Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Redukcja Ościeżnic Okiennych Styropianem to zły pomysł?

HoaxxX

Recommended Posts

Chciałbym zmniejszyć (od wewnątrz) ościeznice okien, aby zwiększyć izolacje.

Od zewnątrz cały dom jest izolowany styropianem, ale wiem, że od wewnątrz lepsza jest pianka lub wełna z uwagi na niebezpieczeństwo wilgoci.

Czy gdy tylko wokół okien (wewnątrz ościeżnicy) będzie nałozony styropian, a wokół niego regips (zielony), czy to może również przyczynić się do zagrzybienia w przyszłości?

Szkic jak to by wyglądało:

http://i42.tinypic.com/122cetu.png

Jesteś przewrażliwiony. Przestań myśleć o takich pomysłach, a lepiej poczytaj to forum, bo po ilości postów widać, że bardzo długa droga przed Tobą.

A pomysł jest zwyczajnie głupi.

A to niby dlaczego ów pomysł jest głupi?, może kolega pzw rozwinie swoja błyskotliwą myśl i poprze ją jakimiś mądrymi wywodami, przykładami, tezami etc, skoro od tak długiego czasu czyta to forum.

Ja również mam taki pomysł, wg mnie byłaby to namiastka montażu okien w warstwie ocieplenia,

Trochę bardziej obrazowy rysunek:

Docieplenie_okna.JPG

Może ktoś doświadczony wypowie się czy warto tak docieplić ramę okna?

pzdr

I ile tej ościeżnicy zostanie po zaklejeniu jej styropianem ?. No chyba że Ty obróbkę okna uważasz za zmniejszenie

wielkości ościeżnicy ? Tak to wygląda z Twojego szkicu.

Autor wątku zapytał o DODATKOWE zmniejszenie ościeżnicy, bo chce zaoszczędzić na ogrzewaniu.

Idąc jego tokiem rozumowania, należy całą ościeżnicę wewnątrz i na zewnątrz( przede wszystkim na zewnątrz)okleić, aby miało to jakikolwiek sens oszczędnościowy.

I czy obaj w ogóle zastanowiliście się, jakiego rzędu są to oszczędności, bo mnie się widzi, że nie macie świadomości co to za kilowaty zostaną zaoszczędzone.

A gdzie estetyka okna ? To ma być wielki lufcik, czy okno, które w naszych czasach może pełnić niemałą rolę wystroju wnętrza.

Edytowane przez pzw

I ile tej ościeżnicy zostanie po zaklejeniu jej styropianem ?. No chyba że Ty obróbkę okna uważasz za zmniejszenie

wielkości ościeżnicy ? Tak to wygląda z Twojego szkicu.

Autor wątku zapytał o DODATKOWE zmniejszenie ościeżnicy, bo chce zaoszczędzić na ogrzewaniu.

Idąc jego tokiem rozumowania, należy całą ościeżnicę wewnątrz i na zewnątrz( przede wszystkim na zewnątrz)okleić, aby miało to jakikolwiek sens oszczędnościowy.

I czy obaj w ogóle zastanowiliście się, jakiego rzędu są to oszczędności, bo mnie się widzi, że nie macie świadomości co to za kilowaty zostaną zaoszczędzone.

A gdzie estetyka okna ? To ma być wielki lufcik, czy okno, które w naszych czasach może pełnić niemałą rolę wystroju wnętrza.

Rysunek czysto poglądowy, więc możesz sobie tego styropianu dołożyć ile chcesz,

Załóżmy że jest go tyle od wewnątrz co i na zewnątrz,

Do zaoszczędzenia powiadasz że "ogromne kilowaty", być może i nie dużo ale i nakłady finansowe bardzo małe, na wszystkie okna wystarczyłoby Ci pewnie z 0,5m^3 styropianu o grubości 5cm, jedna pianka do klejenia, trochę siatki, która i tak zostanie z ocieplenia i z 1-2 worki kleju, hmm 150zł ? a roboty na jeden weekend. Montaż w warstwie ocieplenia kosztuje 20-30 razy tyle, a jakoś się zwraca.

Nie zgodzę się że trzeba by całą ościeżnicę okleić zarówno na zewnątrz jak i od środka, bo przecież okna montowane są w licu do zewnętrznej ściany, Ciepło nie tylko będzie uciekało ramą okna ale i również ścianą do której dolega.

Estetyka, nie przesadzajmy że zabierając pół ościeżnicy drastycznie ją stracimy, nikt nawet tego nie zauważy.

PZW, masz jakieś konkretne przeciwwskazania do takiego montażu czy tylko sobie gdybasz, właściwie nic nie wnosząc do dyskusji?

A przy okazji poczytaj ten artykuł

http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php

Szczególnie obejrzyj rys.5, i pomyśl czy coś Ci przypomina

Pzdr

Edytowane przez krolikos

najlepiej zaklej całe okna styropianem od zewnątrz , a od środka wełną ( żeby nie wyszła wilgoć)

nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu

Oooo, kolejny bardzo dobry kontr-argument, nadgorliwość,

Jak byś uważnie czytała forum to doszła byś do wniosku że gdyby nie ta właśnie, wyśmiewana na budowach przez prawie wszystkich majstrów, "nadgorliwość" nie powstałby żaden dom energooszczędny nie mówiąc o pasywnym.

Od faszyzmu - a może od faszystów, którym blisko do niemców, od których pewnie gorzej budujemy, a już na pewno staramy się u nich podglądać nowości budowlane,

pzdr

Nie zgodzę się że trzeba by całą ościeżnicę okleić zarówno na zewnątrz jak i od środka, bo przecież okna montowane są w licu do zewnętrznej ściany, Ciepło nie tylko będzie uciekało ramą okna ale i również ścianą do której dolega.

Estetyka, nie przesadzajmy że zabierając pół ościeżnicy drastycznie ją stracimy, nikt nawet tego nie zauważy.

PZW, masz jakieś konkretne przeciwwskazania do takiego montażu czy tylko sobie gdybasz, właściwie nic nie wnosząc do dyskusji?

A przy okazji poczytaj ten artykuł

http://www.audyt-energetyczny.net/dom-pasywny-jak-sie-pozbyc-mostkow-liniowych.php

Szczególnie obejrzyj rys.5, i pomyśl czy coś Ci przypomina

Pzdr

Czy ciepło będzie uciekało ścianą do której dolega okno nie jest tak oczywiste. Chcę przypomnieć, że okna

właściwie wiszą na płaskownikach i wokół są opiankowane( Twój szkic też tą piankę uwzględnia), zatem kontakt okna ze ścianą jest marginalny.

Jeśli dodać do tego odpowiednią obróbkę zewnętrzną, która powinna zdecydowanie zachodzić na ościeżnicę, to

już na początku te straty nie powinny spędzać nikomu snu z powiek.

Dodatkowe docieplanie ościeży wewnątrz, zdecydowanie może zmienić wygląd okna i tutaj też pozostanę przy swoim zdaniu.

Przeciwwskazań żadnych oczywiście nie mam do takiego montażu, ale tutaj podniesiony był konkretny przykład już zamontowanego

wcześniej okna, a nie świadoma decyzja montażu, w sposób jasno określony, w specyficznym budynku, z zamiarem uzyskania oszczędności.

Okna które się z takim przypadku stosuje też są z innej bajki.

To zupełnie inny temat.

Styropian z zewnątrz nachodzi na ościeżnice, tak jest.

Ekipa która ocieplała, robiła u mnie również łazienkę i klatkę schodową, i w obu miejscach doradzili zmniejszenie ościeżnic okiennych, argumentując, że w tym miejscu jest najcieńsza warstwa ściany.

Nakład finansowy za taki zabieg minimalny (materiał), tak że dałem tak zrobić.

Teraz mam na wykończeniu pokoje, remont kapitalny ze starego budownictwa, odnowa wszystkich tynków, i się zastanawiałem, żeby zabieg powtórzyć i tu.

Estetyka - okna są nie najmniejsze (okno 178cm szer., stara ościeżnica 205cm szer.), tak że po redukcji jak na moje nawet nikt nie zauważy wizualnie.

Koszt - w tym wypadku mały i mało istotny.

Moje główne zastanowienie, to: czym wypełnić?

Dam tam styropian, to czy będzie ryzyko pleśni?

----

Fotki:

Całe okno (ciemne dookoła to już wyłożony styropian):

http://i43.tinypic.com/pmyvm.jpg

Zbliżenie (ściana, klej, styropian, regips zielony):

http://i44.tinypic.com/svgil5.jpg

Po wykończeniu (ten sam dom, inne mieszkanie):

http://i43.tinypic.com/255jek2.jpg

Edytowane przez HoaxxX
dod. zdjęcia

Na mój gust, do pleśnienia dochodzi głównie wtedy, kiedy ściana jest bardzo zimna, i skrapla się na niej woda. Dzięki styropianowi twoja ościeżnica nie powinna być zimna więc moim zdaniem problemów z grzybem mieć nie powinieneś, o ile wentylacja w tym domu jest sensowna.

Ja również mam taki pomysł, wg mnie byłaby to namiastka montażu okien w warstwie ocieplenia,

Trochę bardziej obrazowy rysunek:

Docieplenie_okna.JPG

Ja również to rozważam, szczególnie wokół okien, które są zamontowane do betonowych słupów (wielkie okno tarasu i okna narożne), a nie do typowego materiału ściennego ( u mnie ytong), bo na betonie jest największe przemarzanie.

Edytowane przez homecactus

Ja również to rozważam, szczególnie wokół okien, które są zamontowane do betonowych słupów (wielkie okno tarasu i okna narożne), a nie do typowego materiału ściennego ( u mnie ytong), bo na betonie jest największe przemarzanie.

To dobry argument, ja również mam okna przy słupach, i drzwi tarasowe,

Do tego dochodzą nadproża betonowe,

Choć ja wolałbym na styropian dać siatkę + klej i na to tynk jak wszędzie, wówczas tynkarze zrobią narożniki,

trzeba by to rozwiązanie podrzucić na główny temat okien to Jareko może się do niego odniesie, będzie wiadomo czy dobry pomysł czy nie

Proszę o pilną pomoc w temacie - (głównie z uwagi na niebezpieczeństwo pleśni) czy ten styropian na ościeżnicach (wewnątrz lokalu) będzie w porządku, czy jednak go zrywać?

Nie ma co zrywać. Widzę ze zdjęć ( od nich powinieneś zacząć temat :-) ) że jest to typowa obróbka okna, a nie dodatkowe zmniejszanie ościeżnic, jak ja to zrozumiałem na początku. Ponieważ masz pod oknami grzejniki i na zewnątrz ocieplenie zachodzi na futrynę, to nie masz się co zamartwiać.

Tylko wietrz codziennie pokoje i grzej, gdy trzeba grzać, a nie oszczędzaj za wszelką cenę.

Fotki chciałem dać od razu, ale komórka akurat się rozładowała przy pierwszym pstryknięciu.

Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze może zapytam, jeżeli ktos się orientuje - jaka jest rozsądna kwota za robociznę takiego zabiegu?

Klej, styropian, regips na klej, szpachlowanie, ok. 14mb.

• 2 weeks później...

Też o tym myślałem aby dać syropian wewnatrz domu przy ościeżach okien. U mnie termowizja pokazała że mam ucieczki ciepła pomiędzy murem a ościeżnicą. Tylko że u mnie zmieści się jakięś 2 lub 3 cm styropianu. Potem to otynkuję. Jeszcze wczesniej wpuszczę w połączenie mur/ościeżnica dodatkowo piankę gdyż poprzednia pianka przy oknach troche była wykruszona (stąd te przedmuchy powietrza). Niestety, ale ocieplenie od zewnątrz bede mógł zrobić za jakieś 2 lata.

Czy ta grubość styropianu da jakiś efekt???