Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z odpowietrznikami instalacji co, zdjęcia

VIP Jacek

Recommended Posts

Co to są te syfony? Być może, że odpowietrzniki nie wyłapią wszystkiego powietrza.

Wodę mam twardą. Nie potrzebuję do układu płynu niezamarzającego. Czyli dobra będzie zwykła woda destylowana, taką jaką stosowało się do akumulatorów?

Trzeba chyba specjalną pompką napełniać układ?

Muszę także przepłukać pętle podłogówki, bo jak włączam pompę podłogówki, to słychać przelewanie się wody.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam jeszcze pytanie.

Mam rozdzielacz podłogowy Kan-therm:

http://fotoo.pl//out.php/i109591_img-0001.jpg

Która listwa jest zasilająca, a która powrotem?

Chcę przelać poszczególne pętle podłogówki podłączając wąż ogrodowy do zasilenia i z powrotu wężem do kanalizacji. Przedtem pozamykam tymi niebieskimi korkami zaworki pozostałych pętli oraz zamknę zawór dolotowy i wylotowy na listwach. Czy na tej dolnej listwie też muszę zdławić zaworki?

Pytales o dobre odpowietrzniki. Ja osobiscie uzywam CALEFFI sa moim zdaniem lepsze od Taco, mniej awaryjne, nie ciekna. U mnie sluza juz 10 lat, ale to tez zalezy od wody, woda z sieci. Woda "moneralna" ze studni skraca zywotnosc osprzetu CO. Niepotrzebnie nie wymieniaj wody w instalacji, nie dostarczaj swiezej porcji tlenu.

Belka zasilająca dolna, natomiast powrotna górna.

Zaworki na dolnej belce służą do regulacji przepływu maksymalnego w poszczególnych wężownicach.

Zaworki na górnej belce są pod siłowniki.

Sonda głowicy termostatycznej powinna być na dolnej belce.

Nie wiem po co chcesz to robić.

nilsan

Chcę przelać każdą pętlę podłogówki, gdyż po włączeniu pompy podłogówki słychać takie przelewanie w tym zestawie, co mija po 20 sekundach i póżniej jest cicho. Poza tym jeden powrót ten ostatni (licząc od lewej) jest zupełnie zimny. Zatem może być powietrze.

Ten termometr przylgowy, to ta sonda, powinien być na dolnej belce, czyli na zasilającej? :eek:

Na dolnej belce założę chyba rotometry do wyregulowania podłogówki, a do pozbycia się powietrza - separator powietrza. Montuje się go chyba na zasileniu instalacji z kotła lub na powrocie do kotła?

Zbędna robota.

Zacznij od odpowietrzenia pompy. Na deklu znajdziesz śrubę na płaski śrubokręt.

Odkręć ją o pół obrotu w lewo, Poleci ci niewielka ilość wody z powietrzem. Po czym ją dokręć.

Opisaną czynność powtarzaj dotąd, aż będzie lecieć tylko woda i pompa będzie pracowała bezgłośnie.

Następnie odpowietrz belki tymi zaworkami spustowymi zamontowanymi na ich końcach.

Ustaw pompę na najwyższym biegu i zamknij wszystkie obiegi za wyjątkiem tego który chcesz odpowietrzyć.

Użyj do tego tych seledynowych pokręteł na górnej belce.

Zaworki na dolnej belce służą do regulacji przepływu maksymalnego w poszczególnych wężownicach.

Do ich regulacji potrzebne są dwa klucze ampulowe. Większym ampulem odkręcasz pierwszą śrubę na równo z krawędzią zaworu. Mniejszy ampul wkładasz do środka poprzez otwór w pierwszej śrubie. Pod nią jest druga służąca do regulacji przepływu. Wkręć ją do końca, a następnie odkręć na 1,5 obrotu. Podobnie zrób z pozostałymi zaworami. Odczekaj ze 2-3 godziny i przy pomocy jakiegoś termometru kontaktowego zmierz różnicę temperatur na wejściu i wyjściu z każdej wężownicy. Jeżeli będzie mniejsza mniejsza niż 5*C, to zmniejsz przepływ wkręcając śrubę regulacyjną o 0,25obrotu. Jeżeli większa, to odwrotnie. Opisaną czynność powtarzaj do momentu osiągnięcia mniej więcej jednakowego spadku temperatury na wszystkich wężownicach. Wtedy górną śrubę kontrującą delikatnie wkręć do oporu. Podczas regulacji na głowicy termostatycznej ustaw temperaturę zasilania twojej podłogówki. Na piecu musisz mieć wtedy co najmniej o 10*C wyższą temperaturę. Pompę ustaw na pierwszym biegu. Przy rotametrach będziesz musiał przeprowadzić dokładnie taką samą procedurę, z tą różnicą że będziesz mógł odczytać wielkość przepływu. Moim zdaniem szkoda kasy. Raz przeprowadzonej regulacji nie będziesz musiał już więcej powtarzać.

nilsan

PS

Przy odpowietrzaniu wężownicy odkręć zawór regulacyjny na dolnej belce na maksymalny przepływ, a z zaworu górnej belki zdejmij pokrętło. Zresztą do regulacji wielkości przepływu należy je zdjąć wszystkie.

Edytowane przez nilsan

Zamykając przepływ we wszystkich pozostałych wężownicach seledynowymi pokrętłami na górnej belce i odpowietrzając zaworkami odpowietrzająco-spustowymi zamontowanymi na końcach belek.

Na deklu zaślepki zaworków odpowietrzająco-spustowych jest taki kwadratowy trzpień, który nakładasz na zaworek i masz wtedy pokrętło do odpowietrzania.

Pokrętłem na górze plastikowego pudełka na pompie zmieniasz jej prędkość obrotową.

nilsan

PS

Po odpowietrzeniu wszystkich wężownic, a przed regulacją wielkości przepływu, ustaw wstępnie przepływ na zaworze powrotnym w obiegu zasilania, tym który znajduje się pod pompą i zaworem termostatycznym z głowicą, na dwa obroty od zamknięcia. Reguluje się go podobnie jak zawory na dolnej belce z tym, że pierwszą śrubę kontrującą odkręca się płaskim śrubokrętem, a nie ampulem. Śruba regulacyjna przepływu jest już na ampul, tyle że jeszcze mniejszy. Podczas regulacji temperaturę mierz na rurach, a nie na nakrętkach śrubunków zaciskowych. Nakrętki będą miały taką samą temperaturę jak belka rozdzielacza.

Edytowane przez nilsan

Odpowietrzyłem pętle tak ja pisałeś. Lekko odkręcałem zaworek spustowy, ale pojawiała się od razu woda. Nie zauważyłem syczenia powietrza. Od razu zakręcałem zawór i przechodziłem do kolejnej pętli. Nie zauważyłem powietrza. Także podłogówka wydaje mi się, że jest wolna od powietrza. Warto założyć na tej belce taki zestaw z odpowietrznikiem i zaworem spustowym, żeby automatycznie się odpowietrzała?

Zastanawia mnie ta sonda głowicy termostatycznej co miałem założoną na górną belkę. Przełożyłem ją na dolną. Jaką rolę ona spełnia i jaki ma wpływ na głowicę i pracę układu? Czy hydraulik pomylił się, czy to było celowe działanie? Podłogówka grzała, termostat miałem ustawiony na cyfrę 3, a teraz zauważyłem, że przy 3 belka dolna jest chłodna.

Zawór termostatyczny z głowicą i sondą pełni funkcję ogranicznika temperatury zasilania OP. Jak sonda była założona na belce powrotnej (górnej), to sonda mierzyła temperaturę powrotu zamiast zasilania, stąd dla uzyskania prawidłowej temperatury na zasilaniu wężownic musiałeś nastawić ją na cyfrę 3 co odpowiada temperaturze 30*C. Teraz musisz ustawić ją na wyższą temperaturę z zakresu 35-55*C. Każda cyfra odpowiada wartości temperatury podzielonej przez 10.

Jeżeli po upływie kilku godzin termometr na dolnej belce nie pokarze zadanej temperatury zasilania, wtedy zwiększ o pół obrotu nastawę na zaworze powrotnym w obiegu zasilania OP przed pompą.

nilsan

Po odpowietrzeniu wszystkich wężownic, a przed regulacją wielkości przepływu, ustaw wstępnie przepływ na zaworze powrotnym w obiegu zasilania, tym który znajduje się pod pompą i zaworem termostatycznym z głowicą, na dwa obroty od zamknięcia. Reguluje się go podobnie jak zawory na dolnej belce z tym, że pierwszą śrubę kontrującą odkręca się płaskim śrubokrętem, a nie ampulem. Śruba regulacyjna przepływu jest już na ampul, tyle że jeszcze mniejszy. Podczas regulacji temperaturę mierz na rurach, a nie na nakrętkach śrubunków zaciskowych. Nakrętki będą miały taką samą temperaturę jak belka rozdzielacza.

Regulacji przepływu raczej się nie podejmę. Trochę się obawiam, że coś pogorszę.

Zauważyłem (już pisałem o tym wcześniej), że w dalszym ciągu mam zimny powrót jednej pętli. Tej pierwszej od prawej na górnej belce. Nie wiem o czym to świadczy, jaka jest tego przyczyna?

Jak nie zrobisz regulacji to nie będziesz wiedział. Zanim zaczniesz ją robić wkręć śruby kontrujące do oporu w zaworkach regulacyjnych na dolnej belce. W ten sposób zabezpieczysz aktualne nastawy. Następnie wkręcając śruby regulacyjne do oporu, policz ile obrotów z dokładnością do 0,25 obrotu masz ustawione w tej chwili. Wyniki zapisz na kartce. W ten sposób będziesz je mógł później przywrócić. Dalej wykonaj procedurę regulacyjną według mojej instrukcji. Tu się niema czego bać, bo nie święci garnki lepią. Albo zrobisz to sam, albo będziesz musiał komuś zapłacić.

nilsan

masz rację nilsan, spróbuję ją wyregulować. Jakim termometrem mierzyć temp. na rurach plastikowych podłogówki, żeby ten odczyt w ogóle miał sens?

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Śrubę kontrująca odkręcam płaskim śrubokrętem całkowicie i następnie ampulem ustawiam na dwa obroty od zamknięcia.

I to ustawienie zostaje już na stałe.

Spróbuj mierzyć termometrem elektronicznym z apteki, takim do pomiaru temperatury ciała.

Poluzuj ją na tyle żebyś mógł wykonać dwa pełne obroty od zamknięcia.

Jeżeli po regulacji i wygrzaniu jastrychu ok. 8h na termometrze belki zasilającej (dolnej) nie uzyskasz temperatury nastawionej na głowicy termostatycznej z sondą, przy temperaturze na piecu wyższej o co najmniej 10*C od temperatury zadanej na głowicy termostatycznej, to wtedy zwiększaj przepływ na tym zaworze co 0,25 obrotu raz na 2h, aż uzyskasz zadaną temperaturę na belce zasilającej.

nilsan

myślałem o tym, tylko muszę go jakoś tam upchać, bo obok mam rozdzielacz do grzejników.

W ogóle nie widzi mi się ten rozdzielacz,do której belki rozdzielającej jest podłączone zasilanie ,4 wężownice na ilu m2 te 4 wężownice są ułożone .

Edytowane przez animuss