_Grisza_ 19.02.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Witam, Dzisiaj odwiedziłem swoją budowę po zimie i niestety spotkało mnie niemiłe zaskoczenie-pęknięcie ściany fundamentowej i podniesiony chudy beton Stan zero został wykonany w październiku zeszłego roku: - ława fundamentowa (szer - 50cm, wys. - 40cm), - ściana fundamentowa z bloczków betonowych (25cm), - ocieplenie ścian (styropian 10cm) + folia kubełkowa, - nasypanie pisaku do środka (ubicie skoczkami), ułożenie rur kanalizacyjnych i wylanie chudego batonu (10cm), - obsypanie od zewnątrz ziemią. Całość została wykonana na długo przez pierwszymi mrozami i przykryta (na polecenie kierownika budowy) folią od góry. Jednak jak się okazało na 1/3 powierzchni fundamentu folia został zdmuchnięta przez wiatr. Po dzisiejszej wizycie w miejscu gdzie zdmuchnęło folie zauważyłem że podniosło chudy beton o jakieś 0,5-2cm. http://img853.imageshack.us/img853/1820/p11918702.jpg Natomiast w miejscu gdzie folia była zauważyłem bardzo brzydkie pęknięcie http://img703.imageshack.us/img703/7117/p11918632.jpg http://img813.imageshack.us/img813/7770/p11918652.jpg Niestety nie wiem jak głęboko pęknięcie sięga (od zewnątrz przyklejony styropian o wewnątrz chudziak). Proszę Was o pomoc, co o tym sądzicie? jakie kroki będzie trzeba teraz podjąć? Z wykonawcą jeszcze nie rozmawiałem, ale podejrzewam że będzie pewnie mi wciskał, że się nic nie stało. Z góry dziękuję Pozdrawiam Grzegorz Edytowane 19 Lutego 2012 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.02.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jesteś pewny ze do środka poszedł piasek ? Jeżeli tak to jaka gruba warstwa ? Podniesienie chudziak to sugeruje że masz grunt sposity pod nim i dlatego to posżlow góre. Zresztą pekniecie tez może byc tego skutkiem. Wieńca na ścianie nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 19.02.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Jesteś pewny ze do środka poszedł piasek? Jeżeli tak to jaka gruba warstwa ? Do środka poszło jakieś 170ton :| czyli warstwa spora. Wieńca na ścianie nie masz? W projekcie wieniec nie był przewidziany. Na ścianę z bloczków betonowych miała iść izolacja pozioma i na to ściana z porothermu. Co teraz robić? Trzeba będzie skuć cały beton? a co ze ścianami ? Edytowane 19 Lutego 2012 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.02.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Na początek to muisz sprawdzic jak daleko to pekniecie idzie w ścianie. Dziwnie to podnoszenie chudziaka przy takich ilościach piasku, jak duzy ten dom ? Może ta warswa paisku miejsacmi byla mala tzn kilkanaście kilkadziesiąt cm ? Grunt rodzimy jaki jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 19.02.2012 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Dziwnie to podnoszenie chudziaka przy takich ilościach piasku, jak duzy ten dom? powierzchnia zabudowy domu 129m2 Może ta warstwa paisku miejsacmi byla mala tzn kilkanaście kilkadziesiąt cm? Grunt rodzimy jaki jest? Grunt rodzimy jest gliniasty, do środka został nasypany piasek zamówiony przez wykonawce (8 wywrotek po około 22tony). A może ten piasek to nie był do końca piasek tylko jakieś badziewie i stąd te wszystkie problemy? Edytowane 19 Lutego 2012 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 19.02.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Do tego zalewania chudziaka na zimę byłem sceptycznie nastawiony, ale wykonawca się uparł a kierownik budowy zaakceptował. A teraz wyjdzie na to że będę musiał co najmniej pokryć koszty jego wymiany :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.02.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Robiłeś dylatację chudziaka od fundamentu ? Ile czekałes po wymurowaniu z bloczków fundamnetu do zasypania w środku i obsypania zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 19.02.2012 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Chudziaka od ścian oddziela tylko ta czarna folia której fragment widać na zdjęciu. Po wymurowaniu dosyć szybko było zasypane. Na jesień nie było widocznych żadnych pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.02.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Brak dylatacji spowodował pękniecia pomiędzy chudzikiem a fundamentem ( zdylatował się sam ) , jeżeli nie odczekałeś choć 14 dni od wymurówania ścian fundementowych do zasypania to prawdopodobnie przy zasypywaniu i ubjaniu doszło do pęknięcia ( na fudze między bloczkami ) które po np wypełnieniu wodą i mrozie powiększyło się znacznie i jest dziś widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.02.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Woda dostała się pod chudziak i glina ją zatrzymała, przyszły mrozy i stało się to co widać. Na wiosnę niestety czeka cie skuwanie tego chudziaka. Ciekaw jestem jak głęboko masz posadowione fundamenty oby to pęknięcie nie było spowodowane przez mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 21.02.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Jestem po pierwszej rozmowie telefonicznej z wykonawcą (był na budowie i pobieżnie to oglądał). Tak jak przypuszczałem oczywiście twierdzi że nic się nie stało. Wciska mi że tak był już wylany chudziak, tzn wyszedł trochę wyżej niż ściana fundamentowa (tylko ciekawe dlaczego na zdjęciach z jesieni tego nie widać). Na koniec dodał że nawet jeśli go podniosło to siądzie i będzie OK. Pęknięcia które wyżej załączałem nie zauważył. Oj szykuje się wojna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 21.02.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 _Grisza_zgoda buduje niezgoda rujnuje z takim podejściem nic dobrego nie wskórasz...daj czas wykonawcy na chwilę refleksji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 21.02.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Z natury jestem raczej spokojnym człowiekiem, ale teksty typu: "proszę pana ale tak to wyglądało od początku" działają na mnie jak płachta na byka, bo wiem że są wierutnym kłamstwem. Nie jestem budowlańcem i oczekuję od wykonawcy oraz kierownika budowy wiedzy, rozwagi i rozsądku w prowadzeniu prac.Oczywiście pewnie można zamieść sprawę pod dywan, ale po lekturze osób z for budowlanych wiem że fundamenty to poważna sprawa, a błędy na tym etapie skutkują problemami w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.02.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Teraz pozostaje ci tylko zmusić wykonawcę do odkopania w tym miejsciu fundamentu i ławy jeżeli jest rysa na całej długości żądać przemurowania go jeszcze raz. Gdy rysa jest też na ławie to trzeba zrobić wieniec w innym wypadku za parę latek może zacząć Ci pękać ściana. Źle wykonane fundamenty mogą oznaczać duże kłopoty. Teraz jest to łatwiej naprawić niż w później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bjj 23.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam, mam pytanie do fachowcow. dom budowany w latach 80, 7x7 metrow z piwnica i uzytkowy poddaszem, od kilku lat pojawiaja sie na scianach drobne pekniecia, takze w rogach pokoju, pekniecia znajduje w calym domu, dodatkowo delikatnie peknieta jest sciana w piwnicy - nosna sciana wewnatrz, a takze na zewnatrz - jakby peknieta lawa. Nie mam pojecia czy lawy byly zbrojone, budowali podobno "fachowcy" bez dyplomow, Co robic? Poradzono mi by powbijac pod domem zastrzyki z betonu, czy to dobre rozwiazanie? pozdrawiam i licze na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 23.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 witam, mam pytanie do fachowcow. dom budowany w latach 80, 7x7 metrow z piwnica i uzytkowy poddaszem, od kilku lat pojawiaja sie na scianach drobne pekniecia, takze w rogach pokoju, pekniecia znajduje w calym domu, dodatkowo delikatnie peknieta jest sciana w piwnicy - nosna sciana wewnatrz, a takze na zewnatrz - jakby peknieta lawa. Nie mam pojecia czy lawy byly zbrojone, budowali podobno "fachowcy" bez dyplomow, Co robic? Poradzono mi by powbijac pod domem zastrzyki z betonu, czy to dobre rozwiazanie? pozdrawiam i licze na pomoc. Nie zastrzyki a operacja może być konieczna. Nawet zdjęcia nie ma. Do oceny potrzebny rzeczoznawca jakiś a nie forumowicze, którzy określą przyczynę z gwiazd a rozwiązanie mogą wywróżyć z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 24.02.2012 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Zdjęliśmy fragment styropianu z zewnątrz. Pęknięcie idzie po fudze przez 2 rzędy bloczków betonowych. Chyba nie jest źle, co o tym sądzicie? http://img834.imageshack.us/img834/5954/p12418782.jpg http://img405.imageshack.us/img405/4849/p12418802.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 24.02.2012 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 izolacja pionowa jest tylko od zewnetrznej strony sciany fundametowej? Jest tylko od zewnętrznej strony. Dom niepodpiwniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Czyli potwierdza się to co zasugerowałem, zbyt wczesnie od wymurowania ściany fundamentowej ( zanim związała zaprawa ) zasypałeś fundament - niweilka szczelina w fudze mogła się powiekszyć pod wpływem zamarzniętej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 24.02.2012 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) Wykonawca twierdzi że nie warto wykuwać (tłuc młotkiem) tych bloczków i wzruszać całej ściany. Lepiej zostawić to tak jak jest. Rozumiem że Wasze zdanie jest inne? Edytowane 24 Lutego 2012 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts