Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki grunt do kleju z siatka

andrety

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam mały problem mianowicie, kupiłem dom i jest juz ocieplony tylko ze klej jest nalożony tak jak by niewidomy go nakładał i tu moje pytanie.Klej był nałożony trzy lata temu, chce go wyczyścić (wyrównać) kamieniem i położyć druga warstwę.Słyszałem że nie powinno sie tego robić ale ja niestety muszę.

Czy użyć gruntu? jeśli tak to jakiego bo ponoć moze dojść do rozwarstwienia.

Dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

to zalezy w jakim stanie jest klej. Jeśli trzyma sie mocno to nie szlifuj (po co??) tylko zagruntuj np gruntem przezanczonym po tynki cementowo - wapienne.. Jesli zagruntyjesz jakims "mocnym" gruntem to może sie zdażyć że nowa warstwa nie będzie związana ze starą.

Jesli zaczna się kruszyć lub siatka nie jest zatopiona w kleju to zrywaj i od nowa.

Użyj dobrego gruntu głęboko penetrującego. Polecam CT17 z ceresita. Nic nie powinno się rozwarstwić.

Powodzenia w równaniu, będzie Ci potrzebne:)

Edit:

coulignon ma racje. Wszystko zależy też od stanu tego kleju. Może się okazać, że lepiej będzie to zerwać i na nowo siatka/klej.

Edytowane przez michal_mlody

Jak zeszlifujesz ścianę to nowa warstwa kleju nie będzie się trzymała starej, powierzchnia musi być porowata. Nie używaj o tego tanich gruntów grunt musi być głeboko penetrujący żeby wniknął w klej a nie został na jego powierzchni bo to spowoduje że klej po czasie może ci się odspajać. Klej do siatki proponuje ci kupić wzmocniony włóknami żeby ta cienka warstwa nowego kleju nie pękała. Można również kupić klej bez włókien i osobno włókna polipropylenowe takie jak do wylewek i dodawać je przy mieszaniu kleju efekt uzyskamy ten sam dużo tańszym kosztem.

Zdrap/zeszlifuj nierówności, zagruntuj dobrym gruntem, nałóż klej.

Tak właśnie zrobie :) Dziekuje za rady a mam jeszcze jedno pytanko, styropian polożony jest do samej ziemi a wiadomo ze tak się nie robi, musze go odciąć tylko nie za bardzo wiem ile

Jak zeszlifujesz ścianę to nowa warstwa kleju nie będzie się trzymała starej, powierzchnia musi być porowata. Nie używaj o tego tanich gruntów grunt musi być głeboko penetrujący żeby wniknął w klej a nie został na jego powierzchni bo to spowoduje że klej po czasie może ci się odspajać. Klej do siatki proponuje ci kupić wzmocniony włóknami żeby ta cienka warstwa nowego kleju nie pękała. Można również kupić klej bez włókien i osobno włókna polipropylenowe takie jak do wylewek i dodawać je przy mieszaniu kleju efekt uzyskamy ten sam dużo tańszym kosztem.

Dzieki, nie wiedzialem o kleju z włóknami , nie chcę szlifowac calej ściany tylko "zadziory " nie wiem jak to ująć ale wiemy o co chodzi