qubic 02.10.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 to jeszcze poproszę o temat - parapety w twoim super domu.jak je umocujesz i jak uszczelnisz przy oknie ,zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.10.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Jak już będziesz na tym etapie to polecam taką kombinację: - pakiety 0,3 (ok 500zł/m2), - montaż w strefie ocieplenia na kotwach coś jak moje tylko lżejszych plus do tego kołeczki drewniane i korkowe, - ocieplenie z listwą dylatacyjną do okien. Jak dla mnie rewelacja, kolega się zastanawia nad tym więc mam nadzieję uczestniczyć w tym projekciku;) A jak byś odniósł się do tego artykułu?: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/okna-energooszczedne-czy-warto/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Okna o bardzo dobrych parametrach stosuje się w domach o bardzo małym zapotrzebowaniu na energię, gdzie na dobrą sprawę zyski bytowe i odzyski energii pozwalają uniknąć konieczności ogrzewania w tych okresach w których okna 2 szybowe zapewniają lepsze zyski niż 3 szybowe. I to jest sedno sprawy. Dzięki za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.12.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Jak już będziesz na tym etapie to polecam taką kombinację: - pakiety 0,3 (ok 500zł/m2), - montaż w strefie ocieplenia na kotwach coś jak moje tylko lżejszych plus do tego kołeczki drewniane i korkowe, - ocieplenie z listwą dylatacyjną do okien. Jak dla mnie rewelacja, kolega się zastanawia nad tym więc mam nadzieję uczestniczyć w tym projekciku;) I jak w tym temacie? Czy udało Ci się uczestniczyć przy osadzaniu pakietów w warstwie izolacji? Bardzo jestem ciekaw zdjęć z takiego przedsięwzięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 08.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Też bym chętnie zobaczył jak to będzie wyglądać w trakcie montażu bo do teraz byłem zdecydowany na szklenie w ościeżnicy, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 12.01.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 A jak z odwodnieniem przy montażu samego pakietu?Bo mam jakiś pakiet 2szybowy i pobawiłbym się próbnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 13.01.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Może źle się wyraziłem, ale jakoś trzeba wodę, która będzie spływać po szybie odprowadzić.Wiem jak należy to zrobić - SKUTECZNIE! Tylko ze szczegółami jest gorzej...Chwilowo mam zaćmienie umysłu jak zrobić to dobrze aby nie było trzeba ganiać z silikonem co roku i uszczelniać wszystkiego z niewiadomym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.01.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam, widzę chałupka podobna do mojej. Sporo fajnych patentów podczas budowy. Fajnie:D. W weekend dokładnie przeczytam Twój dziennik, dzisiaj czas do wyrka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 28.01.2013 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Początek końca? O, szukałem takich zdjęć Też będę dawał działówki KG. Całe USA i Anglia stosują je, myślę że rozwiązanie sprawdzone Cichsze niż beton komórkowy 12cm. Cieplejsze niż Silka. Mam pytanie - jaka to wełna? Wygląda na twardą, nie powinna się zsunąć w trakcie użytkowania. Pamiętasz może jaki to rodzaj, bo nie jest to zwykła żółta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.01.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam. Zajrzałem i... zdziwienie- czemu nie dawałeś folii dachowej, to dodatkowe zabezpieczenie przed wilgocią, chyba ,że bardzo ufasz dekarzom Inna sprawa- drzewo na stropie. W niektórych miejscach masz nieokorowane fragmenty belek. Robale jak się dostaną, będziesz miał chrupanie w suficie. Ciekawy pomysł z tymi grzejnymi ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 03.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 03.02.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 To co spływa po normalnych oknach nie wpływa do ramy bo ta jest uszczelniona (w PCV uszczelką przyszybową, Jesteś tego pewny? Konsultowałem to z moim dobrym kolegą, technologiem u lokalnego producenta okien i niestety nie mógł się z tym zgodzić. Twierdzi, że pomiędzy uszczelkę przyszybową, a szybę z czasem dostaje się woda i jest ona odprowadzana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 03.02.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A jakie ilości zaczynają być groźne?Bo skoro dziurawią profile to może być coś na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 03.02.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 No właśnie też mi się tak wydawało, wszystko wydawało się proste, a potem zacząlem szukać dziury w całym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Oj szukacie dziury w całym. Uszczelka zewnętrzna dociskana jest do ramy. Jeśli jakaś woda wleci do środka to specjalnie ukształtowany profil okienny (korytko) nie pozwala przeniknąć wodzie do środka domu. Jego ukształtowanie powoduje wylanie wody przez otwory odwadniające na zewnątrz ramy- konkretnie na parapet (takie podłużne otworki, zakryte osłonką). Ważna sprawa- trzeba czyścić to korytko, bo kurz dostaje się do środka i zatyka otworki. Jeśli woda czasem tam się dostanie, bo np. okno jest rozszczelnione (funkcja okna, nie usterka), to wypłynie i nie uszkadza okna. Jeśli przy zamkniętym oknie dostaje się woda, trzeba sprawdzić uszczelkę- jeśli jest dobra, może ewentualnie wyregulować okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 04.02.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dezet cały szkopuł, że tu nie ma być okna:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 04.02.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ach sorki, gdzieś mi umknęło, że to o fix-ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDO 08.03.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam kolegę kszhu. Zapoznałem się dzisiaj pobieżnie z Twoim dziennikiem i przyznaję, że fajnie to wszystko wygląda. Całość mocno przemyślana i konsekwentnie realizowana, mimo iż w niektórych rozwiązaniach mógłbyś być jednym z pionierów (montaż okien w ociepleniu), bo nie jest to u Nas jeszcze standard Zapoznam się dokładniej i będę wracał bo kilka rozwiązań mi się bardzo podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 17.03.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Sucha zabudowa Działówki regipsowe, chociaż nie najtańsze, to mają swoje zalety - poza idealnym oddzieleniem od zimnego gruntu, małą zajętością podłogi, rewelacyjnymi parametrami tłumiącymi hałas to jak się dobrze pomyśli to upakuje się w nie wszystko na teraz i na przyszłość . Ehh... wiosna niedługo i chyba zamiast silki na działówki zdecyduję się na k-g. Wylewki masz podzielone na pola jakimiś dylatacjami, ponacinane, czy inne patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 17.03.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Czyli rozumie, że nacięte tylko blichówką?Początkowo działówki miały być z n8 i n10 + tynk cw "tymi ręcami", ale cholera przez zimę się człowiek rozleniwił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts