Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rc35 - czy instalator ma rację?

basbur

Recommended Posts

w instrukcji od modułu napisane jest, ze są 3 rodzaje regulacji instalacji - wg temp zew, wg temp pomieszczenia i wg temp zew z uwzględnieniem temp pomieszczenia. Mam ustawioną przez instalatora wersję ostatnią, bo twierdzi on, ze przy piecach kondensacyjnych musi tak byc i ze inna opcja nie wchodzi w grę. Czy faktycznie tak jest? Mam wrazenie, ze piec grzeje mi kiedy i jak chce, wlacza sie sam w momentach kiedy moim zdaniem wcale nie powinien, a robi to dlatego, ze na zewnatrz temperatura osiąga jakiś poziom, mimo ze ja w srodku mam wystarczająco ciepło i bez pieca (palę kominkiem z pw).

Z tego co piszesz raczej wynika, że twój problem polega na niewłaściwym skonfigurowaniu wspólnej pracy kotła Buderusa z kominkiem z PW.

nilsan

nilsan, pewnie masz rację, tylko jak to poprawić? tak sobie myślałam, ze gdyby piec gazowy miał reagować tylko na temp wew byłoby latwiej - naszym zalozeniem bylo ogrzewanie tylko kominkiem, gaz naprawdę w syt wyjątkowych, tymczasem ten piec gazowy dziala niezaleznie od nas;) I ten kominek naprawdę nam wystarcza. Czy możliwe jest ustawienie pieca kondensacyjnego, by reagował tylko na temp wew?

basbur każdy z pieców gazowych posiada w elektronice zworkę pod termostat pokojowy wystarczy wypiąć tą zworkę podpiąć w te miejsce przewód dwużyłowy a sam przewód podpiąć pod stycznik lub przekaźnik którego sterowanie cewki należy podpiąć pod pompę kominka i wtedy jeżeli pompa od kominka zostanie załączona przez elektronikę kominka zostanie również podany prąd na przekaźnik który rozłączy przewód idący do zworki w piecu i piec stanie na ogrzewanie jeżeli pompa od kominka się zatrzyma to piec się załączy ot i cała filozofia i nic do tego nie ma pogodówka pieca gazowego Edytowane przez mariobros35