Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor Ciepła - opinie użytkowników !

byry007

Recommended Posts

Witam kocioł kanały ma pionowe niby 86pr. sprawności z dmuchawy nie korzystam uchylam lekko drzwiczki nad rusztem i ładnie hula myślę że nic lepszego już nie trzeba może drugie 1000l z boku tamtego i solar na dachu chodzi oto żeby było tanio i jak najmniej chodzić koło tego. tanio jest jeszcze nad tym drugim popracować trzeba .Podsumować to jestem z tego układu zadowolony w 100pr.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Witam.Jeśli to do mnie :cool:,to odpowiadam.Przez ostatnie 6 lat paliłem miałowcem Spyra 25 kw. z roku pańskiego 2003,tylko drewnem.Ruszt wodny na nim pierwsze 4 lata blacha 4 mm. po bokach szpary 1-2 cm. na usunięcie popiołu,ostatnie 2 lata cegły szamotowe na nich ta sama blacha ale tylko po to aby po gładkiej powierzchni lepiej usunąć popiół (na szamocie ostre krawędzie powodować mogą uszkodzenia).Blacha po wyjęciu jak nowa,ruszt prawie idealnie czysty (ważne zawsze pozostawić cienką warstwę popiołu) ,kocioł dawno sprzedany.Miedziana się nie nada,bo za miękka,za droga,szybko się przepali,stalowa poniżej 3 mm. za mocno się powygina,ale uwaga ACHTUNG :eek::do palenia wunglem trzeba blachę wyjąć.Jeśli są pytania na ten temat chętnie odpowiem.Pozdrawiam.

• 2 years później...
  • 3 months później...
Witam serdecznie jestem nowy na forum. Obecnie jestem na etapie wczesnego planowania budowy domu. W planach mam zrobić kotłownię na zewnątrz domu w budynku gospodarczy i w związku z powyższym moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji jest sens stawiania bufora ciepła. Kotłownia ma być umiejscowiona w odległości ok 6m od domu

• 2 years później...

Witam wszystkich bo nowy jestem.

Zaciekawił mnie temat przykrycia rusztu wodnego blachą.czy tylko w przypadku palenia drewnem.i czy górny dolot powietrza w drzwiczkach ma znaczenie

Witam.Jeśli

to do mnie :cool:,to odpowiadam.Przez ostatnie 6 lat paliłem miałowcem Spyra 25 kw. z roku pańskiego 2003,tylko drewnem.Ruszt wodny na nim pierwsze 4 lata blacha 4 mm. po bokach szpary 1-2 cm. na usunięcie popiołu,ostatnie 2 lata cegły szamotowe na nich ta sama blacha ale tylko po to aby po gładkiej powierzchni lepiej usunąć popiół (na szamocie ostre krawędzie powodować mogą uszkodzenia).Blacha po wyjęciu jak nowa,ruszt prawie idealnie czysty (ważne zawsze pozostawić cienką warstwę popiołu) ,kocioł dawno sprzedany.Miedziana się nie nada,bo za miękka,za droga,szybko się przepali,stalowa poniżej 3 mm. za mocno się powygina,ale uwaga ACHTUNG :eek::do palenia wunglem trzeba blachę wyjąć.Jeśli są pytania na ten temat chętnie odpowiem.Pozdrawiam.

Witam potrzebuję pomocy w kilku kwestiach dotyczących bufora

Ogrzewam dom 120m2

Garaż 90m2

Kocioł Defro Optima komfort 25kw

Bufor potrzebuję w garażu i drugi na dom.

Garaż ogrzewam tylko w weekendy

Dom idzie non-stop

Chciałbym kotłem zagrzać bufor w garażu który musi być z kotłem na glikolu, a przez wymiennik płytowy ogrzewać bufor w domu.

Dom słabo ocieplony tylko 5 styropianu

Strop 10cm styropianu.

W garażu 3 grzejniki panelowe potrójne 120x60 + nagrzewnica 25kw

Dom tylko grzejniki ,około 100 żeberek alu. oczywiście cwu 120l.

Jak to ogarnąć aby dobrać bufory.

A i kocioł ładuje drewnem zreguly bo mam dostęp