jace0172 21.11.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam kocioł kanały ma pionowe niby 86pr. sprawności z dmuchawy nie korzystam uchylam lekko drzwiczki nad rusztem i ładnie hula myślę że nic lepszego już nie trzeba może drugie 1000l z boku tamtego i solar na dachu chodzi oto żeby było tanio i jak najmniej chodzić koło tego. tanio jest jeszcze nad tym drugim popracować trzeba .Podsumować to jestem z tego układu zadowolony w 100pr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 21.11.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Witam.Też paliłem 6 lat jak ty,tylko od góry,daje to trochę lepszy wynik ekonomiczny.Spróbuj zasłonić ruszt na próbę może być kawałek blachy i co najważniejsze PW w drzwiczkach zasypowych,to główne powietrze do spalania drewna w GS, bez tego przepał straszny:(.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 13.12.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 jaki kawalek blachy polecasz, bo tez mam taki problem jak Wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robek69 13.12.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 tak mysle, ze moze blacha miedziana by sie nadala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 13.12.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam.Jeśli to do mnie ,to odpowiadam.Przez ostatnie 6 lat paliłem miałowcem Spyra 25 kw. z roku pańskiego 2003,tylko drewnem.Ruszt wodny na nim pierwsze 4 lata blacha 4 mm. po bokach szpary 1-2 cm. na usunięcie popiołu,ostatnie 2 lata cegły szamotowe na nich ta sama blacha ale tylko po to aby po gładkiej powierzchni lepiej usunąć popiół (na szamocie ostre krawędzie powodować mogą uszkodzenia).Blacha po wyjęciu jak nowa,ruszt prawie idealnie czysty (ważne zawsze pozostawić cienką warstwę popiołu) ,kocioł dawno sprzedany.Miedziana się nie nada,bo za miękka,za droga,szybko się przepali,stalowa poniżej 3 mm. za mocno się powygina,ale uwaga ACHTUNG :do palenia wunglem trzeba blachę wyjąć.Jeśli są pytania na ten temat chętnie odpowiem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 19.12.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 dzieki za uwagi, na pewno sie przydadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robek69 19.12.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 oooo dobrze wiedziec, przepraszam za wprowadzenie w blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Korzeniewski 22.10.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witaj. Jestem mocno zainteresowany wstawieniem bufora przy montażu instalacji CO. Piec na paliwo stałe drewno, kominek z płaszczem wodnym, posiadam zbiornik hydroforowy 2000L jak mam go przerobić by spełnił oczekiwania.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 22.10.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witaj... posiadam zbiornik hydroforowy 2000L jak mam go przerobić by spełnił oczekiwania.? Masz to podane, jak na tacy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_pioter 22.01.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Witam serdecznie jestem nowy na forum. Obecnie jestem na etapie wczesnego planowania budowy domu. W planach mam zrobić kotłownię na zewnątrz domu w budynku gospodarczy i w związku z powyższym moje pytanie brzmi czy w takiej sytuacji jest sens stawiania bufora ciepła. Kotłownia ma być umiejscowiona w odległości ok 6m od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paka221 20.04.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Witam wszystkich bo nowy jestem. Zaciekawił mnie temat przykrycia rusztu wodnego blachą.czy tylko w przypadku palenia drewnem.i czy górny dolot powietrza w drzwiczkach ma znaczenie Witam.Jeśli to do mnie ,to odpowiadam.Przez ostatnie 6 lat paliłem miałowcem Spyra 25 kw. z roku pańskiego 2003,tylko drewnem.Ruszt wodny na nim pierwsze 4 lata blacha 4 mm. po bokach szpary 1-2 cm. na usunięcie popiołu,ostatnie 2 lata cegły szamotowe na nich ta sama blacha ale tylko po to aby po gładkiej powierzchni lepiej usunąć popiół (na szamocie ostre krawędzie powodować mogą uszkodzenia).Blacha po wyjęciu jak nowa,ruszt prawie idealnie czysty (ważne zawsze pozostawić cienką warstwę popiołu) ,kocioł dawno sprzedany.Miedziana się nie nada,bo za miękka,za droga,szybko się przepali,stalowa poniżej 3 mm. za mocno się powygina,ale uwaga ACHTUNG :do palenia wunglem trzeba blachę wyjąć.Jeśli są pytania na ten temat chętnie odpowiem.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paka221 20.04.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Witam potrzebuję pomocy w kilku kwestiach dotyczących buforaOgrzewam dom 120m2Garaż 90m2Kocioł Defro Optima komfort 25kwBufor potrzebuję w garażu i drugi na dom.Garaż ogrzewam tylko w weekendy Dom idzie non-stopChciałbym kotłem zagrzać bufor w garażu który musi być z kotłem na glikolu, a przez wymiennik płytowy ogrzewać bufor w domu.Dom słabo ocieplony tylko 5 styropianuStrop 10cm styropianu.W garażu 3 grzejniki panelowe potrójne 120x60 + nagrzewnica 25kwDom tylko grzejniki ,około 100 żeberek alu. oczywiście cwu 120l.Jak to ogarnąć aby dobrać bufory.A i kocioł ładuje drewnem zreguly bo mam dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts