Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO na gaz z kotłem na pierwszym piętrze

Kuna

Recommended Posts

Szanowni forumowicze mam konieczność wykonania nowej instalacji CO na gaz ziemny w budynku ojca . Jedynym pomieszczeniem gdzie można zamontować kocioł gazowy jest łazienka na pierwszym piętrze . Pomieszczenie ma wentylację i instalację gazową . Mam watpliwości co do takiego rozwiązania technicznego . Nasuwa mi się pytanie - jak wpłynie na działanie całej instalacji umieszczenie kotła u góry ? Zwykle jest odwrotnie . Instalacja będzie z miedzi - grzejniki . Wszystkie rury będą na wierzchu . Podział dla każdej kondygnacji osobny . Dom to typowy klocek gierkowski o powierzchni 220 m. kw. Proszę o podzielenie się ze mną swoimi przemyśleniami na ten temat .

Dziekuję nilsan . Uspokoiłeś mnie z tą odwrotną pracą kotła .Tak naprawdę nie mam wyboru jeżeli chodzi o pomieszczenie . Dom jest z lat sześćdziesiątych poprzedniego wieku . Przeprowadzone zostało w nim ostatnio gruntowne odnowienie - malowanie itp. Staruszek nie pomyślał o wymianie 52 letniej instalacji CO w otwartym obiegu . Już tej zimy wystapiły dwie awarie . Padają grzejniki blaszaki i rury . Zamierzam wyciąć stare stalowe rury i poprowadzić w otworach po nich nowe miedziane . Łazienka ma 13 m. kw. . Jest w niej miejsce na kocioł na gaz ziemny oraz zasobnik cwu . Pobór i odprowadzenie spalin zamierzam wyprowadzić przez ścianę zewnętrzną budynku . Kocioł z zamknietą komorą spalania . No i przede wszystkim nie zrujnuję domu bo staruszek ma ograniczone środki .