Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glazura mozaikowa w ?azience

Piotrekx

Recommended Posts

Witam,

Podoba mi się glazura do łazienki na ścianach w kształcie małej mozaiki o wymiarach ok. 2x2 cm. Proszę o pomoc w znalezieniu projektów, rysunków, sugestii układu takiej mozaiki.

Znalazłem w jednym ze sklepów takie płytki w trzech kolorach - biały, błękitny i niebieski po normalnej cenie.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Piotrek

[email protected]

• 2 weeks później...

Mozaikę można układać w zależności od :

- co się chce w danym pomieszczeniu wyeksponować ( wannę, brodzik, inne)

- czy jest to jedyny materiał w łazience , czy też łączony z innym , np z duzymi płytkami , chropowatą powierzchnią ściany w innym kolorze

- możliwości finansowych , ponieważ mozaika od podłogi po sufit nie będzie tanim materiałem ( dość eksluzywna jest szalenie droga , tj , ok.1000zł za 1m2)

- mozaikę można ułożyć od najciemniejszej kolorystycznie po najjaśniejszą lub odwrotnie : to też może zalezeć od wysokości i natężenia światła w pomieszczeniu

U mnie z mozaiki zrobiony jest cokolik i górna listwa (każdorazowo 2 rzędy) - kobaltowe przy białych innych płytkach oraz została nią wypełniona płytka nisza z muszelkami (maskują stelaże), tam w dwóch kolorach - kobaltowym i białym.

Uwaga, bo nie każdy kafelkarz potrafi to równo ułożyć, choć dla jego wygody są ułożone na siatce...

Pozdrawiam

Również chorowałam na mozaikę, ale skutecznie wyleczyła mnie sąsiadka, która przeklina ją ile wlezie- bardzo brudzą się fugi co wyglada nieefektownie przez co musi je czyścić szczoteczką do zębów. Ale fakt ze łazienka wygląda b.ładnie.

U mnie położona jest mozaika na obudowie brodzika, wanny (będzie) i na murku między umywalką a sedesem oraz pas nad sedesem i bidetem.

Fakt, że nie każdy umie położyć mozaikę ładnie (tzn. równo).

U mnie glazurnik ściagał mozaikę z murku dwa razy i jeszcze raz musi poprawić. Ale jak się już podjął to jego problem.

Ma być dobrze.

Kupiłam mozaikę z Tubądzina (seria Laponia błękitno-żółta) z serii płytek, które mam w łazience (do kompletu). Cena jak na mozaikę nie najgorsza bo -250 zł za m2.