Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor Ciepła - opinie użytkowników !

byry007

Recommended Posts

Zważyłem: wiaderko węgla waży około 10kg, tak więc wsypuję 2 razy po 5kg na 24ha.

W poprzednią zimę paliłem na nadmuchu a w tym roku jadę cały czas na miarkowniku ciągu :)

Rok temu przeliczałem to na forum i z ciekawości muszę to odszukać, bo nie pamiętam jak to było poprzedniej zimy :/

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Podpowiedzcie czy jeśli biorę pod uwagę zainstalowanie bufora muszę kupować wiekszy piec na paliwo stałe, wstępnie bedę się rozglądał za piecem od 9kw -12kw to na podstawie zapotrzebowania budynku na ciepło uwzględniając grzanie ciepłej wody.

Kiedy warto bufor brać pod uwagę, przecież wiele osób ma piec i instalacje bez tego zbiornika a spalanie przez cały okres ogrzewania też jest mały?

Dodam że w moim przypadku powierzchnia domu 117m2 podłogówka na całości .

Przy buforze moc traci na znaczeniu, a ważna jest pojemność komory załadunkowej.

Kiedy rozważyć bufor:

- kiedy zrodlo ciepla jest kiepsko regulowalne, np/skins/vector/csshover.min.htc- kociol na paliwo stale (sloma, drewno, wegiel, nie wiem jak z podajnikowcami)

- kiedy odbior ciepla precyzyjny (np podlogowka)

- kiedy przesuwamy cieplo "na potem" - na rpzyklad prad z taniej taryfy

- kiedy mamy duzo solarow

- kiedy laczymy kilka zrodel ciepla - wtedy bufor upraszcza instalacje i sterowanie

Witam. No tak dobrze nie ma że "moc traci na znaczeniu",bo wsadzając kocioł mocy np. 25 kw. do nowego 120 m 2 domu z małym np. 500 l. baniaczkiem to również porażka.Poza tym trafne odpowiedzi kolegi bajcik.Użytkuję 12 sezon bufor z czego 11 z kotłem mocy 25 kw. i nie wyobrażam sobie palenia bez baniaczka 1000 l.Obecnie HG mocy 8 kw. do nieocieplonego domu 120 m 2 i też sobie nie wyobrażam palenia bez baniaczka,mało tego dołożę jeszcze jeden 1000 l. wtedy rozpalam co drugi dzień przez większość sezonu grzewczego,podstawa to bardzo dobra izolacja i miejsce ustawienia baniaczka,ale to już inne forum.Pozdrawiam.

'

Witam. No tak dobrze nie ma że "moc traci na znaczeniu",bo wsadzając kocioł mocy np. 25 kw. do nowego 120 m 2 domu z małym np. 500 l. baniaczkiem to również porażka.Poza tym trafne odpowiedzi kolegi bajcik.Użytkuję 12 sezon bufor z czego 11 z kotłem mocy 25 kw. i nie wyobrażam sobie palenia bez baniaczka 1000 l.Obecnie HG mocy 8 kw. do nieocieplonego domu 120 m 2 i też sobie nie wyobrażam palenia bez baniaczka,mało tego dołożę jeszcze jeden 1000 l. wtedy rozpalam co drugi dzień przez większość sezonu grzewczego,podstawa to bardzo dobra izolacja i miejsce ustawienia baniaczka,ale to już inne forum.Pozdrawiam.

'

miedziannik - podpowiedz mi z punktu widzenia praktycznego, czy jeśli dobierając piec do mojego domu bez bufora max 12kw to czy jak bedę chciał z buforem np 1000l to o ile KW zwiększyć ?

Witam. No tak dobrze nie ma że "moc traci na znaczeniu",bo wsadzając kocioł mocy np. 25 kw. do nowego 120 m 2 domu z małym np. 500 l. baniaczkiem to również porażka.

Dlaczego? Baniaczek szybciej się nagrzeje niż przy słabszym kotle.

Oczywiście trzeba dobrać ilość paliwa do pojemności baniaka (i jego temperatur startowych) żeby ciepło się zmieściło. Dlatego pisałem żeby dobierać pojemność komory załadunkowej.

Moc wystarczy że będzie większa niż moc strat domu w najgorszy mróz.

Poza tym trafne odpowiedzi kolegi bajcik.Użytkuję 12 sezon bufor z czego 11 z kotłem mocy 25 kw. i nie wyobrażam sobie palenia bez baniaczka 1000 l.Obecnie HG mocy 8 kw. do nieocieplonego domu 120 m 2 i też sobie nie wyobrażam palenia bez baniaczka,mało tego dołożę jeszcze jeden 1000 l. wtedy rozpalam co drugi dzień przez większość sezonu grzewczego,podstawa to bardzo dobra izolacja i miejsce ustawienia baniaczka,ale to już inne forum.

Też sobie nie wyobrażam kotła bez baniaka. Toż to jak kompresor bez butli. Jak wypłata bez rachunku bankowego :)

No właśnie bajcik dobrze napisałeś"trzeba dobrać ilość paliwa do pojemności baniaka",a skąd taki nowicjusz to ma wiedzieć ?Kaloryczność węgla i drewna jest różna,czasem wystarczy jeden kawałek drewna za dużo i pompa mieli w koło bo bufor pełny,to się nawet starym praktykom zdarza.Grzesiulla czy będziesz miał bufor czy nie, większej mocy nie potrzeba,z buforem jedziesz cały czas na pełnym gazie bez zadymiania okolicy i strachu że się woda zagotuje a nadmiar ciepła zmagazynowany w buforze wpuścisz do chałupy jak kocioł przestanie grzać ;).

No właśnie bajcik dobrze napisałeś"trzeba dobrać ilość paliwa do pojemności baniaka",a skąd taki nowicjusz to ma wiedzieć ?Kaloryczność węgla i drewna jest różna,czasem wystarczy jeden kawałek drewna za dużo i pompa mieli w koło bo bufor pełny,to się nawet starym praktykom zdarza.Grzesiulla czy będziesz miał bufor czy nie, większej mocy nie potrzeba,z buforem jedziesz cały czas na pełnym gazie bez zadymiania okolicy i strachu że się woda zagotuje a nadmiar ciepła zmagazynowany w buforze wpuścisz do chałupy jak kocioł przestanie grzać ;).

No właśnie skąd ma to wszystko wiedzieć początkujący :)

Ok miedziannik dzięki za wytłumaczenie, czy w przypadku jak bym się zdecydował na piec np na pelet to bufor bedzie podobnie współpracował ?

Witam.Też nie zaszkodzi,na pewno automatyka tego kotła będzie dłużej bezawaryjnie pracować.Dla mnie osobiście to zbyt droga alternatywa,a po drugie jeśli sam zrobię sobie opał to wiem czym palę,w przeciwieństwie do węgla,gazu czy peletu.Pozdrawiam.

Piszesz o piecu czy pelecie (droga alternatywa), czy jednym i drugim, a jeśli to nie tajemnica to jaki opał Użytkujesz ?

Piszę o kotle na pelety.Ja posiadam kocioł na drewno własnego pomysłu,kominek i pieco-kuchnię węglową przerobioną na drewno.W żadnym z tych urządzeń węgla nie da się spalić.Opał to tylko drewno pozyskane samodzielnie t.z.w. samowyrób.To najtańsze ogrzewanie,ale wymaga odpowiedniego sprzętu i chęci do roboty.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Witam zrobiłem bufor z gotowego zbiornika 1000l wężownica cwu. 50m fi18 solar 20m .Mieszkanie 120m nie ocieplone piec węglowy 15kw pale drewnem 4 godziny ładuje bufor do pełna dwa górne termometry 112st a 2 dolne 90st . pale dopiero na drugi dzień temperatura spada w zależności od temperatury zewnętrznej przy mrozach do 30 st. latem pale co 3 dni ,nie posiadam jeszcze solara w domu 2 kobiety ,generalnie temp.zimą w domu nie spadła poniżej 20st. polowa domu grzejniki a druga podłoga.Wszystko działa w grawitacji oprócz podłogi ,jestem w pełni zadowolony Adam zrobił na tym forum kawał dobrej roboty powinien nobla dostać .

Witam kocioł termo-tech UKN termometry z kapilarą po 70zl za szt. cztery na buforze po równo podzielone na dwóch 112st. problem był z otuliną stopiła się woda nie gotuje się to zależne od ciśnienia jest at. i naczynia zbiorczego palę na max zero dymu pod koniec ładowania trzeba zwolnić bo rury nie nadążają odbierać ,a z opałem to wiadomo że drewno jest najtańsze zwłaszcza samo wyrób kto ma możliwość to korzysta choć lekko nie jest .

Witam.Nie znajduję przekroju kotła,jak jedziesz na dmuchawie i na rusztach to przepał.Zasłoń ruszt szamotem,pozostawiając po bokach szpary,wystarczą szpary pomiędzy ostatnim rusztem a ścianką boczną kotła po obu stronach,tam też usuniesz popiół haczykiem.Dmuchawa na min. obroty a jeszcze lepiej odłączyć z zasilania dorobić klapkę w dolnych i górnych drzwiczkach.Pozdrawiam.