Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka w bloku...

flov

Recommended Posts

Witam!

Mam dylemat...

W mieszkaniu (w pokojach) mam podłogę deskowaną na legarach.

Mieszkanie z lat ~55, także podłoga za piękna już nie jest.

Chciałbym ją zerwać a na podłodze machnąć wylewkę...

Waham się - być może niesłusznie - z powodu wagi w/w wylewki.

Styropian 10cm, zbrojenie siatką 3mm, na to 5cm wylewka betonowa.

Pokój pierwszy ~4x5m=20m^2 - kubik zaprawy, zaważy to pewnie ze dwie tony.

Pokój drugi (przeciwległy) - jakieś 3x3 - czyli kolejna tona.

Czy takie ciężary przy bloku z lat ~55 cegła (dwupiętrowiec, stara część krakowskiej Nowej Huty) robią różnicę?

Czy wylewka nie za cienka?

I z Waszego doświadczenia, idzie taka powierzchnie obrobić zaprawą z worka i mieszadłem?

(Retorycznie pytam:cool:)

Dzięki i pozdro!

Witam!

Mam dylemat...

W mieszkaniu (w pokojach) mam podłogę deskowaną na legarach.

Mieszkanie z lat ~55, także podłoga za piękna już nie jest.

Chciałbym ją zerwać a na podłodze machnąć wylewkę...

Waham się - być może niesłusznie - z powodu wagi w/w wylewki.

Styropian 10cm, zbrojenie siatką 3mm, na to 5cm wylewka betonowa.

Pokój pierwszy ~4x5m=20m^2 - kubik zaprawy, zaważy to pewnie ze dwie tony.

Pokój drugi (przeciwległy) - jakieś 3x3 - czyli kolejna tona.

Czy takie ciężary przy bloku z lat ~55 cegła (dwupiętrowiec, stara część krakowskiej Nowej Huty) robią różnicę?

Czy wylewka nie za cienka?

I z Waszego doświadczenia, idzie taka powierzchnie obrobić zaprawą z worka i mieszadłem?

(Retorycznie pytam:cool:)

Dzięki i pozdro!

większość ceni sobie zdrowe drewniane podłogi. Taką masz. Bez sensu jest wyrzucanie zdrowia za okno i wpuszczanie twardego mokrego betonu. Na ułozenie podłogi drewnianej na świeżo wylanej wykonanej wylewce musisz czekać 3-4 miesiące jak dobrze pójdzie.

No tak, ale podłoga jest w takim stanie, że przywrócenie jej dawnej świetności wydaje się być wykluczone (pilśnię nań nałożoną przybito masą różnorakich gwoździ - wedle fantazji - deska wygląda jak rzeszoto).

Poza tym ostatnie dumania zawiodły nas do pojęcia parkiet.

Zachodzę na chwilę w głowę czy praktykuje się mechaniczne wylewki z agregatu z zacieraniem w okolicznościach jak wyżej... Blok mieszkalny już wybudowany, 2 piętro... Miejsce na rozłożenie sprzętu by się znalazło.

Po odkrywce okazało się, że do nadrobienia mam jakieś 5cm bez styro...

Hm..

No tak, ale podłoga jest w takim stanie, że przywrócenie jej dawnej świetności wydaje się być wykluczone (pilśnię nań nałożoną przybito masą różnorakich gwoździ - wedle fantazji - deska wygląda jak rzeszoto).

Poza tym ostatnie dumania zawiodły nas do pojęcia parkiet.

Zachodzę na chwilę w głowę czy praktykuje się mechaniczne wylewki z agregatu z zacieraniem w okolicznościach jak wyżej... Blok mieszkalny już wybudowany, 2 piętro... Miejsce na rozłożenie sprzętu by się znalazło.

Po odkrywce okazało się, że do nadrobienia mam jakieś 5cm bez styro...

Hm..

Wylewka cementowa kosztuje mało ale wymaga około 3-5 miesięcy schnięcia.

Pomyśl podłodze na legarach, płycie OSB i na to parkiet. Szybko i zdrowo.

Witam

Przedstawie Fakty co mozemy uzyskać,ze starych desek na legarach

Po zerwaniu linoleum,wykładziny papo-pochodnej,plyty pilśniowej, i po "dobiciu wystających gwodzi (zeby nie uszkadzały beben cykliniarki,i papierów)dostrzegliśmy deski, zdemontowany został równiez stary piec kaflowy, gdzie widac ubytki po nim.

Zdjecia zrobiłem dopiero,jak juz wszystko zostało zerwane,(nadal widąc fatalny stan podłogi).

Pozdrawiam

(po kliknieciu na foto,powiekszy sie)

DSCN1233.jpgDSCN1253.jpgDSCN1266.jpgDSCN1236.jpgDSCN1262.jpg

Witam

Przedstawie Fakty co mozemy uzyskać,ze starych desek na legarach

Po zerwaniu linoleum,wykładziny papo-pochodnej,plyty pilśniowej, i po "dobiciu wystających gwodzi (zeby nie uszkadzały beben cykliniarki,i papierów)dostrzegliśmy deski, zdemontowany został równiez stary piec kaflowy, gdzie widac ubytki po nim.

Zdjecia zrobiłem dopiero,jak juz wszystko zostało zerwane,(nadal widąc fatalny stan podłogi).

Pozdrawiam

(po kliknieciu na foto,powiekszy sie)

[ATTACH=CONFIG]103741[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]103742[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]103743[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]103744[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]103745[/ATTACH]

Dodam jeszcze:

Mieszkanie było powierzchni około 50m2. koszt kompleksowej usługi za m2. 85pln,+ naprawa ubytków 380pln.(czas realizacji 4 dni) usługe wykonywało dwuch parkieciarzy

Połozenie nowego parkietu, przygotowanie nowego podłoza,+materiały i usługa,wydatek bedzie znacznie wiekszy,od renowacji.