Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek kopci do wnętrza- w salonie jest siwo az oczy szczypią!

justkaaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek jest eksploatowany drugi sezon z czego poprzedni sezon to była eksploatacja sporadyczna a w tym sezonie palimy niemalże non-stop. Do wczoraj było wszytsko ok, ale wczoraj kominek zaczał kopcić do środka domu.

Bo kotłownie od pomieszczeń mieszkalnych się szczelnie zamyka.

W kotłowni poprawić wentylację, zamontować czujnik czadu co by w tracie obsługi kotła/pieca w kotłowni nie zejść.

Bo kotłownie od pomieszczeń mieszkalnych się szczelnie zamyka.

W kotłowni poprawić wentylację, zamontować czujnik czadu co by w tracie obsługi kotła/pieca w kotłowni nie zejść.

Pomieszczenie kotłowni powinno odpowiadać wymaganiom normy PN-87/B-02411. Niezwykle istotne jest zapewnienie właściwej wentylacji pomieszczenia, w którym znajdować będzie się kocioł. Owo pomieszczenie powinno posiadać:

kanał nawiewny (otwór w ścianie lub oknie) bez żaluzji o przekroju równym połowie przekroju komina, ale nie mniejszym niż 20cm x 20cm, kanał wywiewny usytuowany - w miarę możliwości - przy kominie, z otworem wlotowym (bez żaluzji) pod stropem pomieszczenia o przekroju równym ¼ przekroju komina, ale nie mniejszym niż 14cm x 14cm.

Wymagane normy (powyżej), dotyczące ustawienie kotła, mają na celu zapewnienie wygodnej i bezpiecznej obsługi kotła. Po stronie zespołu zasilającego (zależnie od układu zabudowy) należy pozostawić co najmniej 0,4m wolnej przestrzeni do ściany lub innej trwałej zabudowy. W razie awarii umożliwi to wyjęcie zespołu zasilającego z kotła

To co powiesz tym co zrobili z salonu kotłownię??? ;);):D......a to powiedzenie w kominkach to jest już swego rodzaju hicior.

To co powiesz tym co zrobili z salonu kotłownię??? ;);):D......a to powiedzenie w kominkach to jest już swego rodzaju hicior.

Zapomniałem jeszcze napisać że warto zamontować mechaniczny odciąg (wyciąg) który się uruchamia w razie zauważenia dymu/uruchomienia czujnika czadu.

BTW Ostatnio obserwuję, że inwestorzy (palacze) kupują kotły/piece kierując się tylko ich wyglądem. Ustawiają je w pomieszczeniach do tego nie dostosowanych. W pomieszczeniach tych montują telewizor i wygodny fotel by przebywać w kotłowni jak najczęściej, że to niby taki super klimat daje.

Nie neguję oczywiście że umieszczenie kotła/pieca w dużym pomieszczeniu ma swoje zalety. Ja mam kotłownie 5x4m i jestem zadowolony.

Jakiś taki dziwny jestem, do kotłowni chadzam rzadko a planuję 2 razy w tygodniu, docelowo raz w tygodniu.

Edit. Najważniejsze to:

Nazwanie kotłowni salonem we wniosku o pozwolenie na budowę domu może nosić znamiona poświadczenia nieprawdy (KK art. 271).

Edytowane przez cruz

Zapomniałem jeszcze napisać że warto zamontować mechaniczny odciąg (wyciąg) który się uruchamia w razie zauważenia dymu/uruchomienia czujnika czadu.

BTW Ostatnio obserwuję, że inwestorzy (palacze) kupują kotły/piece kierując się tylko ich wyglądem. Ustawiają je w pomieszczeniach do tego nie dostosowanych. W pomieszczeniach tych montują telewizor i wygodny fotel by przebywać w kotłowni jak najczęściej, że to niby taki super klimat daje.

Nie neguję oczywiście że umieszczenie kotła/pieca w dużym pomieszczeniu ma swoje zalety. Ja mam kotłownie 5x4m i jestem zadowolony.

Jakiś taki dziwny jestem, do kotłowni chadzam rzadko a planuję 2 razy w tygodniu, docelowo raz w tygodniu.

Edit. Najważniejsze to:

Nazwanie kotłowni salonem we wniosku o pozwolenie na budowę domu może nosić znamiona poświadczenia nieprawdy (KK art. 271).

podpisuje się pod tym...