Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

XXI wieczna stodoła - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak już będziesz na tym etapie to polecam taką kombinację:

- pakiety 0,3 (ok 500zł/m2),

- montaż w strefie ocieplenia na kotwach coś jak moje tylko lżejszych plus do tego kołeczki drewniane i korkowe,

- ocieplenie z listwą dylatacyjną do okien.

Jak dla mnie rewelacja, kolega się zastanawia nad tym więc mam nadzieję uczestniczyć w tym projekciku;)

A jak byś odniósł się do tego artykułu?:

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/okna-energooszczedne-czy-warto/

Okna o bardzo dobrych parametrach stosuje się w domach o bardzo małym zapotrzebowaniu na energię, gdzie na dobrą sprawę zyski bytowe i odzyski energii pozwalają uniknąć konieczności ogrzewania w tych okresach w których okna 2 szybowe zapewniają lepsze zyski niż 3 szybowe.

I to jest sedno sprawy. Dzięki za komentarz.

• 2 months później...
Jak już będziesz na tym etapie to polecam taką kombinację:

- pakiety 0,3 (ok 500zł/m2),

- montaż w strefie ocieplenia na kotwach coś jak moje tylko lżejszych plus do tego kołeczki drewniane i korkowe,

- ocieplenie z listwą dylatacyjną do okien.

Jak dla mnie rewelacja, kolega się zastanawia nad tym więc mam nadzieję uczestniczyć w tym projekciku;)

I jak w tym temacie? Czy udało Ci się uczestniczyć przy osadzaniu pakietów w warstwie izolacji? Bardzo jestem ciekaw zdjęć z takiego przedsięwzięcia.

• 4 weeks później...

Może źle się wyraziłem, ale jakoś trzeba wodę, która będzie spływać po szybie odprowadzić.

Wiem jak należy to zrobić - SKUTECZNIE! Tylko ze szczegółami jest gorzej...

Chwilowo mam zaćmienie umysłu jak zrobić to dobrze aby nie było trzeba ganiać z silikonem co roku i uszczelniać wszystkiego z niewiadomym skutkiem.

• 2 weeks później...
Początek końca?

11%2520gk_2.jpg

O, szukałem takich zdjęć :-) Też będę dawał działówki KG. Całe USA i Anglia stosują je, myślę że rozwiązanie sprawdzone :-) Cichsze niż beton komórkowy 12cm. Cieplejsze niż Silka.

Mam pytanie - jaka to wełna? Wygląda na twardą, nie powinna się zsunąć w trakcie użytkowania. Pamiętasz może jaki to rodzaj, bo nie jest to zwykła żółta?

Witam. Zajrzałem i... zdziwienie- czemu nie dawałeś folii dachowej, to dodatkowe zabezpieczenie przed wilgocią, chyba ,że bardzo ufasz dekarzom ;-)

Inna sprawa- drzewo na stropie. W niektórych miejscach masz nieokorowane fragmenty belek. Robale jak się dostaną, będziesz miał chrupanie w suficie.

Ciekawy pomysł z tymi grzejnymi ścianami.

To co spływa po normalnych oknach nie wpływa do ramy bo ta jest uszczelniona (w PCV uszczelką przyszybową,

Jesteś tego pewny? Konsultowałem to z moim dobrym kolegą, technologiem u lokalnego producenta okien i niestety nie mógł się z tym zgodzić.

Twierdzi, że pomiędzy uszczelkę przyszybową, a szybę z czasem dostaje się woda i jest ona odprowadzana!

Oj szukacie dziury w całym. Uszczelka zewnętrzna dociskana jest do ramy. Jeśli jakaś woda wleci do środka to specjalnie ukształtowany profil okienny (korytko) nie pozwala przeniknąć wodzie do środka domu. Jego ukształtowanie powoduje wylanie wody przez otwory odwadniające na zewnątrz ramy- konkretnie na parapet (takie podłużne otworki, zakryte osłonką). Ważna sprawa- trzeba czyścić to korytko, bo kurz dostaje się do środka i zatyka otworki. Jeśli woda czasem tam się dostanie, bo np. okno jest rozszczelnione (funkcja okna, nie usterka), to wypłynie i nie uszkadza okna. Jeśli przy zamkniętym oknie dostaje się woda, trzeba sprawdzić uszczelkę- jeśli jest dobra, może ewentualnie wyregulować okno.

• 1 month później...

Witam kolegę kszhu. Zapoznałem się dzisiaj pobieżnie z Twoim dziennikiem i przyznaję, że fajnie to wszystko wygląda. Całość mocno przemyślana i konsekwentnie realizowana, mimo iż w niektórych rozwiązaniach mógłbyś być jednym z pionierów (montaż okien w ociepleniu), bo nie jest to u Nas jeszcze standard :rolleyes:

Zapoznam się dokładniej i będę wracał bo kilka rozwiązań mi się bardzo podoba.

• 2 weeks później...
Sucha zabudowa

Działówki regipsowe, chociaż nie najtańsze, to mają swoje zalety - poza idealnym oddzieleniem od zimnego gruntu, małą zajętością podłogi, rewelacyjnymi parametrami tłumiącymi hałas to jak się dobrze pomyśli to upakuje się w nie wszystko na teraz i na przyszłość .

Ehh... wiosna niedługo i chyba zamiast silki na działówki zdecyduję się na k-g.

Wylewki masz podzielone na pola jakimiś dylatacjami, ponacinane, czy inne patenty?