Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł na pelet + pompa ciepła

budowa2009

Recommended Posts

Witam.

Taki zestaw jest u mnie w domu. Piec Kostrzewy Pellet Fuzzy Logic 25 Kw do centralnego i pompa powietrza do cieplej wody z zasobnikiem 300l Hewalex. Dofinansowania z gminy na to chyba nie ma. Aktualnie Kostrzewa ma tzw. dofinansowanie ekologiczne czy jakoś tak i piec taki jak mój cena po dopłacie to coś około 10 000 tyś. a regularna cena to coś 16 000 tyś. Ja z tego dofinansowania skorzystałem 2 lata temu. Ile pelletu, dom mam podobny, troche większy też ściana 3W i w tym sezonie zamknę się chyba w 5 tonach, jeszcze w domu nie mieszkam a temperatura utrzymywana to 18-20 stopni. Myślę że realne spalanie pelletu w moim przypadku to 5-7 ton.

Pozdrawiam

Sebxyz

Witam.

Taki zestaw jest u mnie w domu. Piec Kostrzewy Pellet Fuzzy Logic 25 Kw do centralnego i pompa powietrza do cieplej wody z zasobnikiem 300l Hewalex. Dofinansowania z gminy na to chyba nie ma. Aktualnie Kostrzewa ma tzw. dofinansowanie ekologiczne czy jakoś tak i piec taki jak mój cena po dopłacie to coś około 10 000 tyś. a regularna cena to coś 16 000 tyś. Ja z tego dofinansowania skorzystałem 2 lata temu. Ile pelletu, dom mam podobny, troche większy też ściana 3W i w tym sezonie zamknę się chyba w 5 tonach, jeszcze w domu nie mieszkam a temperatura utrzymywana to 18-20 stopni. Myślę że realne spalanie pelletu w moim przypadku to 5-7 ton.

Pozdrawiam

Sebxyz

też tak myślałem że około 5 ton,

a jak wygląda przekrojowo twoja ściana trójwarstwowa?

Witam.

Ściana wygląda następująco:

piwnica idąc od środka: bloczek betonowy 12x25x38, styropian 12 cm, przerwa okolo 2cm i bloczek na storc postawiony (25, 12, 2, 12),

parter to: silikaty N 25, styropian 15,przerwa 2-3cm i cegla ręcznie formowana (25, 25, 2-3, 12).

Przerwy w przypadku styropianu można pominąć.

Wszystko wyszlo tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4677a4dba356124b.html

Wydaje mi się, że takiego przelożenia nie ma, ale musi się ktoś wypowiedzieć bardziej ogarniający temat. U Ciebie wystarczy piec 15 Kw a to już zdecydowanie inne spalanie.

Pozdrawiam

Sebxyz

• 3 years później...

Witam,

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszymi najnowszymi produktami - KOMINKI HYBRYDOWE NA PELLET i DREWNO !

Z powodzeniem zastępują standardowe kotły - szczególnie w małych domach, w których nie ma miejsca na oddzielne pomieszczenie - kotłownię.

Kominki mają zbiornik pelletu wystarczający na ok. 3 dni oraz można w nich spalać również drewno.

Są w pełni automatyczne, a drzwi od kominka wystarczy otworzyć 1 raz w miesiącu.

Sprawność 90% - moc 10 lub 13 kW.

[ATTACH=CONFIG]306781[/ATTACH]

Zapraszamy do komentarzy !

Pozdrawiamy

http://www.iwonapellets.pl

Edytowane przez IWONA PELLETS
nowy link filmu