Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie ściny fundamentowej i podniesiony chudy beton po zimie

_Grisza_

Recommended Posts

Witam

Chudziak nie podniusł się dwa centymetry, to nawet teoretycznie mało mozliwe (robiłem kiedyś testy na powierzchni z gruntem gliniastym to nie uzyskałem poniesienia o 2cm, jeżeli zasypywane było nawet piaskiem gliniastym, to jest to mało realne.

Ale zakłądając możliwość ie chudziaka, ...przyczyna prawdopodobnie jest folia budowlana pod chudziakiem (bo chyba ja masz), a jeżeli nie folia tomiejscowe niedogęszczenie...w "ieszeń"pod chudziak dostałą się woda prawdopodobnie.

Rysy tak jak pisali poprzednicy, zbyt wczesne zageszczanie gruntu bez obecności wieńca.

Jak zaradzić?

Nic nie robic, nie masz piwnicy, a ciągłość izolacji pionowej kładzionej przez ekipy jest słąba i zawsze sa jakieś przecieki..które później poprawiam :p.Niech wykonawca odkuje to miejsce co niby wyniosło chudziak, ale niech to zrobi przy tobie i ocenicie na miejscu przyczyne, jeżeli będzie kieszeń powietrzna to sprawa w miarę jasna...bo też nie do końca, kieszeń mogła powstać na skutek przesączania się wody na zewnątrz przez rysy któe spowodował skoczek.

Jak się dowiesz co i jak to buduj dalej i sie tym nie przejmuj, bo osiwiejesz zanim budowę skończysz

Chudziak może spokojnie się unieść nawet na 5-6 cm, sam widziałem.

Na wiosnę powinien trochę opaść ale rzadko wraca do normalnego poziomu.

Pod nim musi być glina albo jakaś folia...nie ma bata żeby wysadziło na piasku.

Podzielam zdanie poprzednika rozkuć, wsadzić nos, poznać przyczynę i jeśli ławy nie wysadzone jechać z koksem dalej.

Pozdrawiam!

Przyczyn mogło być kilka w tym momencie trzeba szukać rozwiązania naprawy.

Moja propozycja może nie najłatwiejsza do wykonania ale pewna.

1. Zerwać odspojony narożnik

2. Wykształcić strzępia z muru

3. Zawiercić pręty fi 6 lub 8 w spoinę pomiędzy bloczkami ( może nawet dwa na warstwę ). Przy wierceniu nie używać udaru.

4. Zaszalować i zalać ( jak zostanie coś drutu to można kilka L w narożnik wstawić.

Może nie najprostszy sposób ale będziesz kontynuował dalsze prace z spokojną głową.

Pozdrawiam

Przemysław

• 1 month później...