odwrócony. Mam na myśli ścianę zawietrzną, gdzie owiewający dom wiatr może spowodować podciśnienie. Czytałem, że zaleca się w Polsce montaż na ścianie zachodniej bo znacząca większość wiatrów jest z tego kierunku. Sprawdź może to to

http://img85.imageshack.us/img85/9600/imagehtl.jpg

Edytowane przez Grand72

Wyczystka sprawdzona ponownie. Niestety zdjęć nie zrobiliśmy bo... akumulatorki padły więc z ewentualnymi zdjęciami trzeba poczekać. Sprawdzilismy lusterkiem i kanał wygląda na czyściutki i w pełni przelotowy. Nie ma mowy o jakimkolwiek zatkaniu komina przez sadze, ptaka czy cokolwiek innego. Drzwiczki od wyczystki az się nie chca otworzyc bo je zasysa a przyłozona kartka A4 jest bardzo mocno zasysana do komina, więc cug jest wzorowy.

Jak się naładuje aparat to postaram się zrobic zdjęcia przyłacza bo jak się zdejmie kratki to co nieco widać-choć ciągle neiwiele. Na oko nic złego tam się nie dopatrzyliśmy. Nie ma żadnego okopcenia na łączeniach przyłączu przy kominie ani na kolanku a chyba gdyby była nieszczelność to tam by przedmuchiwało sadzę i optycznie było by to zauważalne.

Dzis tez palimy w kominku i dzis tego efektu nie ma choć czuć jest w domu, że się pali, ale napewno nie tak jak wczoraj. Umyłam szybe i jedyne co moge pwoiedziec, że szyba była zabrudzona nie tyle sadzą co jakby smoła-ciągneło sie jak cholera. Wczesniej tak nie było. Drewnem palimy ciągle takim samym (brzoza). A poza tym czy drewno mogło byc przyczyna, że przy zmkniętych drzwiczkach kominka w pomieszczeniu robiło się siwo a od dymu oczy tak szczypały???

A może problem tkwi w czerpni powietrza. Czasem złe jej umiejscowienie może spowodować ciąg odwrócony. Mam na myśli ścianę zawietrzną, gdzie owiewający dom wiatr może spowodować podciśnienie. Czytałem, że zaleca się w Polsce montaż na ścianie zachodniej bo znacząca większość wiatrów jest z tego kierunku. Sprawdź może to to

http://img85.imageshack.us/img85/9600/imagehtl.jpg

Czerpnie wczoraj tez sprawdzaliśmy bo padlo podejrznie, że może śnieg zasypał, ale to tez nie to. Snieg leży pod czerpnią a ona sama w pelni drozna. czerpnia usytuowana na zachodzie.

Przy okazji podam długość komina: od przyłacza do wylotu ok 6-6,5m. Choć jak wczesniej pisałam w kominie ciąg jest bardzo duży. Nawet nie przypuszczałam, że może tam tak ciągnąć...

Napisałem jak dla osoby, która wie co to jest kominek, jak działa i po co...

TERAZ piszę dla inwestora, którego to diabelskie urządzenie z domu wygania i w oczka szczypie !!!!

WEŹ W RĘKĘ JAKĄ ŚWIECZKĘ!!!

WSTAW DO KOMINKA!

OBEJRZYJ JAK UKŁADA SIĘ JEJ PŁOMIEŃ!!!

Sprawdź to samo w okolicach drzwiczek i wylotu.

ZOBACZYSZ czy jest ciąg kominowy.

Potem pootwieraj drzwi i okna w domu (w pomieszczeniu z kominkiem wystarczy).

I ponów obserwacje ze świeczką.

JEŻELI ciąg się pojawi - szukaj braku dopływu powietrza do wnętrz w zbyt szczelnym domu.

JEŻELI ciąg się nie pojawi - szukaj zatkanego komina!

Poczytaj o obrzędzie gromnicznym!

W 5 minut zdiagnozujesz co się stało!

Naprawisz - albo od strzału alb latem (jak się ociepli)

Adam M.

Zrobie ten obrzęd gromniczny tylko musi sie w kominku wygasić bo obecnie palimy. Wczesniej sprawdzaliśmy czy jest właściwy cug poprzez uchylenie drzwiczek kominka i regulacje szyberkami, tzn drzwiczki były lekko uchylone i przy otwarciu szyberka od komina drzwiczki si e domykały. To samo jak się zamkneło dopływ powietrza z zewnątrz-drzwiczki tez zosyały zassane i domknięte. Jak jest teraz to nie wiem. Juz głupia jestem i wiedze, że nikt wczesniej nie spotkał sie z takim zjawiskiem bo nawet specjaliści błądzą :(

Gdyby czerpnia była zatkana przy szczelnym kominku to byłby problem.. Z tego co wiem od klientów we wkładach "Arystokracja ";) nawet jak odetniesz dolot to bierze dużo powietrza nieszczelnościami wokół drzwiczek ..

Napal gazetami .. może być Wyborcza :) .. dają dużo dymu są najprostszym sposobem na szybkie sprawdzenie nieszczelności przyłącza do komina.. dużo dymu mało ognia .. Lampka świecąca do środka ..lusterka .. i oglądamy ..

Zrobie ten obrzęd gromniczny tylko musi sie w kominku wygasić bo obecnie palimy. Wczesniej sprawdzaliśmy czy jest właściwy cug poprzez uchylenie drzwiczek kominka i regulacje szyberkami, tzn drzwiczki były lekko uchylone i przy otwarciu szyberka od komina drzwiczki si e domykały. To samo jak się zamkneło dopływ powietrza z zewnątrz-drzwiczki tez zosyały zassane i domknięte. Jak jest teraz to nie wiem. Juz głupia jestem i wiedze, że nikt wczesniej nie spotkał sie z takim zjawiskiem bo nawet specjaliści błądzą :(

Mówisz o specjalistach z forum czy miałaś kogoś na oględzinach ?

Jeszcze nikt u mnie nie był. Mam na myśli forumowych specjalistów. Domyslam się, że przez internet ciężko postawić 100% diagnoze ale widzę, że jest to raczej usterka nietypowa bo chyba nikt ze speców wczesniej się z nią nie spotkał skoro nawet nie "typują" co może byc przyczyną. Teraz sytuacja jest w miare dobra ale to co było przedwczoraj a zwłaszcza wczoraj to jest tragedia.

Wiesz co . Usterka polegająca na dymieniu z kominka to

polowa usterek trapiących naszą branżę :). To że nikt nie podaje

od razu diagnozy, tylko dobrze o nas świadczy :D

My możemy czasem trafić , albo powróżyć z fusów. Dlatego wizyta

kumatego fachowca na miejscu jest rozwiązaniem pewniejszym.

Masz może WM albo rekuperator albo jakiś mechaniczny wyciąg

w kuchni lub w łazience ?