tomuuu 19.02.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam To mój pierwszy wpis na tym forum, mam nadzieję że swoje pytanie zadaję w dobrym miejscu. Uprzedzając - szukałem odpowiedzi na takie pytanie, jednak nie znalazłem. Pół roku temu wykonywaliśmy generalny remont mieszkania, w tym także drzwi wewnętrznych i futryn. Kupiliśmy drzwi firmy DRE - nie najtańsze, nie najdroższe, takie ze środka puli. Dokładnie takie - http://www.dre.pl/images/phocagallery/ramowe/scala/thumbs/phoca_thumb_m_B4.jpg Wczoraj zauważyłem, że jedne z nich się nie domykają. Drzwi się zamykają, jednak wystarczy popchnąć je lekko palcem, a otwierają się. Czy to jest problem z językiem zamka? Są prawie nowe, nikt nimi nie trzaskał, a po prostu się nie zamykają. Pewnie sprawa jest prosta, tylko że ja jestem w technicznych sprawach po prostu zielony. Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.02.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Żeby pomóc skutecznie i trwale trzeba by poznać powód.. czyli sprawdzić piony. Może ościeżnica jest na środku rozciągnięta na boki i ten język nie wpada tak głęboko jak powinien, może skrzydło jest lekko ugięte i zamek także nie dość dobrze dolega. Najprostszym sposobem jest zdjęcie skrzydła i wykręcenie zawiasów i jeden obrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betton1987 22.03.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Trochę nie dokładny opis... Ale wydaje mi się, że odpowiednia regulacja skrzydła powinna pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 23.03.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witam Pół roku się zamykały dobrze a teraz powstał problem ? To dość dziwna sytuacja. Postaraj się eliminować po kolei możliwe przyczyny, te proste nie wymagające wiedzy technicznej: - podstawa - dociśnij uszczelkę na ościeżnicy na całej wysokości - mogła się delikatnie wysunąć i skrzydło nie domyka się do końca - sprawdź czy język zamka pracuje dobrze, nie przyhacza się itp - wypaczenie się ościeżnicy sprawdzisz przykładając długą np poziomicę na wysokości ościeżnicy (pisał o tym finlandia) - wypaczenie skrzydła zaobserwujesz przy zamkniętych drzwiach czy na całej długości równo dolegają do ościeżnicy. mam nadzieję, że 1 porada pomoże Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.03.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 zadzwoń pod 112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts