VIP Jacek 19.02.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Odpowietrzniki 1/2 cala mam zainstalowane na rozdzielaczach grzejników na dole i poddaszu oraz na rurze w najwyższym punkcie w kotłowni.Ostatnio musiałem spuścić wodę z instalacji i ponownym napełnieniu, odpowietrzniki same powinny wychwytywać powietrze, ale tego nie robią. Sam muszę biegać i odpowietrzać grzejniki. Hydraulik mówi, że są to odpowietrzniki automatyczne z tzw. "stopem". Muszę wymienić je na nowe i chcę kupić jakieś najlepsze, żeby nie było problemu.Zaznaczam, że od początku był z nimi problem. Wiem, że i tak trzeba odpowietrzać grzejniki, ale same odpowietrzniki nie pracują.Może jakieś polecicie. http://images46.fotosik.pl/1334/505ad14e0d78c7a1med.jpg http://images50.fotosik.pl/1386/e19c5dcecd602bb6med.jpg http://images35.fotosik.pl/1189/70794a588a7b803bmed.jpg http://images37.fotosik.pl/1339/c906c0008c254fa2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.02.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ponieważ masz odpowietrzniki z zaworem stopowym, to możesz je wykręcić z instalacji bez spuszczania wody. Zatem wykręć je. Następnie odkręć w nich ten czerwony lub mosiężny korek odpowietrzający oraz dekielek. Po jego odkręceniu delikatnie wyjmij pływak razem z dekielkiem, obracając odpowietrznik do góry nogami. Zapamiętaj ułożenie wszystkich elementów, ewentualnie rozbierz jednocześnie dwa identyczne odpowietrzniki, żebyś jeden miał na wzór. Wymyj dokładnie komorę pływaka, pływak, a następnie udrożnij wszystkie mikro otwory. Wytrzyj wszystkie elementy do sucha i zmontuj odpowietrznik we właściwy sposób. Sprawdź poprawność montażu i działania odpowietrznika. Dmuchając w króciec montażowy odpowietrznika, ustawiając go w położeniu do góry nogami, przez króciec odpowietrzający nie powinno być przepływu powietrza, natomiast w położeniu normalnym tak. Jego wielkość regulujesz obracając czerwony lub mosiężny korek na króćcu odpowietrzającym. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 mam odkręcić samą główkę, czy cały z tą nakrętką na klucz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Samą główkę w której jest pływak. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 a nie wywali mi woda, jak odkręcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 w tym odpowietrzniku na rurze (zdjęcie), brakuje mi tego plastikowego czerwonego kapturka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.02.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Nie bo masz zawory stopowe. Odkręć powoli jedną główkę i sprawdź. Powinien dać się odkręcić ręką. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.02.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 w tym odpowietrzniku na rurze (zdjęcie), brakuje mi tego plastikowego czerwonego kapturka. Bez niego odpowietrznik też będzie działać. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 odkręciłem ten na rurze i woda nie leci , tylko nie mam tego kapturka nie wiem, rozkręcać go dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No pewnie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 znalazłem pod kotłem ten czerwony kapturek. Próbowałem odkręcić ten odpowietrznik przy rozdzielaczu, ale leci mi woda i go z powrotem przykręciłem. Idę rozebrać ten odkręcony, to się odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 oczyściłem go.Jak trzymam go do góry nogami i dmucham w króciec tam, gdzie się go przykręca do rury, to przepływu nie ma, jak go ustawię normalnie i dmucham to przepływ jest. Czyli jest dobrze?Do jakiego momentu przykręcić ten czerwony kapturek z uszczelką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.02.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Powinien być odkręcony o jakieś pół obrotu, może trochę więcej. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 czyli ten odpowietrznik przy rozdzielaczu, co leci z niego woda przy odkręcaniu musi być uszkodzony, a konkretnie zawór stopowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 19.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 czyli ten odpowietrznik przy rozdzielaczu, co leci z niego woda przy odkręcaniu musi być uszkodzony, a konkretnie zawór stopowy. Może być jakiś brud na uszczelce grzybka w zaworze stopowym. Wykręć odpowietrznik i parę razy naciśnij delikatnie na grzybek szybko go puszczając. Jeżeli to nie pomoże, to najprawdopodobniej jest uszkodzona lub zarośnięta osadem sprężynka powrotna grzybka i zawór stopowy trzeba wymienić. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 19.02.2012 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 dziękuję nilsan za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 20.02.2012 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 nilsan mam jeszcze pytania. Próbowałem odkręcić i przeczyścić pozostałe dwa odpowietrzniki, same główki. Ale od razu pojawiała się woda. Świadczy to chyba, że zawór stopowy jest uszkodzony i trzeba odpowietrznik wymienić. Odkręcałem też sam odpowietrznik, ale też od razu wali woda, także nie zdążyłem nacisnąć na grzybek. Zamierzam kupić Herz-a. Firma chyba dobra? Może coś polecisz? http://www.herz.com.pl/UserFiles/Products/Kt_2630_Odpowietrznik_automatyczny(1).pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Może być Herz, Flamco, Giacomini, Taco. nilsan Edytowane 20 Lutego 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 26.02.2012 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Założyłem odpowietrzniki Herza i zobaczę jak pracują. Czy będą wyłapywać powietrze. Przed wymianą musiałem biegać i odpowietrzać na grzejnikach. Nie mam w ogóle założonego odpowietrznika podłogówki, ale niedługo zamontuję.Z tego, co zauważyłem, to były one zabrudzone i zapchane. Po oczyszczeniu wydają się sprawne.Myślę o przepłukaniu i napełnieniu instalacji specjalnym płynem. Jaki można zastosować i co w przypadku jak trzeba co jakiś czas uzupełnić instalację w przypadku ubytków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Czy będą wyłapywać powietrze. Przed wymianą musiałem biegać i odpowietrzać na grzejnikach. Zależy jakie masz spadki w instalacji, ale na 99.99% masz parę syfonów. Jeśli grzejniki się zapowietrzyły po spuszczeniu wody, to prawdopodobnie po napełnieniu instalacji wodą w układzie syfony uniemożliwią samoistną ucieczkę powietrza przez te odpowietrzniki. Powietrza z grzejników nie przegonisz obiegówką, więc zostanie ono w nich - nie ma na to rady. Dodatkowo, jak włączysz obiegówkę, to niektóre pęcherzyki powietrza gonione przez strumień wody w rurze nie zdążą w rozdzielaczu uciec przez odpowietrznik, tylko popłyną dalej. Grzejniki je wychwycą, bo w nich prędkość strumienia wody bardzo się zmniejsza. Stąd twój problem - pobiegasz i będzie dobrze, a może nie będziesz musiał przez kolejne lata spuszczać całej wody z układu co. Jeśli masz bardzo twardą wodę, to pomyśl o napełnieniu instalacji wodą demineralizowaną, np. z filtra RO. Jeśli boisz się zamarznięcia wody w co, to płyn niezamarzający na bazie glikolu będzie miał sens, ale jeśli takie ryzyko nie występuje, to chyba szkoda na to kasy. Obojętnie czym napełnisz, jeśli będziesz miał ubytki będziesz mógł dopełnić wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts