budowa2009 19.02.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 czy jest mozliwośc dostania dofinansowania do kotła na pellet + pompa ciepła do ciepłej wody użytkowej? ile ton pelletu spali taki kocioł przy ogrzaniu 250 m2 domku jednorodzinnego dobrze ocieplonego (ściana trójwarstwowa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Dofinansowań nie ma, chyba że Twoja Gmina wykaże taką inicjatywę.Ilośc spalonego pelletu poznasz, kiedy obliczysz (zlecisz obliczenie) zapotrzebowania na energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 19.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam.Taki zestaw jest u mnie w domu. Piec Kostrzewy Pellet Fuzzy Logic 25 Kw do centralnego i pompa powietrza do cieplej wody z zasobnikiem 300l Hewalex. Dofinansowania z gminy na to chyba nie ma. Aktualnie Kostrzewa ma tzw. dofinansowanie ekologiczne czy jakoś tak i piec taki jak mój cena po dopłacie to coś około 10 000 tyś. a regularna cena to coś 16 000 tyś. Ja z tego dofinansowania skorzystałem 2 lata temu. Ile pelletu, dom mam podobny, troche większy też ściana 3W i w tym sezonie zamknę się chyba w 5 tonach, jeszcze w domu nie mieszkam a temperatura utrzymywana to 18-20 stopni. Myślę że realne spalanie pelletu w moim przypadku to 5-7 ton.PozdrawiamSebxyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2009 19.02.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam. Taki zestaw jest u mnie w domu. Piec Kostrzewy Pellet Fuzzy Logic 25 Kw do centralnego i pompa powietrza do cieplej wody z zasobnikiem 300l Hewalex. Dofinansowania z gminy na to chyba nie ma. Aktualnie Kostrzewa ma tzw. dofinansowanie ekologiczne czy jakoś tak i piec taki jak mój cena po dopłacie to coś około 10 000 tyś. a regularna cena to coś 16 000 tyś. Ja z tego dofinansowania skorzystałem 2 lata temu. Ile pelletu, dom mam podobny, troche większy też ściana 3W i w tym sezonie zamknę się chyba w 5 tonach, jeszcze w domu nie mieszkam a temperatura utrzymywana to 18-20 stopni. Myślę że realne spalanie pelletu w moim przypadku to 5-7 ton. Pozdrawiam Sebxyz też tak myślałem że około 5 ton, a jak wygląda przekrojowo twoja ściana trójwarstwowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.02.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 czy jak dom mniejszy o polowe 110m to "spali" o polowe mniej pelletu na sezon ?? - załóżmy ze tak samo wybudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 19.02.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam.Ściana wygląda następująco:piwnica idąc od środka: bloczek betonowy 12x25x38, styropian 12 cm, przerwa okolo 2cm i bloczek na storc postawiony (25, 12, 2, 12),parter to: silikaty N 25, styropian 15,przerwa 2-3cm i cegla ręcznie formowana (25, 25, 2-3, 12).Przerwy w przypadku styropianu można pominąć.Wszystko wyszlo tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4677a4dba356124b.htmlWydaje mi się, że takiego przelożenia nie ma, ale musi się ktoś wypowiedzieć bardziej ogarniający temat. U Ciebie wystarczy piec 15 Kw a to już zdecydowanie inne spalanie.PozdrawiamSebxyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.02.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 co do ilości peletu to w pierwszym sezonie grzewczym trzeba przyjmować tak średnio około 4-5 kg peltu na m2 budynku miesięcznie. Później bedzie troche mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 28.02.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Witam, Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO ! Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię. Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno. Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu. Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW. [ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH] Zapraszamy do komentarzy ! Pozdrawiamy http://www.iwonapellets.pl Edytowane 28 Lutego 2015 przez IWONA PELLETS nowy link filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts