Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyczyna zacieków (płynącej wody) na ścianach zewnętrznych?

Recommended Posts

Dekarz ocenił że folia paroizolacyjna mokra sugerował iż to nasza wina ponieważ za wcześnie się wprowadziliśmy .

Fajnie! Nie bardzo wiem o co mu chodzi z tym wprowadzaniem.

Dodam tylko że przejrzałam fotki z budowy i ...posadzki były robione w sierpniu a tynki jeszcze wcześniej.

Zakładając że zarzuca mi - zatrzymanie wilgoci . Ocieplenie w styczniu .

Szef ekipy, która ocieplała i zabudowywała twierdzi, że folia jest sucha.

Ot zagadka :bash:

Zacieki się kolejne pojawiły wrzucam fotki bo ja z tymi facetami na głowę dostanę .

1 Weranda - parter i zarazem koniec dachu , nad nią pusta zabudowana przestrzeń co mogę jej zarzucić nie ma podbitki ale śnieg raczej wykluczam bo wata między krokwiami odcina mu drogę,

P1010703.jpg

2 pokój poddasze tam gdzie ciekło przy grzejniku nadal cieknie i wysycha ze wzgl. na bliskość grzejnika.

P1010707.jpg

ale...nad grzejnikiem są dwa okna dachowe i ot co dziś ujrzałam

P1010704.jpgP1010706.jpg

cd nastąpi bo mi nie chce wgrać fotki -chyba mam tu jakieś ograniczenia .

Dodam, że zauważyłam również na drugiej stronie domu także zacieki przy jednej ze ścian szczytowych.

Czy może ktoś mi przybliżyć o co chodzi ze skraplaniem się wody między foliami i jak ten problem "wyleczyć" .

Przecież jeśli następuje załóżmy różnica temp. między pomieszczeniami, a dachem no to co za przeproszeniem ma robić wełna jeśli nie neutralizować tą różnicę?

Dziękuje za wszelkie sugestie.

P1010705.jpg

Edytowane przez SamaNaPlacuBudowy

• 1 month później...

Wpiszę tylko szybciutko czym się to zakończyło - może komuś się przyda za rok zimą.

Przyczyn było kilka - efekt rosy był, ale nie tam gdzie się lało ciurkiem. Efekt rosy powiedzmy kilka kropel i wilgotnych śladów w narożnikach domu.

Natomiast tam gdzie się lało - śnieg zawiewał pod membranę ścianą szczytową z powodu braku ocieplenia domu i podbitki.

No i była jeszcze jedna przyczyna - przy wyłazie dachowym - puściły taśmy co posklejano nią membranę , co już zostało naprawione. Czy skutecznie ? pożyjemy zobaczymy.

Co by nie było panu Carpenter 78 dziękuje serdecznie za podpowiedzi i sugestię - pozwoliły mi zastanowić się i bez emocji rozważyć słowa wykonawców - dość sprzeczne ze sobą, a bywało i że nielogiczne.