Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najlepiej zbudować strop drewniany ?

Jaki schemat będzie najlepszy - chodzi o koszt i jakość ?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki schemat będzie najlepszy - chodzi o koszt i jakość ?

Recommended Posts

Witam wszystkich - mam pytanie do forumowiczów który znają się lub sami konstruowali strop drewniany w swoim domu.

Konkretnie chodzi mi jak powinien wyglądać strop - w którym miejscu powinna być folia paroprzepuszczalna, czy niezbędna jest przestrzeń powietrzna pomiędzy folia a płytą kartongipsową ?

Dom zbudowany z bloczków Ytong, poddasze niezamieszkałe - dom parterowy. Dach będzie pokryty gontem i ma być wentylowany (tzn wloty powietrza przy okapie dachu - wyloty przy szczycie.

http://www.studioiks.eu/PLIKI/strop_schemat.jpg

Popełniłem błąd w schemacie zamiast foli paroprzepuszczalnej powinna wszędzie byc folia paroszczelna.

Zastanawiam się jak to zrobić w projekcie jest:

wełna mineralna 23 cm

między belkami stropowymi 8x24

ruszt podwieszony 5,5 cm

folia paroszczelna

GK na ruszcie 1,5 cm

Witam, ja też mam podobne dylematy.

Mam zamiar dać:

-płyta GK

-folia paroszczelna

-ruszt podwieszany 10cm i tam kanały wentylacyjne i wełna 10cm

-między belki stropowe 24 cm (tu nie wiem albo wełna albo granulat styropianowy albo inny granulat)

-ewentualnie folia paroprzepuszczalna

-coś do chodzenia po nieużytkowym strychu

ale sam nie wiem jak powinno to być dobrze zrobione!?!

może zastosować folie intello [swoją dyfuzyjność zmienia z paroszczelnej zimą do paroprzepuszczalnej latem]

facet od celulozy twierdzi że jakakolwiek folia jest zbędna przy celulozie

powiedzćcie czy tej membrany nie uszkodzimy przy montażu sufitu podw.

a jeszcze jedno- facet od membran twierdzi że należy olać stelaż metalowy i robić na listwach drewnianych

spotkałem się z koncepcją żeby najpierw zrobić sufit a następnie tynkować ściany-podobno wtedy uniknie się pęknięć[?]

malux20

może zastosować folie intello [swoją dyfuzyjność zmienia z paroszczelnej zimą do paroprzepuszczalnej latem]

-a skąd ona (ta folia) wie, że jest lato czy zima siedząc sobie w moim stropie?? a tak poważnie to cena jak dla mnie jest zaporowa

facet od celulozy twierdzi że jakakolwiek folia jest zbędna przy celulozie

-nie wiem, nie znam się

powiedzćcie czy tej membrany nie uszkodzimy przy montażu sufitu podw.

-myślę, że ja swoją podziurawię wkrętami mocując płyty, ale te wkręty będą sobie siedziały w tych dziurach,

a jeszcze jedno- facet od membran twierdzi że należy olać stelaż metalowy i robić na listwach drewnianych

-zgadzam się z facetem co do olewania stelaża metalowego -można, ale drewnianego bym już nie olewał bo pod wpływem wilgoci zmieni swoje wymiary !!

spotkałem się z koncepcją żeby najpierw zrobić sufit a następnie tynkować ściany-podobno wtedy uniknie się pęknięć[?]

-znowu duża wilgotność,

Ale mogę się mylić ;)

Edytowane przez maggs1

Tą celulozą to bym się tak nie zachwycał do ocieplania poddasza niezamieszkałego w domu parterowym sie nie nadaje. No chyba, że nie planuje sie mieć tam strychu na rupiecie a najlepiej tam nigdy nie wchodzić.

Miałem przyjemność na takim strychu wiele razy elektrykę poprawiać - bez maski nic tam nie zrobisz bo innaczej zjesz gazetę nosem ;)

Ja u siebie zrobię tak od dołu

rigips

folia paroizolacyjna

ruszt 10 cm od belek pomiędzy wełna mineralna

wełna między belki

płyta osb

10 cm styropian

podłoga pływająca z płyt osb łączonych na pióro - wpust lub wylewka betonowa

Jeden znajomy posłuchał speców z Rockwoll i jak jest przesilenie zimowo wiosenne kapie mu z rigipsów. Za dużo pary wodnej dostaje się do ocieplenia napotyka zimne powietrze skrapla się zamarza jak przychodzi wiosna zaczyna topnieć i kapać i tak dopóki nie wyschnie.