Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własnoręcznie wykonane kanały czerpni i wyrzutni

Recommended Posts

Witam.

Chodzi mi po głowie cuś takiego żeby kanał czerpni i wyrzutni do reku był 1 kawalkiem cienkiej blachy.wykonałbym to z 1 arkusza blachy ocynkowanej- Każdy arkusz ma długość 2m.Przegrodą byłby jego zawinięty bok .Oczywiście uszczelniony.

Czy powietrze z wyrzutni mogłoby dodatkowo dogrzać powietrze świeże po drugiej stronie przegrody??

Jaka ewentualna długość takiego kanału?

Jakie wymiary?

Czy to zda egzamin?

Dom%2520projekt%2520wentylacja.jpg

Dom%2520projekt%2520przekr%25C3%25B3j.jpg

orientacyjna cena 2m to jakieś 25zł

Edytowane przez ekomurator

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, jest to rekuperator dość dobrze podgrzewający powietrze, jeśli można zasugerować spróbuj wykonać podobny tylko typu rura w rurze. Większa powierzchnia wymiany ciepła, i mniej wełny zużyjesz do izolacji tego. Są takie instalacje, i działają, ale parametrów nie znam.

Edit

Jeśli ma to być dodatek do reku, to zapomnij - nie ma to sensu. Takie coś ma sens zamiast reku.

@aadamuss24 właśnie myśle o GGWC więc kanał chyba nie ma sensu w połączeniu z reku:(

@Indiana Możesz sugerować co tylko chcesz:)Po to jest wolna dyskusja!Dobry ten pomysł z rurą.pomyślałem jeszcze że możnaby ten mój kanał zmodyfikować i dać przegrode od rogu do rogu(przekrój trójkąt wtedy)przez co zwiększę powierzchnię wymiany??Powoli zastanawiam się nad testem takiej tańszej formy rekuperatora +GGWC :)Potrzeba jeszcze jakiejś mądrej głowy co by mi podpowiedział rozmiary i długośc takiej instalacji-wstępny projekt się znaczy.Eksperyment biore na siebie!;)

http://www.forumbudowlane.pl/vt/15810/0/wentylacja-mechaniczna-bez-rekuperatora-mozliwa?postdays=0&postorder=asc

chyba 5 post od dołu-tutaj coś odnośnie rurek jest ale wątek umarł...

oto rysunek poglądowy tego taniego rekuperatora:)

REKU.jpg

nie ma zaznaczonego GGWC.czerwone na rysunku to oczywiście kanały wwiewno - wywiewne:)ok.30metrów.Zielone to rozdzielnia na dom z jakimś bypasem,rewizją i filtrami.

Trzyma się to kupy?Może to mieć jakąś sprawność?

W miejscach strzałek byłyby wentylatory powiedzmy 445m3/h

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/09/24/71/2109247141

http://www.domus-vents.pl/img/produkty/wykres-vkmz-150-200.gif

Sprawdź jakie opory po stronie powietrza ma chłodnica kanałowa a Ja powiem Ci jakie ma moja w GWC glikolowym ;)

Jak już chcesz kombinować to zróbmy to wielkie GWC dla potrzeb ok 1000 m3/h ( WM + Pompa ciepła powietrzna) .

Zamiast centrali kupisz sobie 2 wentylatory kanałowe + prosty sterownik .

Ale :

- dużo taniej nie będzie

- nikt nie zagwarantuje Ci konkretnych wyników

- ja Ci tego nie będę spinał :-P

Policz sobie pole powierzchni rury fi 200 dla konkretnej długości i porównaj z polem powierzchni typowego wymiennika z jakiejś centrali wentylacyjnej.

Google.pl !

Policz koszty, sprawdź jakie masz możliwości i jedziesz !

Opisz to w dzienniku, chętnie dowiemy się jak to działa :)