Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z drzwiami wewnętrznymi - nie domykają się

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy wpis na tym forum, mam nadzieję że swoje pytanie zadaję w dobrym miejscu.

Uprzedzając - szukałem odpowiedzi na takie pytanie, jednak nie znalazłem.

Pół roku temu wykonywaliśmy generalny remont mieszkania, w tym także drzwi wewnętrznych i futryn. Kupiliśmy drzwi firmy DRE - nie najtańsze, nie najdroższe, takie ze środka puli. Dokładnie takie - http://www.dre.pl/images/phocagallery/ramowe/scala/thumbs/phoca_thumb_m_B4.jpg

Wczoraj zauważyłem, że jedne z nich się nie domykają. Drzwi się zamykają, jednak wystarczy popchnąć je lekko palcem, a otwierają się. Czy to jest problem z językiem zamka? Są prawie nowe, nikt nimi nie trzaskał, a po prostu się nie zamykają.

Pewnie sprawa jest prosta, tylko że ja jestem w technicznych sprawach po prostu zielony.

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi.

Żeby pomóc skutecznie i trwale trzeba by poznać powód.. czyli sprawdzić piony. Może ościeżnica jest na środku rozciągnięta na boki i ten język nie wpada tak głęboko jak powinien, może skrzydło jest lekko ugięte i zamek także nie dość dobrze dolega.

Najprostszym sposobem jest zdjęcie skrzydła i wykręcenie zawiasów i jeden obrót.

• 1 month później...

Witam

Pół roku się zamykały dobrze a teraz powstał problem ?

To dość dziwna sytuacja.

Postaraj się eliminować po kolei możliwe przyczyny, te proste nie wymagające wiedzy technicznej:

- podstawa - dociśnij uszczelkę na ościeżnicy na całej wysokości - mogła się delikatnie wysunąć i skrzydło nie domyka się do końca

- sprawdź czy język zamka pracuje dobrze, nie przyhacza się itp

- wypaczenie się ościeżnicy sprawdzisz przykładając długą np poziomicę na wysokości ościeżnicy (pisał o tym finlandia)

- wypaczenie skrzydła zaobserwujesz przy zamkniętych drzwiach czy na całej długości równo dolegają do ościeżnicy.

mam nadzieję, że 1 porada pomoże :)

Pozdrawiam