Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek w ogrodzie powyżej 25 m2

Christo24

Recommended Posts

Witam!

Latem chciałbym postawić budyneczek w ogrodzie, właściwie narzędziówkę o powierzchni 28 m2 + wiata na 2 auta o powierzchni 25 m2, czyli razem 53 m2. Będzie tam tylko dostarczony prąd z domu, nic więcej. Zastanawia mnie procedura w tym przypadku. chciałbym pod narzędziówkę zrobić fundament, a pod auta wyłożyć jakąś kostkę. Wiatę z narzędziówką zrobi mi jakiś stolarz/kupię na allegro, nie wiem czy mają jakiś projekt na to.

Zastanawia mnie procedura w tym przypadku. Czy mam szykować się na to samo co należy przejść budując normalny dom? Kierownika budowy już mam, ponieważ jestem jeszcze na etapie wykańczania domu mieszkalnego.

Pozdrawiam!

Artykuł 29 prawa budowlanego, który mówi co można zrobić bez pozwolenia na budowę jest katalogiem zamknietym.

To co chcesz zrobić nie znajduje się w tym katalogu dlatego wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. ( procedura jak dla budynku mieszkalnego)

Przywołam Art 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa (...)

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 500m2 powierzchni działki;...

Tak więc jeśli twój budynek gospodarczy przekracza 25 m2 to teoretycznie musisz wystąpić z wnioskiem o pozwolenie na budowę, jeśli natomiast zmieścisz się w 25m2 to wszystko zależy od powierzchni działki i tego co już na niej masz. Oczywiście to samo dotyczy wiaty.

Tak czy inaczej musisz zrobić zgłoszenie, a jeśli starostwo uzna, że na taki obiekt musisz uzyskać pozwolenie na budowę dowiesz się o tym w drodze decyzji. Może to nastąpić jeśli np. obiekt narusza zapisy planu miejscowego (np. stawiasz go przed linią zabudowy) albo w postępowaniu powinny wziąć udział inne strony (np. sąsiedzi kiedy stawiasz budynek w granicy działki)

mam dodatkowe pytanie w tym temacie:

Gdyby obok wspomnianej wyzej wiaty (ponizej 25m2) dostawic jako osobna konstrukcje wiate na drewno (rowniez ponizej 25m2) to czy nalezy uzyskaz pozwolenie na budowe czy wystarczy zwykle zgloszenie? Czy jakies odleglosci od innych budynkow/granic dzialki trzeba zachowac?

Przegladam internet i fozne fora w tym temacie i (chyab wynika to ze zmian przepisow) rozne opinie sie pojawiaja.

Zgłaszasz najpierw jedną wiatę ( ale nie zadaszone miejsce postojowe) później drugą wiatę ( lub dwie naraz). Jeśli nie masz innych budynków gospodarczych na tej działce i spełniasz warunek

przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 500m2 powierzchni działki
to nie ma żadnych problemów.

Co do odległości od innych budynków, w przypadku wiaty nie ma to znaczenia może być 10 cm.

Jesli chodzi odległość od granic działki to wiata zwykła ( nie na drewno) może być przy samej granicy ( trzeba tylko uważać żeby wody opadowe z dachu nie zalewały działki sąsiedniej). Jesli chodzi o wiatę na drewno to trzeba zachować odległości a wynika to z

ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 7 czerwca 2010 r. (obwiązuje od 01.07.2010r) w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.).

§ 4. 1. W obiektach oraz na terenach przyległych do nich jest zabronione wykonywanie następujących czynności, które mogą spowodować pożar, jego rozprzestrzenianie się, utrudnienie prowadzenia działania ratowniczego lub ewakuacji:

6) składowanie poza budynkami w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej materiałów palnych, w tym pozostałości roślinnych, gałęzi i chrustu;

Wiata służyć będzie do składowania materiałów palnych (drewna), czyli odległość od granicy nie mniejsza niż 4m

Wiata nie spełnia definicji budynku

2) budynku - należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach;

http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-gd-256-04,ochrona_przeciwpozarowa_straz_pozarna,3275840.html

No to pieknie dziekuje za uporzadkowanie.

Gdzies czytalem ze polac dachu nie moze byc skierowana na strone sasiada (wlasnie ze zwgledu na odprowadzenie wody opadowej) ale jak widze nie chodzi tu o nachylenie dachu lecz o sposob odprowadzenia wody - czyli rynny i studzienki zalatwiaja sprawe .

No ale z tymi p.poz. to mnie zmartwilo. (ciekawe ze swego czasu w naszej remizie skladowali przy ogrodzeniu dobrze ponad 100m3 drewna - fakt ze robili to nie w zadnej konstrukcji tylko po prostu ulozone na placu :)