ziutor 21.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam, dopiero co zainteresowałem się tematem wentylacji mechanicznej. Jestem na etapie oczekiwania na PnB. Czy warto dla domu (jakieś 350m2 powierzchni - w tym 100m2 piwnice, kubatura 1100m3, sciany bk24cm+styr15cm,strop zelbet + welna 20cm,ogrzewanie ekogroszek,lokalizacja biegun zimna) bawic sie w WM? Jesli tak to jak rozwiazac sprawe z piwnicami? Obecnie w projekcie mam 10 wentylacji grawitacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 22.02.2012 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Nikt się nie spieszy z odpowiedzią Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że wentylacja mechaniczna OK ale sama bez odzysku ciepła i rekuperatora bo w końcu i tak będzie ekogroszek Jest jeszcze jedna sprawa: połowa piwnicy (wraz z kominkiem z otwartą komorą spalania - mam dla niego komin i wentylację grawitacyjną w planie oraz rurę z zewnątrz) będzie otwarta na resztę domu - jak to się ma do wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 22.02.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Nikt się nie spieszy z odpowiedzią Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że wentylacja mechaniczna OK ale sama bez odzysku ciepła i rekuperatora bo w końcu i tak będzie ekogroszek Jest jeszcze jedna sprawa: połowa piwnicy (wraz z kominkiem z otwartą komorą spalania - mam dla niego komin i wentylację grawitacyjną w planie oraz rurę z zewnątrz) będzie otwarta na resztę domu - jak to się ma do wentylacji mechanicznej? Jeżeli chcesz mieć dobrą wentylację w domu to rób WM. WM nie można łączyć z wentylacją grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 22.02.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Czyli dla kominka tylko komin bez wentylacji? A doprowadzanie powietrza też bez doatkowej rury tylko przez WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 22.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jak WM to kominek z zamkniętą komora spalania i podłączonym do niego szczelnie dopływem powietrza zewnętrznego.Natomiast jak kominek otwarty lub wkład z drzwiczkami ale pobierający powietrze do spalania z domu, to WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 22.02.2012 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ech to jedno drugie wyklucza bo w planach właśnie jest kominek otwarty:( Nie idzie tego obejść przy WM? Czy jestem zmuszony zrezygnować albo z tego kominka albo WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 23.02.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Tak jak napisałem jak WM, to nie może być kominek otwarty. A dlaczego koniecznie kominek otwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 23.02.2012 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Taki mi sie zawsze podobał, otwarte palenisko przy barku w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 23.02.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Kominek ma być w piwnicy?Można ewentualnie w piwnicy zrobić tylko WG a reszta domu WM, tylko trzeba oddzielić piwnicę od reszty szczelnymi drzwiami.Podobnie jest kiedy dom ma byc ogrzewany piecem na wegiel, drewno. W pomieszczeniu z piecem robimy wentylację grawitacyjną oraz nawiew i wstawiamy szczelne drzwi. Pozostałe pomieszczenia wentyluje WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 23.02.2012 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Tak w piwnicy - jest na to duże pomieszczenie. Odnośnie pieca na węgiel to tam będzie grawitacyjna i ta część będzie oddzielona podwójnymi drzwiami od reszty domu ale druga częśc jest planowo otwarta Generalnie wygląda to tak jak na załączonym obrazku brązowe to schody a czerwone kominek Do kotłowni jest jeszcze wejscie z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 23.02.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Tak moim zdaniem to kominek otwarty będzie trochę bez sensu. Bo będzie ogrzewał tylko to jedno pomieszczenie. Natomiast jakby zostosować szczelny wkład z zamkniętą komorą spalania (z doprowadzonym i podpiętym szczelnie do wkładu powietrzem zewnętrznym) to można zrobić DGP i rozprowadzić ciepłe powietrze z kominka do pomieszczeń na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziutor 23.02.2012 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Do ogrzewania będzie piec:) Kominek bardziej rola rekreacyjna i rozpalany parę razy do roku (jak pójdzie z niego jakieś ciepło to pójdzie i na resztę domu bo pomiędzy tym salonem w piwnicy a parterem nie ma żadnych drzwi - ta częśc piwnicy jest otwarta na resztę domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts