Gronekowiec 21.02.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Witam i proszę o pomoc. Przeszukałem wiele stron netu, ale nigdzie nie potrafię (pewnie brak doświadczenia) znaleźć rozwiązania mojego problemu. Mam w piętrowym budynku bardzo niską piwnicę tak, że ledwo mieszczę się rurą z kolankiem nad piecem. Aby dać zawór różnicowy z pompami do C.O. i C.W.U. musiałbym po wyprowadzeniu rury z kotła zejść do około połowy jego wysokości w dół jak na rysunku. Bojler C.W.U. będzie zamontowany w pomieszczeniu obok nieco wyższym tak, że 1/2 wysokości bojlera będzie poniżej wyjścia z kotła. Jest to przeróbka starej instalacji grawitacyjnej. Wyjście z kotła rurą 6/4” i po układzie pomy z zaworem różnicowym rozgałęzienia na 3/4” i potem na 1/2” do kaloryferów. Na bojler C.W.U. chcę poprowadzić rurę 1”. Zbiornik wzbiorczy znajduje się około /1,5m nad najwyżej położonym kaloryferem.Teraz kilka pytań:1) Czy ten układ jest poprawny i będzie działał? 2) Czy jest bezpieczny w razie zaniku napięcia (czy da radę pracować grawitacyjnie)? 3) Co zrobić aby kocioł w lecie ogrzewał tylko bojler C.W.U.? 4) Jeżeli się tak nie da, to czy można układ pomp i zaworu różnicowego podłączyć na zasilaniu kotła i jak to zrobić również z ręcznym zaworem 3-drogowym? http://images37.fotosik.pl/1345/2fbac5f04174b8a6m.jpg Edytowane 21 Lutego 2012 przez Gronekowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 21.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 W sobotę awaryjnie podłączałem siostrze nowy piec do starej instalacji. Też miałem kłopot z wysokością między kotłem a nitkami co i rozegrałem to tak http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11721-kotlownia-pod-nadzorem/page__view__findpost__p__108296Broń boże się na tym nie wzoruj, ale działa stabilnie bez zasilania pompki, chociaż obiegiem grawitacyjnym bym tego nie nazwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 21.02.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ja mam wysokosc piwnicy 2m a dzsiejsze piece to kazdy ma 1,50 plus,minus. I tutaj mam pytanie jak pompy do c o i podlogowki i inne potrzbne dodatki do prawidlowej pracy ukladu grzejnego beda w poziomie to czy wszysko bedzie ok. pracowac i grzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Gronekowiec Rozwiązanie przesłałem ci na skrzynkę prv. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 22.02.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 nilsan, inni też by pewnie chcieli zobaczyć, chyba, że wysyłasz przy okazji fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 nilsan, inni też by pewnie chcieli zobaczyć, chyba, że wysyłasz przy okazji fakturę Mogę wysłać. Żaden problem. A moja wiedza ma również wymiar finansowy, a nie tylko popularyzatorski. Jeżeli robię coś gratis, to po to żeby pomóc konkretnej osobie, a nie od razu wszystkim. W końcu na tym forum głównie udzielają się "specjaliści", więc niech sami rozwiążą sobie problem. Ja najwyżej mogę podpowiedzieć co zrobili źle. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 22.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ja na forum dostrzegam głównie hobbystów dzielących się doświadczeniami z takich czy innych powodów, a wąską grupę faktycznych specjalistów podzieliłbym na dwie kategorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 piot3r Nie wiem do czego zmierzasz, ale pragnę zwrócić twoją uwagę na taki mały szczegół, który nazywa się prawa autorskie, którymi mogę dysponować wedle swojego uznania. Co robię w zależności od sytuacji. Przy okazji nikogo do niczego nie namawiam. Co najwyżej podpowiadam możliwe rozwiązania. A na temat forumowych "specjalistów" mam również wyrobione swoje zdanie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 22.02.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 nilsan A czy zgodzisz się ze mną, że jedni są dobrymi fachowcami i na tyle lubią swoją robotę, że chętnie, bezinteresownie dzielą się wiedzą z jej potrzebującymi, inni zaś są tu po prostu biznesowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 22.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 nilsan A czy zgodzisz się ze mną, że jedni są dobrymi fachowcami i na tyle lubią swoją robotę, że chętnie, bezinteresownie dzielą się wiedzą z jej potrzebującymi, inni zaś są tu po prostu biznesowo? Moim zdaniem nie zawsze chodzi o pieniądze, ale w bezinteresowność i filantropię na FM raczej nie wieżę. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 22.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A ja wierzę, Ty mnie w tym utwierdziłeś Gronekowiec Rozwiązanie przesłałem ci na skrzynkę prv. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 29.02.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Panowie a co myslicie o tym kotle, warto go kupic czy lepiej SAS lub DEFRO zainwestowac http://allegro.pl/kociol-ulrich-fest-fe-23-electronic-i2152052153.html do nowego domu ocieplonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 29.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) jak już uparłeś się na zeliwniaka to kup jakiś porzadny kocioł w podobnej cenie a nie jakiś chiński szajs.... popatrz sobie http://www.fuego.pl/Kotly_zeliwne_idc=id_29.html zerknij jeszcz tu http://www.kielar-eco.pl/cenniki.html do takiego kotła zawsze mozna kiedyś dokupić podajnik.. Edytowane 29 Lutego 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 29.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wlasnie sie naczytalem ze Ulrich to jakas chinszczyzna i ciezko do niego z serwisem i gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts