Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dekarz ocenił że folia paroizolacyjna mokra sugerował iż to nasza wina ponieważ za wcześnie się wprowadziliśmy .

Fajnie! Nie bardzo wiem o co mu chodzi z tym wprowadzaniem.

Dodam tylko że przejrzałam fotki z budowy i ...posadzki były robione w sierpniu a tynki jeszcze wcześniej.

Zakładając że zarzuca mi - zatrzymanie wilgoci . Ocieplenie w styczniu .

Szef ekipy, która ocieplała i zabudowywała twierdzi, że folia jest sucha.

Ot zagadka :bash:

Zacieki się kolejne pojawiły wrzucam fotki bo ja z tymi facetami na głowę dostanę .

1 Weranda - parter i zarazem koniec dachu , nad nią pusta zabudowana przestrzeń co mogę jej zarzucić nie ma podbitki ale śnieg raczej wykluczam bo wata między krokwiami odcina mu drogę,

P1010703.jpg

2 pokój poddasze tam gdzie ciekło przy grzejniku nadal cieknie i wysycha ze wzgl. na bliskość grzejnika.

P1010707.jpg

ale...nad grzejnikiem są dwa okna dachowe i ot co dziś ujrzałam

P1010704.jpgP1010706.jpg

cd nastąpi bo mi nie chce wgrać fotki -chyba mam tu jakieś ograniczenia .

Dodam, że zauważyłam również na drugiej stronie domu także zacieki przy jednej ze ścian szczytowych.

Czy może ktoś mi przybliżyć o co chodzi ze skraplaniem się wody między foliami i jak ten problem "wyleczyć" .

Przecież jeśli następuje załóżmy różnica temp. między pomieszczeniami, a dachem no to co za przeproszeniem ma robić wełna jeśli nie neutralizować tą różnicę?

Dziękuje za wszelkie sugestie.

P1010705.jpg

Edytowane przez SamaNaPlacuBudowy
  • 1 month później...

Wpiszę tylko szybciutko czym się to zakończyło - może komuś się przyda za rok zimą.

Przyczyn było kilka - efekt rosy był, ale nie tam gdzie się lało ciurkiem. Efekt rosy powiedzmy kilka kropel i wilgotnych śladów w narożnikach domu.

Natomiast tam gdzie się lało - śnieg zawiewał pod membranę ścianą szczytową z powodu braku ocieplenia domu i podbitki.

No i była jeszcze jedna przyczyna - przy wyłazie dachowym - puściły taśmy co posklejano nią membranę , co już zostało naprawione. Czy skutecznie ? pożyjemy zobaczymy.

Co by nie było panu Carpenter 78 dziękuje serdecznie za podpowiedzi i sugestię - pozwoliły mi zastanowić się i bez emocji rozważyć słowa wykonawców - dość sprzeczne ze sobą, a bywało i że nielogiczne.

Cieszę się, że mogłem pomóc.

Szkoda tylko, że wystąpiły wszystkie możliwe przyczyny tych zacieków.

Proszę pamiętać o pozostawieniu szpary między styropianem a membraną a wełna nie powinna dotykać folii.

Pozdrawiam!