Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapytanie o wiatę 25 m2

Christo24

Recommended Posts

Witam!

Mam kilka wątpliwości przy postawieniu wiaty o powierzchni 25 m2 po podłodze, chcąc uniknąć pozwolenia na budowę, byłbym wdzięczny za odpowiedź na chociaż część pytań:

1. Czy pod taką wiatą mogę parkować 2 auta (prawnie)?

2. Czy same fundamenty mogą mieć większą powierzchnię od 25 m2 np. 30 m2?

3. Czy sam dach może być nieco większy aniżeli 25 m2, np. 27 m2?

Pozdrawiam!

Nie gdyż zgodnie z definicją jest to zadaszone miejsce postojowe ( tzw. garaż otwarty) a ten wymaga pozwolenia na budowę. Rozporządzenie Ministra w sprawie warunków technicznych

§ 102. Garaż do przechowywania i bieżącej, niezawodowej obsługi samochodów osobowych, stanowiący samodzielny obiekt budowlany lub część innego obiektu, będący garażem zamkniętym - z pełną obudową zewnętrzną i zamykanymi otworami, bądź garażem otwartym - bez ścian zewnętrznych albo ze ścianami niepełnymi lub ażurowymi, powinien mieć:

[....]

§ 274. 1

Jednokondygnacyjny, naziemny garaż otwarty, mający formę zadaszenia miejsc postojowych z odkrytymi drogami manewrowymi, powinien mieć elementy konstrukcji i przekrycia co najmniej słabo rozprzestrzeniające ogień i niekapiące pod wpływem wysokiej temperatury.

§ 276. 1. Usytuowanie garażu zamkniętego i otwartego powinno odpowiadać warunkom określonym w § 271 jak dla budynków PM o gęstości obciążenia ogniowego do 1.000 MJ/m2, z zastrzeżeniem § 19.

§ 18

1. Zagospodarowujac działke budowlana, należy urzadzic, stosownie do jej

przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywajacych okresowo, w tym również miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystaja osoby niepełnosprawne.

2. Liczbe i sposób urzadzenia miejsc postojowych należy dostosowac do wymagan ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzglednieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystaja osoby niepełnosprawne.

PAR 19 1. Odległosc wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczen

przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania

zbiorowego, z wyjatkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oswiaty i wychowania, a także od

placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może byc mniejsza niż:

1) 7 m - w przypadku 4 stanowisk włacznie,

2) 10 m - w przypadku 5 do 60 stanowisk włacznie,

3) 20 m - w przypadku wiekszej liczby stanowisk, z uwzglednieniem § 276 ust. 1.

2. Odległosc wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może byc mniejsza niż:

1) 3 m - w przypadku 4 stanowisk włacznie,

2) 6 m - w przypadku 5-60 stanowisk włacznie,

3) 16 m - w przypadku wiekszej liczby stanowisk

2. Czy same fundamenty mogą mieć większą powierzchnię od 25 m2 np. 30 m2?

Tak. Ale tobie chyba bardziej chodzi o utwardzenie terenu a nie fundamenty ?

3. Czy sam dach może być nieco większy aniżeli 25 m2, np. 27 m2?

Tak.

zgodnie z polską normą .

Powierzchnia zabudowy budynku to powierzchnia terenu zajęta przez budynek w stanie wykończonym. Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu. Do powierzchni zabudowy nie wlicza się:

•powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu;

•powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego;

•powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany).

Obrazowo mówiąc – powierzchnia zabudowy: definicja oznacza, że jest to powierzchnia jaką zajmuje budynek na działce.

Oczywiście zaraz pojawią się głosy że wiata nie wypełnia definicji budynku a więc nie możemy na podstawie powyżej definicji określać powierzchni zabudowy wiaty

dlatego warto zacytować jeszcze jedną definicję z ustawy o ewidencji budynków i gruntów

"

pow. zabudowy - numeryczny opis konturu wyznaczonego przez prostokątny rzut na płaszczyznę poziomą zewnętrznych płaszczyzn ścian zewnętrznych kondygnacji przyziemnej budynku, a w budynkach posadowionych na filarach, kondygnacji opartej na tych filarach - zwanego dalej konturem budynku"
Edytowane przez aglig

W takim razie jakbyś rozwiązał sytuację parkowania aut pod wiatą, aby było to zgodne z planem? Firmy, które robią takie wiaty nie dają projektów (przynajmniej takiej nie znalazłem). nie będę tam miał nic oprócz doprowadzonego kabla do żarówki oraz wylanego fundamentu. Rozumiem, że w związku z tym mam szukać projektanta, płacić za przyłącza, płacić 1500 zł za kierownika budowy, trzymać odległość 3-4 metrów od płotu na działce o szerokości ... 10, aby móc parkować pod wiatą? ;) Jakbyś to rozwiązał?

Po drugie, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mogę sobie postawić wiatę bez zgłoszenia, której dach (tylko dach) będzie wystawał poza obrys np. pola 5x5 metrów po pół metra z każdej strony (zajmując tym samym powierzchnię 36 m2) i tym samym nie będę przekraczał maksymalnej powierzchni 25 m2, bo liczy się to co jest wbite w ziemię?

Pozdrawiam!

A gdzie i kto napisał, że wiatę można postawić bez (co najmniej) zgłoszenia ?

Teoretycznie i do tego celu, można przyjąć, że wiata to taki budynek z ażurowymi ścianami, czyli wyliczenie jej powierzchni jest proste.

Różnica miedzy wiatą, a zadaszonym miejscem na postój samochodu jest taka, że dla wiaty nie ma określonych wymagań, a dla zadaszonego miejsca i owszem (Rozporządzenie w sprawie WT…):

§ 19. 1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu

wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w

budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej,

oświaty i wychowania, a także od placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może być mniejsza niż:

1) 7 m - w przypadku 4 stanowisk włącznie,

2) 10 m - w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie,

3) 20 m - w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.

2. Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów

osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:

1) 3 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,

2) 6 m - w przypadku 5-60 stanowisk włącznie,

3) 16 m - w przypadku większej liczby stanowisk.

3. Odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się do sytuowania wjazdów do zamkniętego garażu w

stosunku do okien budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także placów zabaw i boisk dla dzieci i

młodzieży.

4. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, nie jest wymagane przy sytuowaniu miejsc

postojowych między liniami rozgraniczającymi ulicę.

§ 21. 1. Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5

m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna

wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m

i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości

korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.

2. Stanowiska postojowe i dojazdy manewrowe dla samochodów osobowych powinny mieć nawierzchnię

utwardzoną lub co najmniej gruntową stabilizowaną, ze spadkiem zapewniającym spływ wody.

W takim razie jakbyś rozwiązał sytuację parkowania aut pod wiatą, aby było to zgodne z planem? Firmy, które robią takie wiaty nie dają projektów (przynajmniej takiej nie znalazłem). nie będę tam miał nic oprócz doprowadzonego kabla do żarówki oraz wylanego fundamentu. Rozumiem, że w związku z tym mam szukać projektanta, płacić za przyłącza, płacić 1500 zł za kierownika budowy, trzymać odległość 3-4 metrów od płotu na działce o szerokości ... 10, aby móc parkować pod wiatą? ;) Jakbyś to rozwiązał?

!

Pytanie było jasne prawnie zgodnie z Prawem Budowlanym. Przyłącza nie musisz robić osobnego.

Co nie znaczy że ludzie nie zgłaszają budowy wiaty ( np. podając funkcje rekreacyjną lub nie podając funkcji w ogóle) i nie trzymają tam samochodów. Tylko w razie donosu od "uprzejmego" upierdliwego sąsiada mogą mieć kłopoty. Są to bardzo rzadkie przypadki, bo na ogół społeczeństwo nie ma aż takiej wiedzy prawnej żeby rozróżnić czym się różni wiata od zadaszonego miejsca postojowego. U mnie sąsiad ma taką wiatę gdzie trzyma samochód przy moim płocie, ale nie mam nawet zamiaru pisać donosika bo sąsiada lubię.

Nie licz na to że ci odpowiem w stylu np " ja na twoim miejscu ". Bo ja nie jestem na twoim miejscu i to nie ja będę ponosić koszty lub ewentualnie konsekwencje twoich decyzji.

Mogę ci podać co jest zgodne lub niezgodne z prawem. Ale decyzję musisz podjąć sam.

I jeszcze jedno co starostwo to inne podejście. W jednym starostwie będą wymagali okreslenia funkcji wiaty a w innym nie. W jednym starostwie będą chcieli od ciebie pozwolenia na budowę w innym tylko zachowania odległości wymienionych przez siwego. To zadaszone miejsce postojowe to jest drobny niuans prawny, na który nie wszyscy zwracają uwagę.

Edytowane przez aglig

A czy rodzaj zastosowanego podłoża ma znaczenie? Myślałem, żeby zrobić normalne fundamenty z bloczków i na to wylać pierwszą warstwę posadzki. Czy w takim przypadku musiałbym już mieć pozwolenie na budowę?

I drugiej pytanie, na które nie udzielono mi odpowiedzi - czy jeśli wiata na ziemi będzie zajmowała powierzchnię 25 m2, a dach będzie wielkości 36 m2 to czy nadal kwalifikuje się to do jedynie do zgłoszenia? Liczy się powierzchnia zajmowana na ziemi czy dach również?

A czy rodzaj zastosowanego podłoża ma znaczenie? Myślałem, żeby zrobić normalne fundamenty z bloczków i na to wylać pierwszą warstwę posadzki. Czy w takim przypadku musiałbym już mieć pozwolenie na budowę?

Nie ma znaczenia. Można to zgłosić np. osobno jako utwardzenie terenu lub jako całość czyli wiatę

I drugiej pytanie, na które nie udzielono mi odpowiedzi - czy jeśli wiata na ziemi będzie zajmowała powierzchnię 25 m2, a dach będzie wielkości 36 m2 to czy nadal kwalifikuje się to do jedynie do zgłoszenia? Liczy się powierzchnia zajmowana na ziemi czy dach również?

Otrzymałeś odpowiedz i to odemnie i od siwego.

Teoretycznie i do tego celu, można przyjąć, że wiata to taki budynek z ażurowymi ścianami, czyli wyliczenie jej powierzchni jest proste.

Powierzchnia zabudowy budynku to powierzchnia terenu zajęta przez budynek w stanie wykończonym. Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu. Do powierzchni zabudowy nie wlicza się:

•powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu;

•powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego;

•powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany).