byry007 20.02.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam zakładam nowy temat bo chcę dowiedzieć sie jak macie bufory i żebyście opisali :Wielkość domu i zapotrzebowanie Jaki duży macie bufor Jak długo go ładujecie Czym go ładujecie Czym go rozładowujecie Jak długo trzyma wam skumulowane ciepłoCzy robiliście go sami czy kupny I czy spełnia wasze oczekiwania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.02.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Mój bufor to prosta konstrukcja z 1 wężownicą do cwu .Pojemność 1 tyś L.Wężownica miedziana 25 mb i średnicy 18 mm ( odpowiednik 1/2 cala).Dom o powierzchni 110 m2.Podłogówka zasilana z bufora, sam baniak ładuję węglem i brykietem .Całkowite naładowanie to 4-5 godzin .Robiłem sam ze starego komina .Czas rozładowania podczas okresu grzewczego wynosi 24-48 godzin w zależności od temp. zewnętrznej .Poza sezonem grzewczym zapas na cwu 6-7 dni . Oczekiwania spełnia bardzo dobrze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.02.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) No to i ja: Bufor 1500l ze starego komina.2 wężownice:CWU 25m fi22Solar 25m fi15Wykonanie własne w całości - łącznie ze spawaniem i lutowaniem.Ładowanie kotłem DEFRO Optima Komfort 20kWZasyp 40kg węgla. Czas palenia się w kotle ok 18hZakres temperatur ładowania bufora od 26 do 75 stC (ok 80kWh)Odbiór - ogrzewanie podłogowe i CWUCzas rozładowania przy temp do -10 to 48h, poniżej -10 ok 32hCzy jestem zadowolony?Nie zamieniłbym na nic innego. Wyniki dla bufora owiniętego tylko 5 cm wełny. Nie skończona izolacja. Pierwszy sezon grzewczy w domu. Wentylacja jeszcze nie skończona (duże straty ciepła).W przyszłym sezonie będzie jeszcze lepiej. Edit:Powierzchnia domu to 107m2 Edytowane 21 Lutego 2012 przez robdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 23.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 z niecierpliwością czekamy na kolejne przykłady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 23.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Jam mam jednak wrażenie że bufor nie jest opłacalny ekonomicznie przy paleniu kominkiem i gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Wolno Tobie!To zakazane nie jest.W ilu domach tak miałeś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 23.02.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Witam zakładam nowy temat bo chcę dowiedzieć sie jak macie bufory i żebyście opisali : Wielkość domu i zapotrzebowanie Jaki duży macie bufor Jak długo go ładujecie Czym go ładujecie Czym go rozładowujecie Jak długo trzyma wam skumulowane ciepło Czy robiliście go sami czy kupny I czy spełnia wasze oczekiwania Pozdrawiam 135m^2 5kW przy -20C prawie 1000l kominkiem zależnie od nastroju od 5 do 12 godzin gazem 1/4 objętości 20 do 30 min. podłogówka 100% domu i wężownica CWU do 24h robiony samodzielnie z tego samego komina co Piczmanowy poza zbyt mało wydajną wężownicą by samir/paradigma to wszystko o.k. Ładuję do 80 - 85C Zapomniałem dodać - układ zamknięty Edytowane 25 Lutego 2012 przez Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy dym 23.02.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) No to ja tera.Bufor 1000l.Instalacja wykonana w całości przez firmę instalatorska.Ladowanie: kocioł na drewno brunner hkd4,1hwm, laduje do temperatury 50-60 stopnisolar płaski 6m2, laduje do temperatury 90 stopniSystem dawał radę przy powierzchni domu ok 120m2, z czego 70 m parteru ogrzewane było masą akumulacyjną pieca i dodatkowo kaloryferami, razem z poddaszem. W zaleznosci od temp na polu, jeden, dwa lub trzy palenia dziennie. Kociol spala 4 kg drewna na godzinę, ładuje sie 6-8 kg na raz. Po powiększeniu domu i zwiększeniu liczby kaloryferow, trzeba było kupić kocioł kondensacyjny, który w zależności od naladowania bufora grzeje sam, grzeje wykorzystując ciepło bufora lub tylko tłoczy wodę z bufora do kaloryferow. Dla mnie czarna magia, ale działa.Solar w słoneczne dni od połowy lutego delikatnie dogrzewa bufor, od kwietnia do września/października przejmuje role wiodąca, pozwalając na palenie ognia dla klimatu. Ale jak nie ma słońca to i tak gaz rulez, bo mamy duże zuzycie cwu.Czy jestem zadowolony? Owszem.Czy bym powtórzył? Nie wiem. Zależy od warunków.Brak gazu, wieś, dostęp do taniego palwa- duży bufor zrobiony ze szwagrem, plus kocioł na wszystko, super.W mieście, jest gaz, tylko do solara- wyrzucona kasa, no chyba ze solar i bufor home made.Pozdrawiam,Cezary Edytowane 24 Lutego 2012 przez siwy dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.02.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Panowie podajcie jeszcze proszę do jakiej temperatury ładujecie bufor (przez edycję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 24.02.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 piczman a jak dokładnie zrobiłeś ten bufor i z czego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 24.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 U mnie zakres temperatur podany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 24.02.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 piczman a jak dokładnie zrobiłeś ten bufor i z czego?? Ech, pewnie znowu mi się dostanie. Jak - jak Adam przykazał. Z czego - z czego Adam przykazał. http://forum.muratordom.pl/post2351729.htm#2351729 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abigor 24.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 800lGotowiec z jedną wężownicą (użyta jako awaryjny zrzut nadmiaru ciepła z solarów w razie dłuższego wyjzdu).Ocieplenie oryginalną otuliną z pianki (jakieś 4cm) plus 10cm wełny. Ładowanie - piec elektryczny trójfazowy 12kW.Rozładowanie - podłogówka 150m^2. Ładowanie tylko na taryfie 2giej, do temperatury zależnej od temperatury zewnętrznej (25-35 stopni).Przeważnie 1-2h (13-15) i potem ok. 2-4h (22-6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 25.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Kiedyś czytając wątek o buforach robilem sobie notatki kto co zrobił i jak mu się to sprawuje. W efekcie powstała poniższa lista: http://domkopedia.pl/index.php/Lista_bufor%C3%B3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.02.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Kiedyś czytając wątek o buforach robilem sobie notatki kto co zrobił i jak mu się to sprawuje. W efekcie powstała poniższa lista: http://domkopedia.pl/index.php/Lista_bufor%C3%B3w Muszę przyznać, że bardzo pomocne to i to drugie opracowanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.12.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Ciekawy i zarazem krótki ten wątek.Mam piec śmieciuch, nie mam buforu, zawór 3-drożny ręczny, za oknem zima, a ja ujechać nie mogę.Musze piec dusić aby dawał na dom około 35-38*C. Na piecu około 45-50*C max. Próbowałem ustawić piec na 70*C i przydławić go zaworem 3-drożnym i niestety w domu robi się za ciepło. Być może zawór 3-drożny automatyczny rozwiązał by sytuację. Im bardziej piec duszę tym bardziej się smoli. Tak więc w moim przypadku bufor ciepła to konieczność. Właśnie sobie liczyłem, że 1000 litrów to niezbędne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Właśnie sobie liczyłem, że 1000 litrów to niezbędne minimum. Jak to wyliczyłeś ? Brałeś pod uwagę zapotrzebowanie ? Jakiś "wzór" ? Liczysz na magazynowanie czy sprzęgło ? Skąd 1 tyś L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.12.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Jak to wyliczyłeś ? Brałeś pod uwagę zapotrzebowanie ? Jakiś "wzór" ? Liczysz na magazynowanie czy sprzęgło ? Skąd 1 tyś L ? Do obliczenia wziąłem całe poddasze użytkowe o powierzchni 120m2 po podłodze. Na całej powierzchni jest ogrzewanie podłogowe. Takim jednym buforem jest już beton w podłogówce. 1000 litrów wziąłem z wyliczenia, że na 1m2 ogrzewanej powierzchni potrzeba od 5-10 litrów bufora. Oczywiście wszelka krytyka co do mojego pomysłu wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.12.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Do doboru bufora potrzebujesz przede wszystkim CEL jaki chcesz osiągnąć !Opisujesz sytuację kiedy kocioł produkuje więcej energii niż odbiera dom .No to sobie zbiornik akumulacyjny wymyśliłeś . I bardzo dobrze . Teraz musisz wziąć pod uwagę co Ci da 500 L, 1 tyś a co 2 tyś oraz ponieść tego konsekwencje czyli koszty budowy oraz niedogodności takie jak wygaszanie i rozpalanie kotła co wiąże się też z pewną stratą średniej sprawności. Zastanów się ile energii potrzebuje Twój dom na dobę na cele CO !?Np. ile węgla spalisz w ciągu doby gdy za oknem średnio 0 C . Wtedy wiesz jaka wielkość zbiornika da Ci zapas którego oczekujesz . Podaj jakieś dane odnośnie zapotrzebowanie na ciepło ( te z obserwacji a nie z papierów ) pomijając CWU oraz rodzaj kotła to podrzucę Ci jakieś propozycje oraz opiszę konsekwencje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.12.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Podaj jakieś dane odnośnie zapotrzebowanie na ciepło ( te z obserwacji a nie z papierów ) pomijając CWU oraz rodzaj kotła to podrzucę Ci jakieś propozycje oraz opiszę konsekwencje . Tak więc w tym roku nie warzyłem jeszcze jak to wychodzi dokładnie na kilogramy - rok temu zimą miałem to przeliczone bardziej dokładnie, tylko, że i troszkę inna sytuacja była w domu. Ściana 1W- Porotherm. Brak parapetów zewnętrznych i tynk spłukany przez ulewę w dniu w którym był wykonany (taki Extra pech). Podłoga styropian 10cm, sufit styropian 15cm, okna 3 szyby. To taka podstawa do obliczeń. Ogrzewana powierzchnia to około 120m2. Temperatura na zewnątrz od około tygodnia utrzymuje się na poziomie -4*C do -9*C w nocy. Temperatura w mieszkaniu to 25-26*C w łazience i około 23-24*C w pozostałych pomieszczeniach. Piec śmieciuch 20kW. Spalam w nim wiadro węgla kamiennego odmiany orzech (wagę podam wieczorem) do tego dorzucam około 4-5 klocków drewna - są to belki po starym domu. Manewr z węglem wykonuję około 8 rano i potem około 22. Międzyczasie 2-3 razy dorzucane są te klocki drewna. Poddasze w obecnej chwili nieaktywne: dach ocieplony wełną 15cm między krokwie i10cm na krokwie, Wszelkie ściany wełną 10cm i sufit 30cm wełny. Podłoga na styropianie: wylewka 5cm i potem w kolejnych 6cm zalane węże od podłogówki. Daje to olbrzymi bufor. Na dzisiaj temperatura na tym nieogrzewanym poddaszu wynosi ok +5*C. Bufor miałby działać pod to poddasze właśnie! Edytowane 11 Grudnia 2012 przez PliP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts