krecik28 21.02.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam,planuje zakupić piec z podajnikiem do domu jednorodzinnego. Wpadł mi w oko piec Ogniwo Eko Plus 25kW ale wole upewnić się przed takim dużym wydatkiem i podpytać czy coś dobrego mogę dostać w niższej cenie. Powierzchnia domu to około 200m2, Budownictwo starsze, grube ściany ocieplone styropianem 10tka. Okna w całym domu plastikowe Dużo grubych żeliwnych rur w instalacji CO tak wiec dużo wody w obiegu Poddasze nieocieplone (przynajmniej na razie) Grzejniki nowe stalowe Temperatura w domu stała około 22-23 stopnie Pytania: Czy 25kW wystarczy w takiej sytuacji czy za duży?Kwestia pieca. Czy to dobry wybór czy za mniejsze pieniądze można kupić piec podobnej jakości. Jakie piece mogę jeszcze obejrzeć przed zakupem? Zawory 3D i 4D. W tej chwili przy piecu miałowym nie miałem zamontowanego czy przy montażu nowego pieca montować taki zawór? Jeśli tak to 3D czy 4D w mojej sytuacji? Czy w przypadku zakupu Ogniwo przestawić się całkowicie na ekogroszek, czy może warto kombinować z miałem. Dotychczas paliłem tylko miałem w piecu zasypowym i niestety dużo go szlo (około 8t na sezon). Czy w przypadku przejścia na ekogroszek i piec z podajnikiem moge spodziewać się zmniejszenia tej liczby powiedzmy do 5-6t eko przy moich warunkach? W w/w piecach widziałem fabrycznie montowany sterownik eCoal. Jako informatyk z zawodu podoba mi się pomysł z sterowaniem z sieci ale czy sam sterownik nadaj się do pieca czy trzeba myśleć o wymianie na inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.02.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Na oko -- za duży, ale dobrze byłoby to policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 krecik gdyby to był nowo wybudowany dom to można by się pokusić nawet o 17kW ale stare mury żądzą się swoimi prawami.Sterownik eCoal to bardzo fajny sterownik i nie będziesz musiał wysiadywać większość swojego wolnego czasu w kotłowni.Zawór N-drożny też się przyda szczególnie w okresach przejściowych tzn. wiosna, jesień. Możesz nim ograniczyć przepływ na instalację kiedy nie można już niżej zejść z temp. na kotle, drugi to zabezpieczenie kotła przed zimnym powrotem, nie ma potrzeby montowania pompy mieszającej. Niektórzy koledzy którzy mają bojler w niedużej odległości pd kotła wykorzystują pompkę CWU jako mieszającą bo jest taka możliwość.Ilość spalanego paliwa zależna jest głównie od tego ile budynek traci i ile tego ciepła trzeba uzupełnić, to tak po krótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts