miloszenko 27.09.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Kszhu, pisales w dzienniku, ze nast razem robilbys same skosy bez stropu, czy robiles sobie pod to jakas kalkulacje kosztow? Czesc pokoi i tak musi miec sufit:) czyli jakas robota choc latwiejsza pozostaje, ja bede mial czesciowa antresole, ale i tak wszystko ocieplam pod kalenice... choc miedzy krokwie chce dac styro ( i na nie tez choc od srodka, potem siatka i tynk lub K-G). Jakies inne przemyslenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 30.09.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Proszę zrób zdjęcia porównawcze (najlepiej te same ujęcia co wcześniej) jak wpada słońce do domku na końcu września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psychiatrist 02.10.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Rewelacja, gratuluje. Sam dopiero wszystko czytam i obserwuję, swój dom planuję za około 3 lata. Zaciekawił mnie pomysł samych szyb, bez ram, w ociepleniu. Możesz napisać coś więcej lub podać link? Pytanie drugie: sterowanie ćwierćinteligentną instalacją el. na PLC? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.10.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Witam, Mam takie pytanie dotyczace klejenia styropianu: klej to ramka i placki czy grzebieniowo? Klej czy pianka? Kołków nie dojrzałem, a zastanawiam sie jak to na wyzszym domku z poddaszem uzytkowym zrealizowac. ps. Ogolnie, fajna chata Edytowane 14 Października 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.10.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Ten klej piankowy polecany to jaki ? I nie bylo zadnych problemow z rozprezaniem sie go- odpychanie styro od scian i od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 31.10.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Widzę, że sporo robót sam wykonywałeś przy domku.Jeśli to nie tajemnica to możesz się pochwalić ile tak średnio kosztował Cię metr domu (SSZ czy obecny etap)?Albo przynajmniej jaki budżet zakładałeś i czy się w nim zmieściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 03.11.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki za informacje. To tylko potwierdza moje zdanie, że można zbudować dom "niewielkim" kosztem. Oczywiście projektant, developer, sprzedawca itd... nigdy tego nie potwierdzi, bo i nie ma w tym żadnego interesu. Jak zawsze, punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia, a na tego baranka inwestora dokoła już szykują nożyce Edytowane 3 Listopada 2013 przez grzes124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Kszhu, moglbys chociazo drobineo pisac co sie dzieje z temperaturami pod posadzka? Juz na wiosne planuje nowa budowe, bedzie rurowiec, dobrze wiedziec co sie dzieje z GWC tylko pod domem, moze wyjsc bardzo tanio ale fajnie gdyby miec jakies odniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.12.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nic kompletnie. 11-12stC bo do zimy jeszcze chwila i GWC działa sporadycznie bo dla requ przy braku mrozów nie ma sensu a opór zwiększa. Nie ważne jednak co pod posadzką tylko co na niej a tam spokojnie. Ok, najciekawsze dane beda z porzadnych mrozow, najbardziej interesuje mnie temp. na wejsciu pod posadzke, chcialbym moc ocenic na ile nawet niewielka ilosc GWC poza obrysem budynku "zbija temperature". Caly czas zastanawiam sie jaka "moc" moze posiadac rura od GWC do ktorej wlatuja -20/25 stopni w zderzeniu ze stratami posadzki i energia z gruntu. Bo dodatkowy odcinek GWC poza domem to zawsze jakis koszt (kilkaset PLN), jesli to nie jest w stanie poprawiac sytuacji o wymierne dziesiatki PLN to moznaby robic GWC tylko pod domem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.12.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 To jaka jest temp. na wlocie do reku? Duzo ociepla sie po przejsciu przez parter domu? Przy jakiej wymianie ta temp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slab 17.12.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam, Też chcę zrobić tak jak Ty i nie murować ścian szczytowych dla poddasza nieużytkowego, tylko zrobić ich deskowanie na wiązarach prefabrykowanych. Deskowanie szczytów licuje z termoizolacją ścian. Tak widzę z projektu, choć pisałeś, że kapinos z wpustu deski. Co z wentylacją drewna tej części? Czy ta górna, wysunięta część deskowania ma wloty powietrza od dołu i robi przewiew dla poddasza? Nie dałeś na krokwie choćby folii ochronnej przed ew.przeciekami ? Bo deskowania też nie widzę. Może się mylę. Jak rozwiązałeś wejście na poddasze? Z zewnątrz? Takie rozwiązanie dachu preferujesz nadal?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slab 17.12.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dzięki. To mam co myśleć. Obalasz mity.Jakie to dachówki? Leżą idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slab 17.12.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Od zamierzchłych czasów kryto dachy dachówką bez żadnych dodatków. Dachy były strome, na strychach mieszkały tylko gołębie i była to strefa buforowa dla mieszkania pod nim a nie mieszkanie. Mieszkałem na poddaszu i wiem, że to pomyłka. Na zachodzie niezamieszkane strychy nie mają też nic poza dachówką. Masz rację. Znam też stare kamienice w Poznaniu. Zawsze była tam na strychu, nad mieszkaniami, powała –belkowany strop z surowymi dechami ze szparami, a pod nimi glina z plewami, znów dechy i niżej maty słomiane lub z trzciny, na to tynk-sufit mieszkania. Śnieg i deszcz zacinał, bo dachówki czasami pękały, ale glina ,jak było wody niedużo, szybko odparowała .Jak jednak zrobiło się na strychu bajorko, to lało się do mieszkania. Dlatego ci, co tam mieszkali, nienawidzili tego ostatniego piętra, ale wyboru nie mieli, bo lokal był z administracyjnego przydziału. Dzięki za informację. Więcej nie męczę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.12.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Nie tylko na zachodzie dachówka położona bezpośrednio na łaty. W starych domach w zachodniopomorskim( dla niektórych to zachód;) )też tak robiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.12.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 kszhu, ty już mieszkasz ?Ciekawi mnie jeden temat. Czy można zrezygnować z ogrzewania podłogowego na rzecz ścian grzewczych ? Czy będzie to wystarczające ? Jaki wtedy jest komfort odczuwania ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.12.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Zawitam z tym samym pytaniem jak będzie chłodniej Chodzi mi o to, czy da się mieszkać komfortowo nie grzejąc podłogą (zastanawiam się nad grzaniem powietrzem - ppci). Grzanie podłogą to nieznacznie gorsza sprawność niż np. ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.01.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Gratuluje dokumentacji termowizyjnej budowy i takich zdjec:) (z rozpedu najpierw napisalem w dzienniku ale juz po sobie posprzatalem) Ja dorzuce nastepnej zimy zdjecie termo golego pakietu szybowego z U w okolicy -0,3-0,4 bedzie material do porownan:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 07.01.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 InfraRed 5 - sam rekuperator bez GWC Dla tych co się zastanawiają nad sensownością WM z rekuperatorem; 6 stycznia '14, średnia temp. 4stC, najwyższa <10stC: - jeden z anemostatów wywiewnych; ten w kuchni czyli raczej w najcieplejszym miejscu - najdalej oddalony od centrali WM anemostat wywiewny (straty i zyski ocieplonego kanału w stropie pomijalne) Dla warunków do 0stC GWC sensu zimą nie ma. oczywiście sensowność reku jest dla tych co nie maja innego pomysłu na WM ale ja w ubiegłym sezonie badałem dość szczegółowo wpływ kanałów na temperatury w anemostatach - jak widac nie widziałeś tego w moim DB krótki kawałek rury ocieplonej między czerpnia a centraja w pomieszczeniu technicznym - pomieszczenie nieogrzewane ale ciepłe ok 15 stopni - potrafiło podbic temperaturę za GWC o 1-2 stopnie - podobniej podbijana jest temperatura powietrza nawiewanego oraz wyciaganego u mnie niewiele wiec to ma wspolnego z rekuperacja a tym jak sa ocieplone kanaly i ktoredy ida temat gleboki i szeroki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 05.02.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Zamieszczałeś gdzieś zużycie energii na ogrzewanie od początku sezonu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.02.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nie bo to pierwszy sezon z ostrym podgrzewaniem na początku, wietrzeniem itp. ale mam całkowite zużycie w II taryfie od 25.09.13 do 30.01.14 wynoszące 2.273kWh. W II taryfie jest 100% ogrzewania i CWU oraz co wpadnie. Jesli w tym jest CWU (3 osoby ?), czyli przynajmniej 6 KWh/dobe, to na CO i tak idzie prawie nic:) Takie zuzycie bralbym w ciemno, ale glupie nowe przepisy zmuszaja do dodatkowego zrodla. Tak jak RK wsadze klime, ale taka lepsza jako, ze planuje miec antresole i klima bedzie miala w bezposrednim zasiegu ponad 70% powierzchni domu. A ze klima z SCOP 5 kosztuje 3,5 brutto to sie dlugo namyslac nie musze:) Tak czy inaczej bede sledzil rozwazania nad kolejnym domem, moze daloby sie oddzielny watek na to poswiecic, ew. bloga bez komentarzy zeby miejscowi spamerzy nie zmasakrowali tresci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts