Aantenka 21.02.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 hartingh myślę, że zamiana miejscami umywalki i pralki nie zrobi żadnej różnicy . Wymiary są podobne, a nawet po prawej jest więcej i można dać większą szafkę pod zabudowę. A jak wstawisz po lewo pralkę 33x60cm, to też się zmieści. Myślę, że julianna16 przygotowując wizualizację zrobiła po prostu to, co Ty wyrysowałeś na swoim planie, tzn. pralka na prawo od wejścia a umywalka na lewo. A co myślicie, żeby nad pralką dać blat (obudować ją od góry i z lewej strony) z tego samego materiału co szafka pod umywalką? Można dać blat, jeśli tak Ci się podoba, ale w sumie po co? Zabudowywać całej pralki nie ma sensu, bo zabudowa zabiera cenne centymetry. A czemu ma taki blat nad pralką służyć? Przecież rzeczy można stawiać bezpośrednio na pralce. Chyba, że takie rozwiązanie podoba Ci się od strony estetycznej. Dziękuję Ci za pomysł z lustrem przesuwanym! Bardzo fajne rozwiązanie i chyba nawet rodzicom się spodobało Nie ma za co. Dla ścisłości nie są to lustra przesuwane, ale zwykłe szafki otwierane, które po prostu mają zamiast okleiny lustro na drzwiczkach. I naprawdę polecam stronkę ikea bo zarówno jeśli chodzi o wąskie umywalki jak i ewentualne gotowe szafki pod nie oraz półki nad umywalkę z lustrami to mają dobrą ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 21.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Wannę stawia się na nogach .To prawda ale ja pytam nie o wannę lecz o stelaż do wc:) Nie kładz płytek bezfugowo!!!!!To niedorzeczny pomysł.Szczególnie w kuchni .Wiesz czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 22.02.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Myślę nad tą kuchnią.... Faktycznie może dać jakieś gładkie duże płytki (bez fugi) między szafkami i białe blaty. Do kuchni Twoich rodziców biały blat jakoś średnio mi pasuje. Myślę, że próbowałabym za średnio ciemnym szarym, nie za ciemnym i nie za jasnym. Jeśli zmienicie lodówkę, to nawiązywałby do tego. Więcej trudno jest powiedzieć, bo komputer przekłamuje kolory i jest mi trudno stwierdzić, czy fronyt wpadają w szarość czy bardziej w zieleń czy bardziej w niebieski... Trzeba by ocenić na żywo... Nie masz pod ręką kogoś z okiem do kolorów? Płytki bezfugowe w kuchni to chyba niezbyt dobry pomysł. Szczeliny i tak zawsze zostaną a w kuchni jest to idealne miejsce na gromadzenie się tłuszczu i brudku. Fugi w takim miejscu jeszcze doczyścisz, ale takie szczeliny... to oczywiście moje zdanie, a ja nie jestem wyrocznią Co do blatu na drugiej stronie i szafeczek pod nimi to muszę coś wymyśleć.. Generalnie muszą być jakieś dodatkowe szafeczki i miejsce na chociaż jedno-dwa krzesła.... Jak już musisz jakieś szafki wykombinować, to sugerują stoliczek (nawet w formie opuszczanego blatu przykręcanego do ściany, wąską opcją jest też ikea bjursta najmniejszea) i wiszące szafki poziome z otwieraniem teleskopowym. Fronty tych szafek mogą być w kolorze nawiązującym do blatu. Szafki wiszące może dociążą kuchnię, ale nie będą przeszkadzały w poruszaniu się wzdłuż szafek i korzystaniu ze stolika. Podobne proponowałam u Krzysztofa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196772-Kuchnia-w-bloku (oczywiście jego kuchnia to inna sprawa, ale zobacz sobie, o jaki mniej więcej efekt mi chodziło) Nie wiem, może jakaś nieregularna zabudowa? Od wejścia szersza - aby można było usiąść, a później węższa z zabudowanymi pod spodem szafkami? Wiem, remont wyzwala pokłady kreatywności o jakich człowiek nie śnił, zwłaszcza jak ma do czynienia z mieszkaniem w bloku. Ale trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć... Jeśli nie robisz generalnego remontu i nie wyrzucasz mebli, to zbyt rewolucyjne zmiany przemienią tę kuchnię w maszkaronka Sama wymiana uchwytów, blatów, płytek nad kuchnią i odmalowanie pomieszczenia sporo zmieni, natomiast z dobudowywaniem czegokolwiek byłabym naprawdę bardzo ostrożna... A tak na marginesie, nie zastanawiałeś się nad tym, żeby najpierw porządnie zrobić łazienki, pozbierać fundusze i w drugim rzucie zrobić generalny remont kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 22.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Płytki bezfugowe w kuchni to chyba niezbyt dobry pomysł. Szczeliny i tak zawsze zostaną a w kuchni jest to idealne miejsce na gromadzenie się tłuszczu i brudku. Fugi w takim miejscu jeszcze doczyścisz, ale takie szczeliny... to oczywiście moje zdanie, a ja nie jestem wyrocznią Wyrocznią może nie ale idealnie oddałaś sens mojej wypowiedzi. Dodam tylko,jeszcze linka do artykułu na ten temat: http://olazience.pl/montaz-lazienki-cersanit/27-ukladanie-plytek-wielkoformatowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 01.03.2012 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Hej Nie odzywałem się długo, ale obmyślałem z rodzicami pomysły (niestety na telefon, bo mieszkamy w innych miastach, ale już coś się klaruje). Rodzice podjęli decyzję, że w WC z uwagi na jej bardzo małe wymiary nie będą dawali płytek, tylko tapetę (obecnie też jest tapeta) - płytki jeszcze bardziej zmniejszyłyby to pomieszczenie). W łazience będzie jednak wanna prostokątna. Płytki Paradyż artable bianco 25x40 poziomo oraz artable alfa poziomo 25x40, a do tego listwa szklana artable w kolorze srebra. Jak myślicie czy takie ułożenie płytek będzie dobre (rodzice tak wstępnie myśleli): - nad wanną +/- na środku na całej wysokości dać płytki artable alfa, a po jego bokach listwa szklana srebrna, cała reszta artable bianco. Obudowa wanny - dolny pasek artable bianco, górny artable alfa. Na umywalką na całej długości ściany poziomo pasek z płytek artable alfa, reszta artable bianco. Na ścianie gdzie jest pralka poziomy pasek z płytek artable alfa u samej góry ściany, reszta artable bianco. Mi właśnie nie bardzo pasują te paski artable alfa na ścianach z umywalką i pralką.... Może ktoś z Was ma w bibliotece płytki z tej kolekcji i mógłby wykonać wizualizację... albo zaproponować inny układ płytek z tej kolekcji, tak aby wyglądało to w całości ładnie.. Na pewno jak najmniej listw szklanych, gdyż są one drogie. A płytki alfa i bianco są w tej samej cenie. Tymi artable alfa rodzice chcą rozświetlić trochę łazienkę.. I jeszcze do Was prośba/pytanie: Jak odciągnąć Tatę od pomysłu by nie montować baterii umywalkowej sztorcowej, tylko taką ze ściany.. Uważa, że wężyki zawsze pękają, zalewają mieszkania.. A umywalka będzie miała już otwór do baterii - Tata chce go zaklejać.... Ehhh... stare przyzwyczajenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 01.03.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Bateria sztorcowa jest bardziej praktyczna ponieważ:-wylewka jest niżej niż w baterii ściennej co zapobiega rozpryskiwaniu się wody po łazience oraz zmniejsza odgłosy akustyczne-nie zajmuje miejsca na ścianie które można wykorzystać na półkę na przybory toaletowe-przed baterią sztorcową można zamontować zawory z filtrem, które dodatkowo zatrzymają mechaniczne zanieczyszczenia utrzymując naszą baterię o wiele dłużej w dobrej kondycji Na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 02.03.2012 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Bateria sztorcowa jest bardziej praktyczna ponieważ: -wylewka jest niżej niż w baterii ściennej co zapobiega rozpryskiwaniu się wody po łazience oraz zmniejsza odgłosy akustyczne -nie zajmuje miejsca na ścianie które można wykorzystać na półkę na przybory toaletowe -przed baterią sztorcową można zamontować zawory z filtrem, które dodatkowo zatrzymają mechaniczne zanieczyszczenia utrzymując naszą baterię o wiele dłużej w dobrej kondycji Na razie tyle. Miałem się nie odzywać, ale to już kolejna nieprawda , którą wypisujesz w tym temacie. Skąd Ci przyszła do głowy ta wyższość baterii sztorcowej nad ścienną ? Żaden z podanych przez Ciebie argumentów nie jest prawdziwy. ad1. Wylewka zarówno w baterii sztorcowej jak i ściennej jest montowana na podobnej wysokości. Wysokość montażu zależy od rodzaju miski . W obu przypadkach krawędź wylewki dla umywalek powinna się znajdować od 5 do 10 cm nad brzegiem muszli. w przypadku zlewozmywaków od 8 do 12 cm. ad2. Półka nad baterią powinna się znajdować na wysokości min. ok 22-25 cm nad umywalką a więc zarówno bateria na umywalce , jak i ścienna nie zmienia jej położenia. W szczególnych przypadkach ( dla starych modeli baterii) różnica wysokości półki wynosi zaledwie ok 3 cm. ad3. W obecnie produkowanych standardowo bateriach montowany jest zawsze perlator, akustyka dla wody spadającej z wysokości ok 3 do 5 cm wyżej jest niewyczuwalna, zwłaszcza w łazience na ceramice. ad.4 Filtry mechaniczne mocowane są zarówno do baterii ściennych ( znów coraz modniejszych) jak i sztorcowych. Większość baterii ściennych to baterie podtynkowe, które jak żadne są przystosowane do filtrów. Nawet jeśli jest to remont to tak czy inaczej wiąże się to z kuciem. Różnica pomiędzy baterią sztorcową i jej ewentualna przewaga nad baterią ścienną , to komfort i niższe wymiary dla baterii sztorcowej typu górnego tzw. " C", ale i tak większość ściennych ma raczej konstrukcję dolną typu "S". Cała różnica sprowadza się tu do jedynie do tego ,że sztorcowe , ale tylko te typu "C" zamykają wodę natychmiast po zamknięciu zaworu . W przypadku zlewozmywaków sztorcowe, z oczywistych względów wykonuje się tylko jako baterie górne. Dla baterii zlewozmywakowych -sztorcowych, większość urządzeń buduje się z wysoko wyciągniętą i zawsze obrotową wylewką a jej końcówka i tak i jest zakończona na tej samej wysokości co ścienna. Z kolei większość sztorcowych montowana jest na gorszej jakości połączeniach typu elastycznego. Jak "strzeli", to w chwilę zaleje wszystko. Łatwiej utrzymać w czystości ścienną niż sztorcową. O płytkach "bezfugowych"- rektyfikowanych i ich "kiepskich" właściwościach w kuchni nie chce mi się nawet już pisać. Może jaki "fliziarz" nie wytrzyma i powie coś o nanofugach, epoksydach i innych rodzajach stosowanych w takim miejscu jak kuchnia. Edytowane 2 Marca 2012 przez 2112wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 02.03.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 O płytkach "bezfugowych"- rektyfikowanych i ich "kiepskich" właściwościach w kuchni nie chce mi się nawet już pisać. Może jaki "fliziarz" nie wytrzyma i powie coś o nanofugach, epoksydach i innych rodzajach stosowanych w takim miejscu jak kuchnia. 2112Wojtek oj tam, oj tam powtarzaj się, nawet i po 10 razy, dopóki Ci się nie znudzi. szkoda, że tak rzadko wpadasz na wątki projektowe aktualnie:D zawsze się człowiek dowie czegoś ciekawego ja tam bardzo się cieszę, z każdego głosu i wkładki merytorycznej, bo jestem raczej domowym remonciarzem niż profesjonalistą i dzielę się tym, co mnie się wydaje, albo jak obserwuję u znajomych i rodziny. A moje wrażenia bazują na standardowych remontach ze standardowo wyszkolonymi majstrami i rozwiązaniami technologicznymi... i np. siostra ma "bezfugowo" kładzione płytki jasne i jak się usmarowały szczeliny pomiędzy nimi to czyszczenie żadną frajdą nie było. Nie mówię, że się nie da, ale ja akurat zawsze wolę takie rozwiązanie, które wymaga mniejszego nakładu czasu i pracy. A czasami lepiej zdecydowoać się na rozwiązanie może mniej nowoczesne, ale znane, bo wiadomo jak sobie z nim radzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 02.03.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Jak odciągnąć Tatę od pomysłu by nie montować baterii umywalkowej sztorcowej, tylko taką ze ściany.. Uważa, że wężyki zawsze pękają, zalewają mieszkania.. A umywalka będzie miała już otwór do baterii - Tata chce go zaklejać.... Ehhh... stare przyzwyczajenia.... Po przeczytaniu powyższych argumentów Ikarii i Wojtka mnei wpada tylko jeden - bateria sztorcowa jest nowocześniejsza i może ładniej wyglądać, a poza tym, nie trzeba zalepiać dziury w umywalce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 02.03.2012 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Jeśli chodzi o płytki w kuchni to ustalone. Będą tradycyjne fugami. A czy ktoś z Was ma może w bibliotece płytki łazienkowe Paradyż artable bianco 25x40, żeby ew. pokazać jak wyglądałaby łazienka wg mojego wcześniejszego opisu i ew. Waszą propozycję wzoru z tych płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 02.03.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Oczywiście chodzi mi o bibliotekę w programie do wizualizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 02.03.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Miałem się nie odzywać....... Trzeba było!!!!!! ad1. Wylewka zarówno w baterii sztorcowej jak i ściennej jest montowana na podobnej wysokości. Wysokość montażu zależy od rodzaju miski . W obu przypadkach krawędź wylewki dla umywalek powinna się znajdować od 5 do 10 cm nad brzegiem muszli. w przypadku zlewozmywaków od 8 do 12 cm. Bzdury opowiadasz .Bateria montowana była kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt lat temu i wtedy nikt nie zachowywał twoich norm.Montowali to co było.Umywalka i bateria w żaden sposób nie były dostosowywane do swoich gabarytów wysokościowych.Dawali co było.Wtedy o sztorcowych nikt jeszcze nie słyszał,więc istnieje możliwość ,że bateria zamontowana będzie wyżej lub niżesz niż "standardowo". Nie wiadomo czy Tata zechce przerabiać wodę i zmieniać wysokość baterii skoro jest przekonany,że ścienna jest lepsza!!! Adekwatnie do tego półka może być wtedy właśnie zamontowana niżej,jeśli użytkownicy są niżsi lub wyżej jeśli są wysocy. Akustyka jest wyczuwalna jeśli ma się porównanie!!!! Bateria ścienna podtynkowa to znacznie większy koszt a jak byś nie zauważył budżet jest ograniczony!!! Cała różnica sprowadza się tu do jedynie do tego ,że sztorcowe , ale tylko te typu "C" zamykają wodę natychmiast po zamknięciu zaworu ." Tutaj kompletnie nie wiem co autor miał na myśli.... O płytkach "bezfugowych"- rektyfikowanych i ich "kiepskich" właściwościach w kuchni nie chce mi się nawet już pisać. Może jaki "fliziarz" nie wytrzyma i powie coś o nanofugach, epoksydach i innych rodzajach stosowanych w takim miejscu jak kuchnia. Nanofuga to jednak zawsze fuga.Niezaprzeczalnie.A bezfugowo to bezfugowo.Nie można być trochę w ciąży... Edytowane 2 Marca 2012 przez ikaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 02.03.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) A o takim wynalazku jak rurki nie słyszałeś? Pracują po kilkanaście lat i nie pękają.Grohe produkuje je od kilkudziesięciu lat z powodzeniem i coraz więcej firm wprowadza takie rozwiązania do swojej oferty.Jak myślisz czemu? Edytowane 2 Marca 2012 przez ikaria błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
The_Cat 03.03.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Czytam ten wątek z dużym zaciekawieniem i mam pytanie, czy mogę się tutaj podłączyć z identyczną prośbą, czy właściwie powinnam założyć nowy wątek? Jestem na etapie podejmowania miliona decyzji wykończeniowych, odbieram mieszkanko w czerwcu więc czasu dużo już nie zostało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 03.03.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Czytam ten wątek z dużym zaciekawieniem i mam pytanie, czy mogę się tutaj podłączyć z identyczną prośbą, czy właściwie powinnam założyć nowy wątek? Jestem na etapie podejmowania miliona decyzji wykończeniowych, odbieram mieszkanko w czerwcu więc czasu dużo już nie zostało... ja osobiście proponuje założyć nowy własny wątek zwłaszcza jeśli chcesz dyskutować o kilku pomieszczeniach albo podłączyć się do wątków tematycznych poświęconych wizualizacjom kuchni i łazienek, to jest watek zalozony przez hartingh i jego dotyczy pierwszy post, od kórego zaczyna się wątek. może być tak, że ktoś nie zajrzy dalej i Twój post zostanie bez odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 03.03.2012 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 A o takim wynalazku jak rurki nie słyszałeś? Pracują po kilkanaście lat i nie pękają.Grohe produkuje je od kilkudziesięciu lat z powodzeniem i coraz więcej firm wprowadza takie rozwiązania do swojej oferty.Jak myślisz czemu? A czy możecie napisać jak takie rurki się fachowo nazywają? Bo w ofercie sklepów internetowych nie mogę znaleźć Ew. czy w Castoramie takie coś będzie do dostania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 04.03.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Hmm... a nie można kupić umywalki bez otworu i nie "przerabiać" Taty . Każdy ma swoje przyzwyczajenia i "prawdy". Niech mają po swojemu, a naprawdę będą bardziej szczęśliwi i zadowoleni . Prosiłeś o łazienkę w kaflach Artable. Mam je w bibliotece, ale: 1. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam Twój opis 2. Nie da się ich w tym programie ułożyć tak idealnie jakby się chciało (pasków szklanych nie da się idealnie przy płytce sąsiedniej. Wypadają w środku płytki bazowej ) W efekcie wygląda to tak: http://desmond.imageshack.us/Himg860/scaled.php?server=860&filename=28146019.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg715/scaled.php?server=715&filename=42711475.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg14/scaled.php?server=14&filename=71129885.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg822/scaled.php?server=822&filename=20992314.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg163/scaled.php?server=163&filename=88491999.jpg&res=medium Nie do końca przekonuje mnie to przeplatanie poziomów. Może lepiej tak? http://desmond.imageshack.us/Himg259/scaled.php?server=259&filename=pasy2.jpg&res=medium Albo szklane listwy tylko na wannie? http://desmond.imageshack.us/Himg593/scaled.php?server=593&filename=pasy2bez.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg18/scaled.php?server=18&filename=pasy22.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg829/scaled.php?server=829&filename=passsy.jpg&res=medium Takie pasy poszerzą optycznie łazienkę . Można obniżyć je o jeden poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 04.03.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Węże przyłączeniowe pex.....np Hans Grohe nie wiem czy w Casto sa ale w Obi na pewno Edytowane 4 Marca 2012 przez ikaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 04.03.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Spokojnie możesz kontynuować tutaj lub założyć nowy watek.Wtedy tylko podaj linka...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 04.03.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 A o takim wynalazku jak rurki nie słyszałeś? Pracują po kilkanaście lat i nie pękają.Grohe produkuje je od kilkudziesięciu lat z powodzeniem i coraz więcej firm wprowadza takie rozwiązania do swojej oferty.Jak myślisz czemu? Rurka powiadasz? Słyszałem gdzieś chyba. Rurka to zdaje się taka długa dziura oblana dookoła metalem ...no... i jedynie na tym poziomie widzę możemy sobie pogadać. Dyrdymały o przestarzałych normach i wymiarach ergonomicznych wsadź sobie proszę we własne buty i nie mieszaj w głowach osobom, które szukają tutaj pomocy. Projektuję architekturę wnętrz i prowadzę nadzory inwestycyjne (jak Grohe - też z powodzeniem,) od ponad 20 lat a baterie sztorcowe znam jeszcze z podręczników Neuferta wydanych w 1936 roku. Masowo produkowane baterie jednouchwytowe pojawiły się niedawno - masz rację, bo zaledwie ponad ponad pół wieku temu, ale to już szczegół. Skoro nie kumasz różnicy między konstrukcją " C" a " U" to i nie zrobi Ci różnica pomiędzy sztorcową a jednouchwytową. PS Grohe nie wymyślił ani "rurki", ani elastycznych przyłączy. Szybkozłącze to wynalazek Geberita , to tak już zupełnie na marginesie Twojej wiedzy na ten temat. Bez fugi układa się płytki na etalażach a nie w kuchni, "bezfugowo" oznacza potocznie położenie na tzw. "prawie styk"- pogadaj proszę z płytkarzem o sposobie układania płytek i po co w ogóle płytkom jest spoina. Niestety, masz rację : "nie można być trochę w ciąży". Albo coś się wie albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts