Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto wentylację

Recommended Posts

Witam,

dopiero co zainteresowałem się tematem wentylacji mechanicznej. Jestem na etapie oczekiwania na PnB. Czy warto dla domu (jakieś 350m2 powierzchni - w tym 100m2 piwnice, kubatura 1100m3, sciany bk24cm+styr15cm,strop zelbet + welna 20cm,ogrzewanie ekogroszek,lokalizacja biegun zimna) bawic sie w WM? Jesli tak to jak rozwiazac sprawe z piwnicami?

Obecnie w projekcie mam 10 wentylacji grawitacyjnych

Nikt się nie spieszy z odpowiedzią:(

Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że wentylacja mechaniczna OK ale sama bez odzysku ciepła i rekuperatora bo w końcu i tak będzie ekogroszek

Jest jeszcze jedna sprawa: połowa piwnicy (wraz z kominkiem z otwartą komorą spalania - mam dla niego komin i wentylację grawitacyjną w planie oraz rurę z zewnątrz) będzie otwarta na resztę domu - jak to się ma do wentylacji mechanicznej?

Nikt się nie spieszy z odpowiedzią:(

Trochę poczytałem i doszedłem do wniosku, że wentylacja mechaniczna OK ale sama bez odzysku ciepła i rekuperatora bo w końcu i tak będzie ekogroszek

Jest jeszcze jedna sprawa: połowa piwnicy (wraz z kominkiem z otwartą komorą spalania - mam dla niego komin i wentylację grawitacyjną w planie oraz rurę z zewnątrz) będzie otwarta na resztę domu - jak to się ma do wentylacji mechanicznej?

Jeżeli chcesz mieć dobrą wentylację w domu to rób WM.

WM nie można łączyć z wentylacją grawitacyjną.

Kominek ma być w piwnicy?

Można ewentualnie w piwnicy zrobić tylko WG a reszta domu WM, tylko trzeba oddzielić piwnicę od reszty szczelnymi drzwiami.

Podobnie jest kiedy dom ma byc ogrzewany piecem na wegiel, drewno. W pomieszczeniu z piecem robimy wentylację grawitacyjną oraz nawiew i wstawiamy szczelne drzwi. Pozostałe pomieszczenia wentyluje WM.

Tak w piwnicy - jest na to duże pomieszczenie. Odnośnie pieca na węgiel to tam będzie grawitacyjna i ta część będzie oddzielona podwójnymi drzwiami od reszty domu ale druga częśc jest planowo otwarta

Generalnie wygląda to tak jak na załączonym obrazku

piwni.jpg

brązowe to schody a czerwone kominek

Do kotłowni jest jeszcze wejscie z zewnątrz

Tak moim zdaniem to kominek otwarty będzie trochę bez sensu. Bo będzie ogrzewał tylko to jedno pomieszczenie. Natomiast jakby zostosować szczelny wkład z zamkniętą komorą spalania (z doprowadzonym i podpiętym szczelnie do wkładu powietrzem zewnętrznym) to można zrobić DGP i rozprowadzić ciepłe powietrze z kominka do pomieszczeń na parterze.