Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z odpowietrznikami instalacji co, zdjęcia

VIP Jacek

Recommended Posts

Odpowietrzniki 1/2 cala mam zainstalowane na rozdzielaczach grzejników na dole i poddaszu oraz na rurze w najwyższym punkcie w kotłowni.

Ostatnio musiałem spuścić wodę z instalacji i ponownym napełnieniu, odpowietrzniki same powinny wychwytywać powietrze, ale tego nie robią. Sam muszę biegać i odpowietrzać grzejniki. Hydraulik mówi, że są to odpowietrzniki automatyczne z tzw. "stopem". Muszę wymienić je na nowe i chcę kupić jakieś najlepsze, żeby nie było problemu.

Zaznaczam, że od początku był z nimi problem. Wiem, że i tak trzeba odpowietrzać grzejniki, ale same odpowietrzniki nie pracują.

Może jakieś polecicie.

http://images46.fotosik.pl/1334/505ad14e0d78c7a1med.jpg

http://images50.fotosik.pl/1386/e19c5dcecd602bb6med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1189/70794a588a7b803bmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/1339/c906c0008c254fa2med.jpg

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ masz odpowietrzniki z zaworem stopowym, to możesz je wykręcić z instalacji bez spuszczania wody. Zatem wykręć je. Następnie odkręć w nich ten czerwony lub mosiężny korek odpowietrzający oraz dekielek. Po jego odkręceniu delikatnie wyjmij pływak razem z dekielkiem, obracając odpowietrznik do góry nogami. Zapamiętaj ułożenie wszystkich elementów, ewentualnie rozbierz jednocześnie dwa identyczne odpowietrzniki, żebyś jeden miał na wzór. Wymyj dokładnie komorę pływaka, pływak, a następnie udrożnij wszystkie mikro otwory. Wytrzyj wszystkie elementy do sucha i zmontuj odpowietrznik we właściwy sposób. Sprawdź poprawność montażu i działania odpowietrznika. Dmuchając w króciec montażowy odpowietrznika, ustawiając go w położeniu do góry nogami, przez króciec odpowietrzający nie powinno być przepływu powietrza, natomiast w położeniu normalnym tak. Jego wielkość regulujesz obracając czerwony lub mosiężny korek na króćcu odpowietrzającym.

nilsan

czyli ten odpowietrznik przy rozdzielaczu, co leci z niego woda przy odkręcaniu musi być uszkodzony, a konkretnie zawór stopowy.

Może być jakiś brud na uszczelce grzybka w zaworze stopowym.

Wykręć odpowietrznik i parę razy naciśnij delikatnie na grzybek szybko go puszczając. Jeżeli to nie pomoże, to najprawdopodobniej jest uszkodzona lub zarośnięta osadem sprężynka powrotna grzybka i zawór stopowy trzeba wymienić.

nilsan

nilsan mam jeszcze pytania. :)

Próbowałem odkręcić i przeczyścić pozostałe dwa odpowietrzniki, same główki. Ale od razu pojawiała się woda. Świadczy to chyba, że zawór stopowy jest uszkodzony i trzeba odpowietrznik wymienić. Odkręcałem też sam odpowietrznik, ale też od razu wali woda, także nie zdążyłem nacisnąć na grzybek.

Zamierzam kupić Herz-a. Firma chyba dobra? Może coś polecisz?

http://www.herz.com.pl/UserFiles/Products/Kt_2630_Odpowietrznik_automatyczny(1).pdf

Założyłem odpowietrzniki Herza i zobaczę jak pracują. Czy będą wyłapywać powietrze. Przed wymianą musiałem biegać i odpowietrzać na grzejnikach. Nie mam w ogóle założonego odpowietrznika podłogówki, ale niedługo zamontuję.

Z tego, co zauważyłem, to były one zabrudzone i zapchane. Po oczyszczeniu wydają się sprawne.

Myślę o przepłukaniu i napełnieniu instalacji specjalnym płynem. Jaki można zastosować i co w przypadku jak trzeba co jakiś czas uzupełnić instalację w przypadku ubytków?

Czy będą wyłapywać powietrze. Przed wymianą musiałem biegać i odpowietrzać na grzejnikach.

Zależy jakie masz spadki w instalacji, ale na 99.99% masz parę syfonów. Jeśli grzejniki się zapowietrzyły po spuszczeniu wody, to prawdopodobnie po napełnieniu instalacji wodą w układzie syfony uniemożliwią samoistną ucieczkę powietrza przez te odpowietrzniki. Powietrza z grzejników nie przegonisz obiegówką, więc zostanie ono w nich - nie ma na to rady. Dodatkowo, jak włączysz obiegówkę, to niektóre pęcherzyki powietrza gonione przez strumień wody w rurze nie zdążą w rozdzielaczu uciec przez odpowietrznik, tylko popłyną dalej. Grzejniki je wychwycą, bo w nich prędkość strumienia wody bardzo się zmniejsza. Stąd twój problem - pobiegasz i będzie dobrze, a może nie będziesz musiał przez kolejne lata spuszczać całej wody z układu co.

Jeśli masz bardzo twardą wodę, to pomyśl o napełnieniu instalacji wodą demineralizowaną, np. z filtra RO. Jeśli boisz się zamarznięcia wody w co, to płyn niezamarzający na bazie glikolu będzie miał sens, ale jeśli takie ryzyko nie występuje, to chyba szkoda na to kasy. Obojętnie czym napełnisz, jeśli będziesz miał ubytki będziesz mógł dopełnić wodą.