Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Drodzy Przyjaciele!

Przymierzam się do budowy domu według projektu biura projektowego M&L Lipińscy pod nazwą LMP 128. Czy ktoś z was kupił może taki projekt i jest w trakcie budowy lub ukończył ja. Bardzo chciała bym zobaczyć zdjęcia z budowy lub juz samego domu oraz uzyskac trochę informacji, czy to dobry dom czy ma jakieś wady itp

Z utęsknieniem czekam na jakiekolwiek informacie

Pozdrawiam

Monika :wink: :D

• 4 years później...

Witam!

Budowa zbliża się wielkimi krokami, obecnie jesteśmy na etapie adaptacji. Poszukuję innych entuzjastów tego projektu - nie wierzę, że tylko ja jedyna wybrałam ten projekt i w tym roku zaczynam jego budowę :p

http://projekty.lipinscy.pl/Saloniki/

Zapraszam wszystkich budujących, wybudowanych i niezdecydowanych :)

Ania

• 6 months później...
  • 5 months później...

Witajcie!

Jak u Was z budową? Ja właśnie jestem na etapie wyboru projektu i Saloniki mi bardzo przypadl do gustu.

Wprowadzaliście jakieś zmiany do projektu? ja zastanawiam się czy spiżarnia jest niezbędna w kuchni bo można by mieć w sumie większą łazienkę :) Jak sądzicie?

Gdybym ja miał budować taki dom to na bank nie byłoby tego wykuszu. Zrobiłbym zwyczajny balkon, a być może nawet z niego zrezygnował, bo prawdę mówiąc nie wiem po co komu dostęp do dwóch balkonów w jednym pokoju? :p

Pomieszczenie gospodarcze jest według mnie bardzo przydatne i nie rezygnowałbym z niego, zwłaszcza, że fajnie jest mieć do trzymania mało reprezentatywnych urządzeń i sprzętów, tak by nie były one widoczne. Czasem szafki są zbyt małe i później gary stoją po całej kuchnie (sam wiem bo teraz tak mam :/ )

• 2 weeks później...

Witam!

My już mamy stan surowy zamknięty, a po świętach ruszamy do dalszej pracy :)

Projekt uważam za bardzo przemyślany i praktyczny.

O tym nieszczęsnym wykuszu ciągle z Mężem dyskutujemy - czy byśmy go robili drugi raz czy nie.. bez niego pokój dzienny byłby nieakceptowanie mały - trzeba by było poszerzać cały dom, a ponieważ projekt opiera się na symetrii, jakoś sobie tego nie umiem wyobrazić. Natomiast my zmieniliśmy kształt wykuszu na prostokątny, wygląda nowocześniej, jest bardziej przeszklony i tej decyzji nie żałuję.

Zrezygnowaliśmy natomiast z balkoniku nad wejściem - uprościliśmy dach, mamy dwuspadowy i to była dobra decyzja.

Radzę dopilnować ścianek działowych u góry, zawczasu zaplanować sobie szafy wnękowe. Ja tak zrobiłam - w dwóch większych pokojach u góry mam wnęki pod szafy (kosztem najmniejszego pokoju, ale można zrobić odwrotnie).

Nie wyobrażam sobie nie mieć spiżarki. Jednak żałuję, że nie zmieniłam układu pomieszczeń na dole w tym kącie: łazienka, PG i spiżarka, bo dolna łazienka jest dosyć nieustawna.

Postaram się wrzucić jakieś zdjęcie (jak się nauczę), czekam też na Wasze fotorelacje!!!

Pozdrawiam,

Ania

Edytowane przez qana

Wow! Super się prezentuje :) Bardzo spodobał mi się pomysł uproszczenia dachu! Zastosowaliście tam więcej okien połaciowych żeby doświetlić pomieszczenia?

Podnieślicie chyba też garaż nieco? Widzę okienko na górze garażu. Jakieś pomieszczenie gospodarcze?

Cześć :)

Cieszę się, że dach się podoba. Jest przede wszystkim praktyczniej.

Podnieśliśmy ściankę kolankową w całym budynku, jest ustawniej. W każdym pomieszczeniu na poddaszu są 2 okna dachowe.

A nad garażem jest przestronny strych :)

W garażu zamiast zwykłego okna - luksfery.

Ja jestem projektem, a w zasadzie już domem, nadal zachwycona.

Kiedy zaczynasz budować?

No to życzę trafnych wyborów! :)

Nas do tego projektu przekonał rozkład pomieszczeń, oddzielna kuchnia (ze spiżarką!) oraz dodatkowe PG na parterze z wejściem z części mieszkalnej (a nie przez garaż).

Mimo, że kuchnia jest oddzielna, na parterze jest fajna przestrzeń (zakładając, że nie wstawiamy drzwi pomiędzy pokojem/korytarzem/kuchnią, a my nie wstawiamy).

Kuchnia jest wystarczająco duża, aby w niej zaplanować stół. Wtedy w pokoju dziennym mamy mnóstwo miejsca na wygodną kanapę.

Dodatkowy atut: mały pokój na dole /miejsce do pracy/ ma wyjście na ogród :)

Górna łazienka jest dosyć duża - to robi na wszystkich odwiedzających spore wrażenie :)

A z punktu widzenia mojego męża: rozkład łazienek/PG umożliwia rozprowadzenia instalacji w jednym pionie.

Niewiele jest projektów, które zapewniają to wszystko na czym mi zależało, w zasadzie jest jeden, który być może wybrałabym teraz, gdybym zaczynała całą zabawę... zobacz projekty Prosty I i Prosty II z pracowni Domy z wizją...

No i daj znać, jeśli zdecydujesz się na Saloniki!

Dzięki za podsunięcie tych dwóch projektów! Wydają się być nowocześniejsze i zdecydowanie są godne rozważenia. Jednak w obydwu jest pewien denerwujący mnie mankament- ten mini taras od strony frontowej. Jak dla mnie to marnowanie miejsca. Poza tym bardzo ładne :) No nic. Musimy się jeszcze namyślić i na spokojnie podjąć decyzję :) Jak już się okaże, że będą to saloniki to się odezwiemy :)

Pozdrawiamy i powodzenia przy dalszych etapach budowy :) !

• 1 year później...
Ten prostokątny wykusz wygląda super,ale ja mam pytanie odnośnie kuchni,rozumiem,że w codziennym użytkowaniu taki duży stół w kuchni jest wygodny,ale jak to wygląda np. w święta, w wigilię czy jakieś imprezy towarzyskie,czy wszystko robicie w kuchni? czy przenosicie stól do salonu? czy w wykuszu zmieści się stół 90x160 cm,po rozłożeniu 250cm ?,pytam,bo moja siostra zastanawia się nad tym projektem . Edytowane przez namira

• 1 year później...
Witam Cię. Ja kupiłem projekt http://projekty.lipinscy.pl/Saloniki_II/odbicie_lustrzane.html Jestem na etapie adaptacji projektu. Jak u Ciebie z budową? Możesz coś doradzić, poradzić lub podesłać zdjęcia? Pozdrawiam.

Witam

Jestesmy na etapie wybierania projektu i ten wpadl nam w oko ale z odbiciem lustrzanym

Jest szansa na fotki domu z zew. I wew.

Aneta