tomek6401 20.02.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Chciałbym was zapytać jak w jaki sposób działa siłownik na zaworze 3D wraz z sterownikiem pogodowym, i czy regulator pokojowy to to samo ?.W jaki sposób się montuje ?Ja mam w moim sterowniku st 40 możliwość podłączenia regulatora pokojowego co to znaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Tzn, że możesz zamontować regulator pokojowy (termostat) w jakimś pomieszczeniu i jeśli tam uzyskamy nastawiona temperaturę sterownik otrzyma sygnał by przestać grzać.Pogodówka to sterownik który na podstawie temperatury zewnętrznej ustala temperaturę czynnika grzewczego zgodnie z nastawiona krzywą grzewczą. Steruje on zaworem 3D proporcjonalnie by uzyskać wymaganą temperaturę zasilania. Ten sterownik także może działać z regulatorem pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 jak zrozumiałem to podpinam pod mój sterownik pieca regulator pokojowy i on sobie steruje kiedy piec ma chodzić ?, lub kupuję siłownik na zawór 3D i sterownik wtedy siłownik będzie sterował zaworem 3D jaka ma być temp.zasilania na grzejniki ?To która opcja jest korzystniejsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Zasadniczo te dwie rzeczy są różne w swoim działaniu jak i przeznaczeniu.Napisz co chcesz osiągnąć, bo nie sztuka wydać kasę na jakieś rozwiązanie i nie będzie to dobrze działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 To powiem tak, chcę na razie troszkę poprawić moją instalację i chcę się do tego przygotować .N pietrze mam 5 grzejników , na dole jest podłogówka i 2 grzejniki, więc z dołem na razie daję sobie spokój bo muszę pierwsze zrobić porządek z podłogówką .Więc rozpocznę modernizację góry .Jaki mam kłopot :- muszę często przykręcać grzejniki jak jest za ciepło ,lub jak jest zimno a grzejniki są na full odkręcone to wtedy znów muszę regulować zaworem 3d w kotłowni , np teraz jest ciepło zaworu 3D nie ruszałem ale musiałem zakręcić 2- grzejniki bo jest na pietrze za ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Narysuj schemat, i daj jakieś zdjęcia kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 rysunek instalacji :https://picasaweb.google.com/lh/photo/v6P41jGzK2Dm7GMxi5IAktMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink zdjęcia kotłowni z instalacją ; https://picasaweb.google.com/111829439539519325998/InstalacjaCO?authuser=0&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nie poznałem cię, a już pisaliśmy w temacie o zaworze 3D . Jeśli chcesz tanio, to musisz sobie niestety ręcznie regulować tym zaworem 3D od grzejników. Jeśli możesz zainwestować to proponuję zakup siłownika na zawór 3D i jakich sterownik pogodowy. Wtedy ustawisz krzywą grzewczą i będzie regulacja w odniesieniu do temperatury zewnętrznej. Nie będzie wtedy przegrzania jak i wychłodzenia. Nie wiem czy są sterowniki nie pogodowe, a pokojowe, ale sterujące zaworem 3D a nie jak termostat załącz wyłącz. Bo takie rozwiązanie też powinno się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ja już tyle wpisów przeczytałem i pytań zadałem że już się pogubiłem , wiem że się czasami powtarzam ale już tak mam .To teraz mam pytanie typowo techniczne .Kupuję siłownik - zakładam go na zaworze 3d , jakiś sterownik bezprzewodowy aby nie kuć w ścianie i jak teraz wygląda połączenia tych elementów ?Czy nie będzie taniej kupić pokojowy regulator i podpiąć go do sterownika pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Tak na szybko znalazłem sterownika zaworów 3D ST–431 TECH. Umożliwia sterowanie do trzech zaworów 3D po jego rozbudowie o moduł ST-61. Ma możliwość także współpracy z regulatorem pokojowym. W twoim przypadku ten sterownik mógłby pokryć zapotrzebowanie sterowania obwodem grzejników jak i podłogówki po jej przeróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ja już tyle wpisów przeczytałem i pytań zadałem że już się pogubiłem , wiem że się czasami powtarzam ale już tak mam . To teraz mam pytanie typowo techniczne . Kupuję siłownik - zakładam go na zaworze 3d , jakiś sterownik bezprzewodowy aby nie kuć w ścianie i jak teraz wygląda połączenia tych elementów ? Czy nie będzie taniej kupić pokojowy regulator i podpiąć go do sterownika pieca ? Jak zakupisz siłownik i sterownik, to montujesz siłownik na zaworze. Sterownik wieszasz gdzieś w kotłowni i łączysz przewodami: - siłownik ze sterownikiem - pompę obiegową z sterownikiem - czujnik wody zasilającej obwód CO za zaworem 3D i pompą CO i łączysz ze sterownikiem - Czujnik temperatury zewnętrznej dajesz na zewnątrz i ciągniesz kabelki do sterownika. Następnie konfigurujesz sobie sterowniki, ustawiasz krzywą grzewczą i tyle. Możesz podłączyć jeszcze regulator pokojowy - może być bezprzewodowy. Sam regulator pokojowy podłączony do sterownika kotła to w twoim przypadku może być nie najlepsze rozwiązanie, gdyż masz ustawioną wyższą temperaturę dla obwodu CWU a obniżenia na poszczególne obwody CO masz realizowane przez zawory 3D. Tak delikatnie mówiąc to fachowiec co ci to robił, gdzieś się zapatrzył na te zawory ale sensu ich stosowania to do końca nie pojął i stworzył dziwną ogólnie instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ja też to wcześniej oglądałem na ich stronie ale nie miałem pojęcia do czego to służy ,więc jak piszesz to może by się nadawało ,na razie na jeden zawór a później po przeróbce podłogówki dokupienie modułu i mam sterowanie dwoma zaworami 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Zadzwoniłem do Firmy Tech miły serwisant doradził mi tak :wersja droższa :zakupić zawór mieszający ST431zakupić regulator pokojowy ST298zakupić siłownik do zaworu 3D lub wersję tańszą ;zakupić regulator pokojowy i podpiąć go do sterownika pieca , wtedy będzie sterował piecem ,lub jeśli w meni pieca załączę pompę pokojową i wtedy steruje praca tej pompy Ci o tym myślisz ? Edytowane 20 Lutego 2012 przez tomek6401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 HmmmWersja z sterowaniem tylko pompą od grzejników wg. regulatora pokojowego może się sprawdzić, ale jest małe ale...Gdy przykręcisz za dużo zawór 3D to pomimo, że pompa będzie działać to nie będziesz dogrzewał pomieszczeń. Z drugiej strony jak bardziej popuścisz, to mogą wystąpić chwilowe przegrzania. Działać to jakoś będzie... ale po co wtedy ten zawór 3D? Rozwiązanie droższe jest wg mnie lepsze, bo bardziej rozwojowe i umożliwia sterowanie jakościowe w sposób płynny a nie typu START/STOP. Ponadto w prosty sposób je rozbudowujesz o sterowanie podłogówką i cały system masz opanowany i zautomatyzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Więc zrobię na wiosnę tak :- Zmiana instalacji podłogówki na tą waszą propozycję- zakup elementów z wersji droższej +moduł sterujący drugim zaworem 3d Wtedy będzie ok,tylko ostatnie pytanie mam zakupić regulator pokojowy czy sterownik pogodowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 ST431 to już jest sterownik pogodowy. Nic więcej nie musisz dokupywać. Regulator pokojowy to już wedle woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 20.02.2012 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 To na razie dziękuje bardzo za pomoc, jestem znów minimalnie mądrzejszy i wiem co mam zrobić przez lato aby na zimę nie gonić do kotłowni .Myślę że w tym temacie już wszystko wiem , na pewno się znów odezwę z innym problemem , bo tak już jest , jak masz fachowca który bierze kasę a instalację robi z lat 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 23.02.2012 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Cześć, długo nie wytrzymałem bez pytania, tak sobie oglądam te sterowniki i siłowniki i jedno nurtuje mnie pytanie , po zakupie tych elementów napisałeś mi w jakiej kolejności mam to podpiąć ale powiedz mi jak podpiąć pompę do sterownika ,przecież pompka ma tylko przewody do gniazdka i więcej nic, a może te przewodu zamiast do gniazdka pójdą do sterownika tylko gdzie zasilanie .Znalazłem rysunek listwy do podpięcia tego sterownika , widać tam te miejsca gdzie powinno się podłączyć ,w miejsce zawór- to chyba siłownik, w miejsce pompa to pompka od c.ohttp://www.termoeko.com/Sterownik_regulator_zaworu_mieszajacego_pompy_ST_431_TECH-660.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 23.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Wypinasz ten przewód z puszki od pompki i dajesz nowy którym łączysz pompę i sterownik w to miejsce co wskazujesz (L, N, PE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts