basbur 20.02.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 w instrukcji od modułu napisane jest, ze są 3 rodzaje regulacji instalacji - wg temp zew, wg temp pomieszczenia i wg temp zew z uwzględnieniem temp pomieszczenia. Mam ustawioną przez instalatora wersję ostatnią, bo twierdzi on, ze przy piecach kondensacyjnych musi tak byc i ze inna opcja nie wchodzi w grę. Czy faktycznie tak jest? Mam wrazenie, ze piec grzeje mi kiedy i jak chce, wlacza sie sam w momentach kiedy moim zdaniem wcale nie powinien, a robi to dlatego, ze na zewnatrz temperatura osiąga jakiś poziom, mimo ze ja w srodku mam wystarczająco ciepło i bez pieca (palę kominkiem z pw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Z tego co piszesz raczej wynika, że twój problem polega na niewłaściwym skonfigurowaniu wspólnej pracy kotła Buderusa z kominkiem z PW. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basbur 20.02.2012 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Z tego co piszesz raczej wynika, że twój problem polega na niewłaściwym skonfigurowaniu wspólnej pracy kotła Buderusa z kominkiem z PW. nilsan nilsan, pewnie masz rację, tylko jak to poprawić? tak sobie myślałam, ze gdyby piec gazowy miał reagować tylko na temp wew byłoby latwiej - naszym zalozeniem bylo ogrzewanie tylko kominkiem, gaz naprawdę w syt wyjątkowych, tymczasem ten piec gazowy dziala niezaleznie od nas;) I ten kominek naprawdę nam wystarcza. Czy możliwe jest ustawienie pieca kondensacyjnego, by reagował tylko na temp wew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.02.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Bez zdjęć tego co masz zrobione w instalacji jest mi trudno coś powiedzieć. W opcjach nastaw instalatora w RC35 możesz wybrać sposób regulacji według temperatury wewnętrznej. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 20.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Jeśli masz ustawioną ostatnią opcję to zapewne masz ustawioną korektę na 0K a więc fabryczna nastawa. W takim przypadku RC35 pracuje jak zwykła pogodówka i nie koryguje się względem temp wewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.02.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) basbur każdy z pieców gazowych posiada w elektronice zworkę pod termostat pokojowy wystarczy wypiąć tą zworkę podpiąć w te miejsce przewód dwużyłowy a sam przewód podpiąć pod stycznik lub przekaźnik którego sterowanie cewki należy podpiąć pod pompę kominka i wtedy jeżeli pompa od kominka zostanie załączona przez elektronikę kominka zostanie również podany prąd na przekaźnik który rozłączy przewód idący do zworki w piecu i piec stanie na ogrzewanie jeżeli pompa od kominka się zatrzyma to piec się załączy ot i cała filozofia i nic do tego nie ma pogodówka pieca gazowego Edytowane 21 Lutego 2012 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts