Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termet Termaq Electronic G19-02

Marcian

Recommended Posts

Witam mam pytanie dotyczące tego właśnie piecyka gazowego, mam go w swoim mieszkaniu w którym trwa teraz remont i po remoncie dopiero wprowadzam się do niego. Piecyk był zamontowany jako używany jest z 2007 roku. Narazie nie jestem w mieszkaniu codziennie i jak mnie nie ma w gaz jest zakręcony zaworem pod piecykiem. Po odkręceniu zaworu i odczekaniu paru minut odkręcam kurek z ciepłą wodą i normalnie włącza się iskra z piecyka ale piecyk nie może zaskoczyć tzn załącznyć się. Dopiero po 4-5 próbach piecyk zaskakuję i działa normalnie.

Czy jest to spowodowane nadmiarem powietrza jakie się gromadzi się podczas nieużywania piecyka? Jeszcze w mieszkaniu nie mieszkam bo remont jest i za każdym razem wychodząc z mieszkania zamykam dopływ gazu do piecyka zaworem. Zdarza się, że następna moja wizyta w mieszkaniu jest za 2-3 dni jak mój kolega, który wykonuje mi remont ma czas żeby ciągną remont dalej. Wychodzę z założenia, że jak nie ma mnie w mieszkaniu 2-3 dni to lepiej dla bezpieczeństwa zamknąć dopływ wody i gazu zaworem i tak właśnie to robię. Czy to że piecyk zaskakuje za 4-5 razem może być spowodowane tym, że ciągle zamykam zawór z gazem, zdarzało się ze codziennie zamykałem ten zawór przez 4 dni jak kolega remontował mi mieszkanie 4 dni z rzędu. Dać sobie spokój z tym zamykaniem dopływu gazu do piecyka? Proszę o jakieś rady i czy taka sytuacja jest normalna, że po odkręceniu zaworu z gazem pod piecykiem piecyk zaskakuję za 4-5 razem, jak już będę mieszkał to oczywiście nie będę zakręcał zaworu z gazem jak będę wychodził np do pracy na 8 godzin ale teraz na razie nie mieszkam tam to zawór zamykam. Oczywiście jak już zaskoczy to potem za każdym razem piecyk zaskakuje do momentu następnego dnia jak przyjdę do mieszkania i otworze dopływ gazu do piecyka.

Edytowane przez Marcian