Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasada działania siłownika i sterownika pogodowego ??

tomek6401

Recommended Posts

Dzięki ,mogę troszkę jeszcze popytać ?.Wszystkie twoje porady sobie poukładałem w całość ale jak to ja ,znów jest coś dla mnie nie zrozumiałe więc pytam:

1.Czy jeśli mam zawór 3D firmy ESBE to siłownik muszę kupić tej samej firmy ?

2.Czy ten sterownik 431 może przez okres letni obsługiwać pompkę od C.V.U

3.Te czujniki o których wcześniej pisałeś że należy je podłączyć do sterownika tzn.czujnik wody obiegowej c.o , to są czujniki te które są w zestawie przy zakupie sterownika , nie odłączam nic z pieca ?

4.Jak już to wszystko będzie podłączone , wtedy ustawiam na piecu np.60 st na sterowniku 50 st i taka temperatura czyli te 50 będzie trzymać ?, wiadomo że na podłogówce będzie mniejsza temp.do ustawienia na sterowniku ?

odp:

1) Raczej siłownik ESBE. Innego producenta mają pewnie inne mocowania i łączenie napędu z wrzecionem zaworu.

2) Sterowanie pompą CWU masz z pieca. Ten sterownik nie bada temperatury CWU by sterować pompą CWU.

3) Niezbędne czujniki (temp. CO i temp. zewnętrznej) są (powinny być) w zestawie.

4) Zasada działania coś podobnie do tego co napisałeś lecz regulacja temperatury odbywa się na podstawie odczytu temperatury zewnętrznej i na podstawie ustalonej krzywej grzewczej jest ustawiana temperatura obwodu CO. I tak na piecu masz np. 60 stC a na obwód CO idzie np. 45 stC dla 0 stC na zewnątrz lub 38 stC dla +5 stC lub 55 stC dla -10 stC. Nie sugeruj się tymi stopniami bo napisałem tylko w celu zobrazowania działania tego układu, a określone temperatury zależą od wybranej krzywej grzewczej.

Pytałem o ten siłownik bo myślałem że coś tańszego znajdę bo na razie jak tak szukam to troszkę mnie to wykosztuje :

siłownik do zaworu 3d -esbe - 400 zł

sterownik tech 431 -350 zł

do tego jakbym chciał też podłogówkę to kolejny siłownik 400 zł + moduł ok.250 zł ( chyba jeden wystarczy ) to wszystko razem daje ok.1400 zł, a jakbym poszalał i dokupił regulator pokojowy to kolejne ok.300 zł.

MASAKRA !!!!

ja tak właśnie sobie myślę , że siłownik to muszę dać te 400 zł, bo taki mam model zaworu 3d.

Co do sterownika kosztuje 350 zł , do tego muszę dokupić moduł na drugi zawór więc razem wyjdzie ok.700 zł,myślałem aby kupić tańsze dwie sztuki osobno na każdy zawór, ale tak jak piszesz tez wyjdzie ok.300 zł za jeden , a ten teraz co mam zamiar kupić , troszkę ma bajerów , i no ma poodówkę .

• 1 year później...